CAPITOLUL I
BOTEZUL DIN 1971

Protagoniştii lucrării de faţă sunt fotbaliştii Gloriei Buzău. Cei care au realizat performanţă la Buzău, cei care s-au dedicat trup şi suflet echipei din Crâng, aducând pe Stadionul “Municipal” cele mai mari echipe din România. Povestea lor a început în 1971, când în Sala Mare de festivităţi a Consiliului Judeţean, s-a constituit Clubul Sportiv Municipal Gloria Buzău. Înfiinţarea clubului a fost posibilă datorită iniţiativei Consiliului Judeţean de Educaţie Fizică şi Sport, dar şi al primarului oraşului Buzău din aceea vreme, Gheorghe Milu. CSM Gloria Buzău număra trei secţii sportive, cea de fotbal, cea de handbal şi cea de box.

Gloria Buzău, după un meci la Suceava.
Gloria Buzău, după un meci la Suceava.
Procesul verbal prin care a luat “naştere” Gloria Buzău

În cadrul secţiei de fotbal au fost preluaţi mai mulţi jucători ai echipei de fotbal Metalul Buzău, fotbalişti cărora li s-au mai adăugat şi alţi jucători veniţi de prin ţară sau din alte judeţe. În primul sezon, CSM Gloria Buzău a jucat în diviza C, actuala Ligă a III-a, în locul fostei echipe Metalul, reuşind la finele stagiunii să promoveze în al doilea eşalon, după ce a încheiat sezonul pe locul întâi, în seria a V-a, la şapte puncte de următoarea clasată, Carpaţi Sinaia. Înainte de a debuta în primul sezon sub noua denumire, buzoienii au disputat prima întâlnire internaţională împotriva echipei Racing Club Beirut, pe care au şi câştigat-o cu 2 la 1, 1 la 0 la pauză. Autorul primului gol a fost Sandu Badea în minutul 5. Oaspeţii au reuşit să restabilească egalitatea în minutul 80, prin Abdelazis, iar în minutul 86 şutul lui Florea III a scuturat plasa israelienilor, consemnând prima victoriei a Gloriei într-un
joc internaţional. Partida a fost arbitrată de bucureşteanul Micloş, ajutat la cele două
tuşe de buzoienii Kosuth şi Vasile Pârvescu. În 1972 intră în peisaj şi Nea Guiu. După
vorbă, după port, nu ai crede că e lângă stadion de atâta vreme, practic de când a luat
fiinţă Gloria.

Nea Guiu

Apare încet, ca de nicăieri. Merge un pic şchiop. Nu s-a dat răpus de greutăţiile fotbalului. Spun fotbalului pentru că este sinonimul vieţii sale. Sute de partide, mii de goluri şi zeci de poveşti nemuritoare stau în mintea unui om care între timp a devenit cel mai longeviv preşedinte de club din Buzău. Îşi aduce aminte cu nostalgie de jucătorii Buzăului de altădată. „Domle`, Mitică (Marcu) te întorcea, când pe o parte, când pe alta, de ţi se făceau picioarele ca lui Olive (soţia personajului de desene animate Popeye). Tulpan avea o răutate pozitivă şi un fizic armonios. Graţia caracteriza pasele sale. Apoi, de Stan nu mai zic. Cine nu are bătrânii, să-şi cumpere„. Ultima replică aminteşte de un articol din Ziarul „Sportul” vizavi de activitatea competiţională a fostului număr nouă. „Un atacant nu trebuie întrebat niciodată de vârstă, ci de numărul de goluri marcate”. Aşa e. Stan la 30 de ani era în topul marcatorilor.

Nostalgia continuă cu o caracterizare a fotbalistului dinainte de Revoluţie şi cel din zilele noastre. „Atunci era pasiune. Asta ştiu sigur. Conta echipa, nu banii. Băieţii erau arondaţi unei întreprinderi, şi de acolo îşi luau leafa. Acum, întâi se vorbeşte de clauze şi contracte mari. Şi dacă se accidenteză, şi nu joacă, tot îşi iau banii. Sunt foarte puţini cei de care îmi aduc aminte că au fost accidentaţi”.

CLASAMENTUL EDIŢIEI 1971-1972
1. Gloria Buzău                    26    15    10      1     41-14      40
2. Carpaţi Sinaia                  26    14      5      7     51-32      33
3. Şoimii Buzău                    26    11      8      7     35-23      30
4. IRA Câmpina                    26    12      5      9     35-24      29
5. Petrolistul Boldeşti            26    10      7      9     38-32      27
6. Prahova Ploieşti                26      8     11     7     36-32      27
7. Caraimanul Buşteni           26      9      8      9     34-30      26
8. Azotul Slobozia                 26      8      9      9     37-36      25
9. Victoria Floreşti                26       8      7    11     44-44      23
10. Petrolul Berca                 26       8      7    11     31-36      23
11. Chimia Buzău                 26       9      5     12    31-42      23
12. Olimpia Râmnicu-Sărat    26       8      6     12    28-36      22
13. Aurora Urziceni               26       8      4     18    29-58      20

Participarea în Cupa României
1971 – 1972 Divizia C Cupa României: eliminată înainte de 16-zecimi

Gloria Buzău în anul promovării în Divizia B – 1972
Gloria Buzău în anul promovării în Divizia B – 1972

Rândul se sus: Dragomir (antrenor), Stan, Huţuleag, Toader, Bădescu, Mănescu, Arghir, Toma, Nan, Badea şi Coman.

