Croaţia a reuşit în doar câţiva ani de zile să uimească lumea turistică a Europei printr-o renaştere spectaculoasă. O ţară care a fost gri vreme de multe secole a investit în turism şi a reuşit în doar câţiva ani de zile să intre în topul celor mai vânate destinaţii turistice de pe Bătrânul Continent.

Nu are nici fast, nici celebritate. Are însă trei oraşe într-unul singur, o cetate medievală impresionantă, cel mai vechi parc din Europa şi o mulţime de admiratori ce revin an de an în capitala Croaţiei.

Zagreb, o capitală cosmopolită

Zagreb are cultură, artă, muzică, arhitectură, gastronomie şi o sumedenie de alte lucruri care transformă oraşul în unul din cele mai atrăgătoare din Europa. Nu este o surpriză faptul că numărul de turişti care calcă în capitală Croaţiei creşte de la an la an. Cunoscută mai degrabă pentru destinaţiile turistice de pe litoral, Croaţia îşi atrage vizitatorii transformând capitală într-o destinaţie de city-break care trebuie bifată.

Istoria Zagrebului începe pe două dealuri, două dealuri gemene, Kaptol şi Gradec. Aici, în Evul Mediu, mai mulţi meşteşugari şi negustori s-au stabilit şi au făcut că aceste zone să prospere. În 1924, în Kaptol a fost înfiinţată o dioceza. Localitatea a fost populat de tot mai mulţi preoţi, iar dealul a fost presărat de biserici. De aici numele de Kapitolum, iar muncă susţinută de aceştia şi-a pus puternic amprenta asupra oamenilor care au reuşit să transforme această mică aşezare într-o grădina înfloritoare.

Oraşul alb, oraşul albastru
Capitală Croaţiei este un mix de clădiri între arhitectură specifică imperiului Austro-Ungar şi cea socialistă. Mică metropolă trebuie luată “la pas”. Catedrala din Zagreb, situată în Kaptol şi este cea mai renumită clădire din acest oraş. Acesta este dedicată Înălţării Maicii Domnului, Sf. Ştefan şi Sf. Ladislau. Catedrala este în stil gotic, şi reprezintă o mare valoare arhitectonică. Turlele sale pot fi văzute din mai multe locaţii din oraş. O catedrala a fost amplasată în acest loc, de sute de ani. Structura actuală a fost construită în a două jumătate a secolului al XIII-lea.

Ban Jelacici, eroul naţional al Croaţiei
În inima oraşului Zagreb se află piaţă Jelacic de unde puteţi ajunge, după o scurtă plimbare, la majoritatea principalelor atracţii din acest oraş. De asemenea, puteţi ajunge rapid la liniile de tramvai ale oraşului, la cafenelele înşirate pe străzi şi la magazine. Statuia ecvestră, din bronz, a lui Ban Jelacic, erou naţional al Croaţiei şi viceregele monarhiei austro-ungare, este elementul central al pieţii. Ea este înconjurată de clădiri elegante, secesioniste.

O cafea pe acoperişul Zagrebului…
În imediată apropiere a pieţei se află Zagreb Viewpoint, un punct de belvedere care asigura o privelişte la 360 de grade a capitalei croate. La ultimul etaj al clădirii din sticlă ce se vede din piaţă, se află o cafenea, iar biletul de intrare are o valoare modică şi va permite accesul pe toată durata zilei. Aici puteţi face poze panoramice şi va puteţi crea o idee clară despre structura Zagrebului.

Apă de la izvor + Manda = Zagreb şi Mandusevac
Tot aici se află o fântână arteziană de care se leagă leganda formării numelui oraşului. Se spune că pe vremuri, într-o zi însorită, viteazul ban se întorcea din bătălie obosit şi însetat şi i-a spus unei fete pe nume Manda să îi aducă nişte apă de la izvor. În limba croată această acţiune este descrisă cu un singur cuvânt – zagrebi. Astfel, izvorul a primit numele de Mandusevac, iar oraşul a fost denumit Zagreb.

Centru istoric impresionant
Atmosfera te poartă lesne în epoca medievală, epoca în care oraşul se bucură de o oarecare popularitate în cercurile aristocraţiei europene. Tot aici se găsesc cele mai multe muzee ale oraşului, precum şi una dintre cele mai vechi biserici din Croaţia, biserica Sfântul Marcu. Tot în Oraşul Vechi vei putea vizită Clădirea Parlamentului, Biserica Sfântului Mihail sau Poartă de Piatră ce datează din secolul al XIII-lea. Oraşul de Jos este dedicat stilului arhitectural baroc, specific secolului al XIX-lea. Aici turistul se poate plimbă pe străzile înguste şi pietruite, şi poate poposi la unul din numeroasele restaurante, baruri şi cafenele.

Turnul Lotrscak este una dintre principalele atracţii din Zagreb. Acesta a fost construit la mijlocul secolului al XIII-lea, cu scopul de a proteja poartă oraşului de sud. Turnul este cea mai bine prezervată construcţie din sistemului defensiv al oraşului. În ultima sută de ani, o salbă de tun a fost trasă în fiecare zi la prânz, comemorând un eveniment din istoria Zagrebului. Turnul poate fi urcat pentru o vedere de 360 ​​de grade a oraşului Zagreb şi a împrejurimilor sale.

