Stufetta del Bibbiena
Orasul Vatican
Baia secretă a Vaticanului, decorată cu porno, a fost pictată în picturi murale erotice de unul dintre cei mai mari artiști ai Renașterii.

O MICĂ CAMERE DE BALAT ÎN Apartamentele Papale ale Vaticanului a fost pictată în 1516 de Rafael pentru un cardinal Bibbiena, un bun prieten al papei și, se pare, un fan al artelor decorative erotice.

Bibbiena, cunoscut în viața sa pre-cardinală ca Bernardo Dovizi, a fost un scriitor, iubitor de arte și ceva ca un libertin. Când s-a mutat la Vatican, l-a căutat pe Raffaello Sanzio da Urbino, mai cunoscut drept artistul Raphael. Cunoscut în general pentru mai multe imagini sfințite, Rafael a produs unele dintre cele mai magnifice picturi și portrete religioase ale Renașterii. Dar se pare că era dispus să facă o mică treabă secundară.

Situate în apartamentele papale private, picturile murale imită multe dintre frescele descoperite în clădirea romană din epoca clasică din întregul imperiu, prezentând nimfe și satiri zbuciumați.

Papa la momentul picturii era Papa Leon al X-lea, cunoscut anterior ca Giovanni di Lorenzo de’ Medici și un prieten apropiat al cardinalului. Papa Medici era cunoscut pentru sprijinul său pentru arte și, într-adevăr, a sponsorizat alte lucrări ale Vaticanului ale lui Rafael și alți artiști importanți ai Renașterii. Se presupune că, după ce a fost numit Papă, el i-a comentat fratelui său: „Deoarece Dumnezeu ne-a dat papalitatea, să ne bucurăm de ea”.

Stufetta della Bibbiena înseamnă, aproximativ, camera caldă a lui Bibbiena și a servit cândva drept baie. De-a lungul anilor, tapetările erotice au fost ignorate, acoperite, iar camera transformată pentru diferite utilizări.

Imaginile sunt mai mult nuduri jucăușe și fiare mitologice sugestive decât rau, dar există câteva excepții emoționante. Există o imagine care îl înfățișează pe Pan, zeul capră al naturii, îndepărtându-se de niște tufișuri oarecum stârniți. S-a hotărât să fie puțin prea ofensator pentru biserică și s-au făcut eforturi pentru a-l cenzura, însă acest lucru a făcut-o să pară mai mare și mai vizibilă.

În 2011, scriitorul Tony Perrottet a scris despre lovitura sa: s-a ajuns cu succes în camera interzisă în mod normal și a explorat personal camera mică. El a descris detaliile panourilor:

„Raphael și-a proiectat panourile cu fresce ca pe un roman grafic, povestind aventurile lui Venus, zeița iubirii și lui Cupidon, zeul dorinței erotice, pe care cardinalul Bibbiena să le admire în timp ce se odihnea în cada cu hidromasaj. La nivelul genunchilor, robinetul original argintiu a fost realizat în fața unui satir lamuritor. Un panou o arăta pe zeița goală pășind cu delicatețe în coaja ei cu franjuri de spumă. În altele, ea se admiră într-o oglindă, stă între picioarele lui Adonis și înoată într-un abandon senzual. Câteva cadre, și mai riscante, au fost distruse. Unul, înregistrat de un vizitator timpuriu, îl arăta pe Vulcan încercând să o violeze pe Minerva.

Rafael a pictat un portret al cardinalului în același an. Acum agățat la Palazzo Pitti din Florența.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.