Atenţia şi resursele de care se bucurau echipele de fotbal din Buzău, au făcut ca la începutul aniilor `20 să se înfiinţeze un număr însemnat de cluburi la noi în județ. Haideți să vedem care au fost acestea!
Maccabi Buzău | Înfiinţată în 1921 de către Liviu Avram, patronul unei societăţi de confecţii textile şi de alt om de afaceri, Zaharia Pascu, echipa era alcătuită preponderent din evrei. Dintre aceştia, îi menţionăm pe următorii: Liviu Avram, Pascu Zaharia, fraţii Finkelstein, Charles, Nathan, Grumberg, precum şi pe jucătorii autohtoni: Nelu Tănăsescu, Puiu “Bombă” Pătulescu şi Grigore “Gurei” Mărculescu.
Buzăul | Înfiinţată în anul 1922, echipa reprezintă suma entuziasmului unor puşti buzoieni. Din păcate, Buzăul nu are viaţa lungă şi se desfiinţează din cauza lipsurilor materiale.
Asociaţia Sportivă Nehoiu | Prima echipă de fotbal apare la Nehoiu datorită patronului fabricii de cherestea din zonă, Goetz, undeva la începutul secolului XX. Echipa devine club prin înregistrarea la organele specifice de abia în luna aprilie a anului 1922.
Clubul Atletic Buzău | Pasionat de sport, în special de box şi fotbal, Mircea Ducarie este fondatorul CAB Buzău. Ulterior, datorită activităţii şi sprijinului acordat sportului buzoian, dar şi a capacităţilor proprii devine preşedinte al Organizaţiei Sportului Popular al Judeţului Buzău (1945-1950).
Junimea Buzău | Înfiinţată în 1923, echipa a avut o viaţa mai lungă decât cea a echipei “Buzăul”, ambele având la bază entuziasmul şi dragostea pentru “sportul rege” a unor elevi sau studenţi. Despre formaţia al cărui sediu se afla pe strada “Alexandru Marghiloman” a relatat profesorul Nicolae Dragu în cartea sa dedicată istoriei fotbalului buzoian. Rândurile sunt rezultatul unor conversaţii purtate de autor cu protagoniştii şi a corespondenţei avute de-a lungul timpului cu diferite persoane din anturajul echipei, martori ai evoluţiei acesteia. În rândurile următoare, pasajele din “Fotbalul buzoian. Istorie şi performanţe 1907-2007”, dedicate echipei Junimea Buzău.
Dacia Buzău | Înfiinţat în anul 1924, Dacia a fost cel mai bogat club din judeţ în primii ani de viaţă, datorită faptului că jucătorii care alcătuiau echipa erau salariaţi şi redirecţionau constant o mică parte din venituri către bunul mers al formaţiei. Fondatorul echipei a fost Ştefan Papadopol, cel care avea să-şi câştige titulatura populară de “părinte al fotbalului buzoian”. În mare parte, componenţii echipei proveneau de la Depoul CFR, atelierul de zonă (fosta societate Vae Apcarom, după Revoluţie), Uzina Mecanică (Beta, din zona industrială), alţi muncitori din cartierul Poştă şi câţiva tineri din zona străzii Victoria. În anul 1924, din fonduri proprii, clubul Dacia realizează prima împrejmuire a terenului din Crâng. Clubul şi-a continuat activitatea după revoluţia din `89 datorită fostului jucător al Gloriei Buzău, Sandu “Cocoşatu`” Ionescu, fiind primul centru de copii şi juniori privat din oraş.
Prima competiţie buzoiană a fost reprezentată de Cupa Dacia, practic un “campionat de miuţă”, fotbal pe teren redus cu echipe formate din şapte jucători. Ediţia inaugurală a fost organizată în anul 1925 şi a fost câştigată de echipa Vârtejul II, care avea în componenţă nouă jucători: Antonescu, Papadopol, Bobe, Dragomirescu, Anastasiu, Iordăchescu, Ciocianu, Niculescu şi Ioniţă. Întrecerea a fost inspirată de către “Cupa Miuţa”, competiţia desfăşurată la nivel naţional, organizată pentru prima dată în 1916.
În anul 1927, Virigil Economu, unul dintre principalii stâlpi care au stat la baza dezvoltării fotbalului în Buzău părăseşte oraşul cu destinaţia Bucureşti şi o dată cu el jucătorii cei mai buni ai echipelor din oraşul nostru. Deşi activitatea fotbalistică din oraşul Buzău bate pasul pe loc, se formează alte două echipe: Albatrosul şi Chinezu, iar în afara sa, “sportul rege” cunoaşte o linie ascendentă prin formarea echipelor de fotbal din mediul rural, dar şi prin apariţia altora în Râmnicu Sărat, precum Cohorta. Acestora li se adaugă un număr de peste 20 de echipe organizate în mediul rural, participante în competiţii cu caracter preponderent amical.
Fotbalul din Buzău are o istorie bogată și plină de pasiune, începând cu miuţele amicale ale tinerilor de la începutul secolului XX și ajungând la prezenţele în prima ligă de fotbal a ţării. Fotbalul a devenit un fenomen social important în Buzău şi reprezintă o parte fundamentală a identității locale, reunind comunitatea și aducând bucurie în inimile suporterilor. Cu o istorie bogată, cu un management solid și eficient, fotbalul din Buzău are toate șansele să prospere și să continue să inspire generațiile viitoare.