Imn Gloria Buzău
Tempo de marş
Text*: Nicolae Peneş şi V. Giurgea
Muzică: Vasile F. Giurgea
Orchestraţie şi dirijor maior: Ilie Mişu
Crâng-ul e îmbrăcat de sărbătoare,
Stadionul e scăldat în soare.
Buzoienii cântă în cor,
Pentru echipa lor:
Hai Gloria! Hai Gloria!
Să ne aduci victoria!
Chiar dacă e greu, luptă mereu!
Hai Gloria, echipa mea!
Crâng-ul e îmbrăcat de sărbătoare,
Stadionul e scăldat în soare.
Buzoienii cântă în cor,
Pentru echipa lor:
Hai Gloria! Hai Gloria!
Să ne aduci victoria!
Chiar dacă e greu, luptă mereu!
Hai Gloria, echipa mea!
Gloria, ce nume minunat,
Spre victorii multe ne-ai purtat.
Cel mai bun mereu va câştiga.
Gloria echipa mea!
*Ulterior, versurile au suferit mici modificări efectuate de compozitorul George
Nicolescu.

Prefaţă

La împlinirea a 40 de ani de la înfiinţare, clubul fanion al judeţului merită cu prisosinţă un dar special. Un dar care să recompenseze trăirile miilor de suporteri, emoţiile de la marile meciuri jucate pe gazonul din Crâng, pasiunea înflăcărată a microbiştilor din tot judeţul sau pur şi simplu dorinţa acerbă de a vedea formaţia buzoiană pe prima hartă a fotbalului românesc. Iar un aspect este cert: nu putem vorbi la nivel local despre sportul rege fără să începem cu “Gloria Buzău”, cea mai titrată şi iubită echipă din judeţ, indiferent câte bucurii sau dezamăgiri au fost în cele patru decenii. Şi ce cadou ar putea fi mai nimerit decât readucerea în prim-plan a celor care şi-au dat sufletul pe gazon şi a celor care nu au dormit nopţi pentru a asigura continuitatea clubului. Şi nu în ultimul rând, un dar care să constituie un omagiu adus tribunelor buzoiene, fără de care spectacolul fotbalistic nu ar fi existat. Aşadar, o recompensă pentru toată suflarea fotbalistică buzoiană. O recompensă ambalată cu trudă şi cu pasiune în zeci de pagini care reflectă activitatea de la înfiinţarea clubului şi până în prezent. Patruzeci de ani de istorie cuprinşi într-o carte care se va transforma cu siguranţă într-o adevărată lucrare de referinţă pentru istoria clubului fanion al judeţului. Destinul a făcut ca autorul să fie chiar unul dintre foştii juniori ai clubului din Crâng care, din fericire spun eu, nu s-a putut desprinde de sport.

Cartea “Drum printre ani- ISTORIA ECHIPEI DE FOTBAL“ scrisă de jurnalistul sportiv Andrei Piţigoi se doreşte a fi cronica unei pasiuni care odată ce te prinde, te va însoţi toată viaţa. O cronică a unei echipe ce a reuşit de-a lungul timpului să unească în acelaşi glas urările, dar şi suspinele mai multor generaţii de suporteri.

Prima dată când am luat cunoştinţă de proiectul lui Andrei Piţigoi a fost la finele lui 2010, când mai aducea completări pe manuscris. Am surprins capacitatea de documentare, mai ales că un drum prin istoria unui club reprezintă o trudă a aşezării în ordine cronologică a sute de date, sintetizarea a numeroase informaţii şi multe “săpături” prin arhivele oficiale şi personale. Iar această dorinţă vine din partea unui jurnalist aflat la început de carieră. În cartea sa de debut, “Drum printre ani- ISTORIA ECHIPEI DE FOTBAL <> 1971 – 2011“, a înglobat cu meticuluozitate evoluţia şi liniile de clasament ale formaţiei încă de la înfiinţarea din 1971, a redat profilul jucătorilor de referinţă care au activat de-a lungul celor patru decenii la clubul din Crâng şi a punctat obiectiv şi momentele care trebuiau amintite.

Cartea obligă totodată pe cei care îmbracă tricoul formaţiei să respecte munca mai multor generaţii de jucători care au fost aclamaţi de fanii din Crâng, de suporterii pătimaşi.Suporteri care au fost alături de echipă şi au făcut ani de ani, fără să le ceară nimeni, partea lor de drum…
Gabriel Costianu
9.04.2011

CUVÂNT DE INTRODUCERE

Istoria nu ar fi istorie dacă nu ar fi povestită… Lucrarea de faţă vine în întâmpinarea tuturor celor care iubesc sportul rege şi vor să afle istoria echipei de fotbal Gloria Buzău. Faţă de apariţiile anterioare cu trimitere la fotbalul buzoian, cartea „Drum printre ani- ISTORIA CLUBULUI DE FOTBAL <> 1971-2011”, este o statistică povestită a istoriei echipei fanion a judeţului. Înfiinţat în 1971, clubul Gloria Buzău cunoaşte o ascensiune rapidă în primele eşaloane fotbalistice ale ţării. Sprijinită de autorităţile locale, dar şi de un număr foarte mare de spectatori (14.000 de spectatori, media pe teren propriu!!!), buzoienii reuşesc în 1985 şi unica participare în competiţiile internaţionale, după ce au încheiat campionatul pe locul cinci, în spatele unor echipe cu tradiţiei. În afara rezultatelor şi clasamentelelor din competiţiile oficiale, cartea de faţa pune accent şi pe meciurile amicale, internaţionale dar şi pe articolele apărute în presa vremii despre clubul buzoian. Nu au fost uitaţi nici jucătorii mari care şi-au petrecut o anumită perioadă la clubul din Crâng, precum şi cei care s-au cei care s-au consacrat pe „Municipalul” buzoian.
Cu stimă, Andrei Piţigoi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.