Rândul de jos: Stelian, Bădin, Rusen, Caloianu, Negoescu, Ioniţă, Bunăziua, Perianu
şi Cramer. N.B.: Fotografia am obţinut-o cu amabilitatea fostul jucător Stan Constantin (prezent în fotografie), pe verso stă scris cu cerneală: „Amintire din ziua de 10 august 1972, zi cea mai fericită din viaţa mea de fotbalist şi anume promovarea în Divizia B cu echipa Gloria”.

Rezultatele Gloriei vin ca urmare a faptului că “glorioşii” au primit doar 14 goluri, având astfel cea mai bună apărare, şi au marcat 41, deţinând cel mai bun atac. În primul an de participare în campionatul Diviziei a III-a, echipa din Crâng a fost condusă de pe banca tehnică de Petre Dragomir, care a avut la dispoziţie următorul lot de jucători: Stelian, Arghir şi Ioniţă – portari, iar jucători de câmp: Sandu Badea, Stan Constantin, Stoica, Nan, Caloianu, Coman, Toader, Bădin, Mănescu, Rusen, Cramer, Cornel Negoescu, Bădescu, Etem, Perianu, Florea, Toma, Huţuleag, Bunăziua şi Sortir.

Spre „B” via Ploieşti

Ocuparea locului întâi a dus echipa pregătită de Dragomir la barajul de promovare pentru Divizia B. Turneul a fost organizat de Federaţia Română de Fotbal, la Ploieşti, în iulie 1972, întrecere la care au luat parte: Flacăra Moreni, Electrica Obor Bucureşti şi CSM Gloria Buzău. În primul joc CSM Gloria a întâlnit formaţia Electrica Obor, câştigătoare a seriei Bucureştiului. Buzoienii s-au impus cu 3 la 1, graţie “dublei” lui Cramer şi golului înscris de Negoescu. A doua partidă, disputată în compania echipei Flacăra din Moreni, o echipă mai puternică ca a bucureştenilor s-a încheiat cu victoria la limită a formaţiei lui Costică Stan, scor 1 la 0. Partida cu Flacăra era foarte importantă datorită faptului că morenii se impuseseră în faţa echipei din Bucureşti cu 2 la 0, ajungând să dispute promovarea în meciul cu Gloria.

Turneu de promovare în divizia “B” – Stadionul “Petrolul”, Ploieşti, iulie, 1972:
1. Electrica Obor – Flacăra Moreni: 0 – 2
2. Gloria Buzău – Electrica Obor: 3 – 1
3. Flacăra Moreni – Gloria Buzău: 0 – 1

Loc.     Echipă             Meciuri       Victorii       Egal      Înfrângeri     Golaveraj     Puncte*
1         Gloria Buzău        2               2              0              0                 4 – 1          4
2         FlacăraMoreni      2               1               0              1                 2 – 1          2
3         Electrica Obor      2               0               0              2                 1 – 5          0
*În aceea perioadă se acordau 2 puncte pentru victorie şi 1 punct pentru rezultate de
egalitate.

Gloria Buzău – Flacăra Moreni: 1-0
Iulie 1972
A marcat: C. Negoescu
Stadion: “Petrolul” Ploieşti
Spectatori: 7.000
Gloria Buzău: Stelian – Caloianu, Coman, Huţuleac, Bodescu, Badea, Toader, Toma, Stan (min.64 Badin), Negoescu, Cramer (min. 59 Nan).

Prezent în tribunele stadionului Petrolul a fost şi marele cronicar, Ioan Chirilă, care a relatat în ziarul “Sportul” următorul articol, fiind impresionat de galeria formaţiei buzoiene, comparând stadionul prahovean cu celebra arena San Siro din Milano.

Ioan Chirilă – “Câte mori sunt pe Buzău”