Promenadă în Oraşul Vechi
Oraşul de Sus sau Oraşul Vechi este o parte foarte importantă a Zagrebului de astăzi. Aici se află majoritatea clădirilor din Evul Mediu, având în vedere că prima aglomerare urbană a fost atestată în 1094. Biserica Sfântul Marcu este unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Zagreb, dacă nu din Croaţia. Biserica a fost construită în secolul al XIII-lea. Pe acoperişul din ţiglă sunt desenate blazoanele Croaţiei, Dalmaţiei şi Slavoniei. În spatele bisericii se află Turnul Lotrscak.

Poarta de Piatră, loc de pelerinaj
Poartă de Piatră este o locaţie descrisă în multe dintre operele literare croate că simbol al trăiniciei neamului. Din câte se pare, această datează din secolul 16 şi a înlocuit o veche poartă de lemn care a ars în întregime în 1731. Kamenita Vrata este Poartă de Piatră din Gornji Grad şi reprezintă ultima din cele cinci care au fost construite. Au fost folosite că intrări prin zidurile din Gradec, districtul aflat lângă Kaptol. Această a fost poartă de est către oraşul Gradec şi a fost construită în perioada secolului al XIII-lea, la fel că şi turnul adiacent. Se spune că în anul 1731 un foc a distrus o mare parte din această zona, arzând toate casele în totalitate. Pe poartă se poate vedea o pictură cu Sfânta Maria şi Iisus despre care se zice că într-un mod miraculos nu a fost afectată de către acest incendiu devastator. Pentru a proteja această pictură, s-a luat hotărârea de a se construi o capela, iar pictură este amplasată în spatele unui grilaj din metal.

Mix perfect între modernism şi conservarea valorilor istorice
Turiştii care iubesc distracţia şi tumultul oraşelor pot poposi în Oraşul Nou sau Noul Zagreb, aici unde se află “cetatea zgarile norilor” din capitală Croaţiei.Oraşul de Jos din Zagreb este dedicat afacerilor, artei şi parcurilor spaţioase. Majoritatea hotelurilor din Zagreb se află în această zona. Spre deosebire de Oraşul de Sus, majoritatea străzilor sunt largi şi aerisite, şi totul este proiectat pentru a oferi un sentiment de grandoare. Uneori funcţionează. Stradă comercială principala, Ilica, este neinspirată, dar puteţi admira “Zagreb’s Green Horseshoe”, potcoavă verde din Zagreb sau Trg Marsala Tita, vastă piaţă lângă care se află Teatrul Naţional.

Ştiai că în Croaţia a fost „inventată” cravata? Sau că Zagreb este capitala europeană cu cel mai frumos târg dedicat sărbătorilor de iarnă? Capitala Croaţiei găzduieşte cel mai mare număr de muzee per capita, care mai de care mai „ciudate” şi încă foloseşte sute de lampadare alimentate cu motorină. Tot croaţii au făcut primele salturi cu paraşuta, au inventat creionul mecanic şi se bucură de peste 1000 de insule dar nu populează decât 50.

Descriere fotografii
Piaţa Ban Jelacic – În inima oraşului Zagreb se află piaţa Jelacic de unde puteţi ajunge, după o scurtă plimbare la majoritatea principalelor atracţii din capitala Croaţiei. Statuia ecvestră, din bronz, a lui Ban Jelacic, erou naţional al croaţilor şi viceregele monarhiei austro-ungare este elementul central al pieţii. Ea este înconjurată de clădiri elegante, secesioniste.

Biserica Sfântul Marcu – Biserica Sfântul Marcu situată în piaţa cu acelaşi nume din Vechiul Oraş. Piaţa Sf. Marcu, este punctul central din Gornji Grad. Piaţa este considerată nucleul guvernului din Croaţia deoarece acolo se află Saborul (Parlamentul) unde a fost declarată independenţa în 1991 şi Banski Dvor, reşedinţa oficială a preşedintelui. În mijlocul pieţei se află biserica Sf. Marcu, ale cărei ţigle din mozaic multicolor înfăţişează stemele Croaţiei, Dalmaţiei, Slavoniei şi Zagrebului.

Catedrala Zagreb – Catedrala din Zagreb, situată în Kaptol este cea mai renumită clădire din capitala Croaţiei. Aceasta este dedicată Înălţării Maicii Domnului, Sfântului Ştefan şi Sfântului Ladislau. Edificiul este construit în stil gotic şi reprezintă o mare valoare arhitectonică. Turlele sale pot fi văzute din mai multe locaţii din oraş.

Arta stradala – Arta stradală este foarte importantă pentru locuitorii capitalei Croaţiei. În tot oraşul sunt opere de artă moderne şi picturi uriaşe pe clădiri.

Fantana – Aceasta este fântâna arteziană de care se leagă leganda formării numelui oraşului. Se spune că pe vremuri, într-o zi însorită, viteazul ban Jelacic (erou naţional) se întorcea din bătălie obosit şi însetat cândi i-a cerut unei fete pe nume Manda să îi aducă nişte apă de la izvor. În limba croată această acţiune este descrisă cu un singur cuvânt – zagrebi. Astfel, izvorul a primit numele de Mandusevac, iar oraşul a fost denumit Zagreb.

Funicular – Zagreb deţine unul din cele mai sigure mijloace de transport din lume. Este vorba de funicularul care nu a rănit nici un pasager de mai bine de un secol.

Lampadar – Primăria din Zagreb are câţiva angajaţi care în fiecare amiază străbat străduţele capitalei croate pentru a aprinde cele câteva sute de lampadare care se alimentează cu motorină.

Coloana sf maria – În faţa Catedralei din Zagreb se află o fântână cu o coloană care are în vârf statuia Fecioarei Maria. Aceasta a fost ridicată în 1873, în semn de mulţumire divinităţii pentru că ciuma fusese eradicată în actuala capitală croată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.