”Către miezul nopţii de sâmbătă, versurile erau aproape gata. Totul pornea de la <Frunză verde de alun, să câştige cel mai bun! Mai trebuia găsită melodia pentru catrenul final. Profesorul de muzica Vasile Giurgea, mare iubitor al fotbalului, s-a fixat în cele din urma la <Câte mori sunt pe Buzău>. Apoi a bătut la maşină versurile. Era nevoie de vreo 80 de exemplare. Şi toate au fost gata la ora cinci şi jumătate, când fiecare ghid din autobuzele spre Ploieşti a primit câte o foaie. Convoiul a ajuns la 07.30 dimineaţa în faţa stadionului Petrolul, unde s-a făcut joncţiunea cu cei veniţi pe calea ferată. Suporterii Gloriei, coborând din autobuze sau pornit să cânte şi să scandeze: . Un grup mai vesel, venit probabil de la Pietroasele, părea să considere meciul o simplă formalitate! ! Curtea Petrolului era arhiplină. Primele grupuri luau cu asalt porţile care urcau spre tribuna I. Dar stupefacţie, tribuna era ocupată. Cei din Moreni sosiseră înca de la ora 5. Vrând nevrând, buzoienii au ocolit stadionul, spre tribuna a ll-a, spre a fi toţi împreuna. Şi erau 7 000!… A început corul galeriilor. Dragomir, antrenorul buzoienilor, fost mijlocaş la Petrolul, arborează un tricou roş-albastru cu nr. 5 pe spate, poate în amintirea Juventusului. Maseurul Gloriei poartă un trening de lux. Cele două galerii se înfruntă fără menajamente. Buzoienii cântă neîntrerupt. Cei din Moreni, care cunosc mai bine povestea fotbalului se acompaniază cu tamburine de tip brazilian. Pe neaşteptate, pe pista stadionului defilează un nou grup buzoian. E un fel de ansamblu grafic. Pe pieptul fiecărui tânăr e scrisă câte o literă. Astfel se poate citi: <Gloria, Gloria îţi dorim victoria>. Stadionul e arhiplin. Tribunele ard. Un petrolist îmi şopteşte la ureche:,,De la meciul cu Liverpool n-am mai văzut aşa ceva!”. S-au vândut peste 13.000 de bilete. Începe jocul. Tribuna a ll-a cântă mereu: . Desenul jocului e simplu. Cei din Moreni sunt rafinaţi, au 20 de ani în Divizia B, dar Gloria aleargă într-una de parcă ar fi fugarită de fantoma Diviziei C. Se simte că e o echipa mai tânără, care respinge ideea că tehnica mai bună a Flacarei poate decide. În momentul în care vârful Negoescu a deschis scorul dintr-o pasă a lui Badea, tribuna a improvizat cu tempo:,… Meciul era jucat. Cei din Moreni păreau cuprinşi de oboseala resemnării… Am auzit că o bună parte din cei 7 000 de suporteri buzoieni au cinstit victoria Gloriei, parcurgând pe jos drumul spre Buzău…” Ziarul Sportul, Ioan Chirilă – Câte mori sunt pe Buzău.

Bucuria promovării

Toate partidele s-au disputat pe stadionul Petrolul, actualul “Ilie Oană”, ultima partidă mobilizând peste 7000 de iubitori ai sportului rege doar din Buzău. Iată şi câteva din declaraţiile luate jucătorilor şi antrenorului Dragomir imediat după finalul partidei.

„Echipa şi-a îndeplinit cu brio şi cel de-al doilea obiectiv propus. De acum buzoienii au o echipă în divizia B”Petre Dragomir

„Ne-am ţinut aşadar de promisiunea făcută anul trecut, am promovat”Alexandru Badea

„Ca autor al golului calificării, sunt cel mai fericit. Acum mă pot prezenta liniştit la examenul de admitere la facultate”Cornel Negoescu

„Trebuia să prind şi eu o zi bună”Stelian

„Trebuia să fie 2 la 0! Golul nevalidat de arbitru a fost perfect valabil”Toma

E mai mult decât plăcut să îţi vezi în Divizia B echipa alături de care ai jucat şi barajul de promovare în Divizia C” – Mircea Toader

Am avut senzaţia că timpul s-a oprit în loc” – Coman

Toate declaraţiile au fost relatate de Ziarul „Viaţa Buzăului” sub semnătura redactorului Aurel Burlacu.

Amical cu Karl Zeiss Jena

Promovarea în eşalonul secund a făcut ca jucătorii buzoieni să nu aibă vacanţă. Pe 4 august 1972, buzoienii au susţinut alt joc internaţional în compania renumitei echipe Karl Zeiss Jena. Buzoienii au câştigat cu 2 la 1, 0 la 1 la pauză. Oaspeţii au deschis scorul prin Stein în minutul 42. Şase minute mai târziu Rusen a egalat şi Toma a adus, în minutul 79 a doua victorie a Gloriei în partidele internaţionale, după o pasă excelentă a lui Cramer. Arbitrul jocului a fost Cristian Teodorescu, cel mai bun “fluieraş” pe care l-a avut fotbalul buzoian din toate timpurile.

AMICAL Gloria Buzău – Carl Zeiss Jena: 2-1 (0-1)
Au marcat: min. 48 Rusen, min. 79 Toma/ min. 42 Stein 08/04/72
Stadion: “Municipal” – Buzău
Spectatori: 14.000
Gloria Buzău: Stelian, Caloianu, Coman, Huţuleag, Pall, Iuhasz, Toader, Toma, Stan, Badin, Dobre. Au mai evoluat Rusen şi Cramer. Carl Zeiss Jena: Blochwitz, Wachter, Rock, Wackwitz, Hoppe, Strempel, Geobel, Stein, Schumann, Scheitter, Schlutter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.