Dacă ar fi să descriu într-un singur cuvânt festivităţile organizate de Ziua Eliberării Naţionale a Bulgariei, acesta ar fi: „decenţă”. Vecinii noştrii sărbătoresc minimal, dar mândri ziua în care au scăpat de jugul otoman. Nu există parade militare, ci doar o fanfară şi trei discursuri alte autorităţilor şi feţelor bisericeşti, însoţite de ridicarea drapelului în bernă şi o depunere de coroane, însoţită de un moment de reculegere în memoria celor căzuţi în lupta pentru independenţa Bulgariei.
şi de Veliko Târnovo este un oraș istoric situat în nordul Bulgariei, renumit pentru bogata sa moștenire culturală și istorică, supranumit Oraşul Ţarilor. Este considerat una dintre cele mai frumoase și pitorești destinații turistice din țară, atrăgând vizitatori din întreaga lume datorită arhitecturii sale medievale bine conservate, a peisajelor spectaculoase și a importanței sale în istoria bulgară. Pe 3 martie, bulgarii îşi sărbătoresc Ziua Naţională, prilejluită de Tratatul de la San Stefano din 1878, semnat bineînţeles la 3 martie. Data marchează eliberarea țării de sub stăpânirea otomană și restaurarea statalității bulgare după aproape cinci secole de dominație străină.
Tratatul prevedea formarea unui principat bulgar autonom, care sa plăteasca tribut Imperiului Otoman, dar care avea dreptul la un guvern creștin și la o armată proprie. Teritoriul său includea câmpia dintre Dunăre și Munții Balcani, regiunile Sofia, Pirot și Vranje, Tracia de Nord, părți ale Traciei de Est și aproape întreaga Macedonie. Conducătorul principatului urma să fie ales de poporul bulgar, aprobat de Imperiul Otoman și recunoscut de marile puteri. De asemenea, un consiliu al nobilimii urma să creeze o constituție proprie. Trupele otomane aveau să părăsească Bulgaria, fiind înlocuite de trupele rusești, a căror ocupație urma să dureze doi ani.
În prezent, festivităţile oficiale sunt restrânse şi constau în ridicarea drapelului naţional simultan cu intonarea imnului şi o serie de discuţii ale autorităţilor locale, ale reprezentanţilor armatei şi ale feţelor bisericeşti.
Veliko Tarnovo a fost capitala celui de-al doilea țarat bulgar între secolele XII și XIV, perioadă în care a atins apogeul puterii și prosperității sale. În timpul acestei perioade, orașul a fost centrul cultural, economic și politic al Bulgariei medievale. Unul dintre cele mai notabile evenimente din istoria sa este răsturnarea dominației bizantine în 1185, care a marcat începutul celui de-al doilea țarat bulgar.
Cetatea Tsarevets este principalul simbol al orașului și unul dintre cele mai importante obiective turistice. Această cetate medievală a fost centrul puterii politice și religioase în timpul domniei celui de-al doilea țarat bulgar. Astăzi, vizitatorii pot explora ruinele cetății, inclusiv Biserica Patriarhală și Turnul Balduin. Constant, la cetate sunt organizate spectacole de sunet şi lumini, iar bilete pot fi cumpărate online, de pe website-ul oficial.
Un alt punct de interes îl reprezintă cartierul vechi, un labirint de străzi înguste, pavate, flancate de case tradiționale de piatră și lemn, restaurante și magazine de suveniruri. Aici se află numeroase biserici medievale și case de epocă, care îmbină arhitectura bulgară tradițională cu influențe bizantine.
Situată la doar câțiva kilometri de Veliko Tarnovo, Biserica Sfântul Dimitrie din Basarabov este una dintre cele mai vechi biserici de piatră din Bulgaria, cu o istorie care datează din secolul al XIII-lea. Două muzee importante se remarcă în Veliko Tranovo, Muzeul Național de Istorie care găzduiește o bogată colecție de artefacte istorice, arte și artefacte arheologice care ilustrează istoria și cultura regiunii şi Muzeul Iluziilor, o destinaţie populară printre turişti.
Veliko Tarnovo găzduiește o serie de evenimente culturale și festivaluri pe tot parcursul anului, cele care atrag cei mai mulţi turişti fiind Festivalul Medieval, un eveniment anual care reînvie atmosfera și tradițiile istorice ale orașului, cu reprezentații de teatru, muzică medievală și trupe de reconstituire istorică; Zilele Artistice Ale Veliko Tarnovo, care reprezintă un festival de artă și cultură care oferă spectacole de teatru, concerte, expoziții de artă și alte evenimente culturale.
Împrejurimile Veliko Tarnovo oferă oportunități excelente pentru drumeții, mountain biking și alte activități în aer liber. Parcul Național „Ruseșka Tăpșa” și Canionul Lomska sunt doar două dintre destinațiile populare pentru cei care doresc să exploreze natura frumoasă a regiunii. Alături de acestea se află şi Cascada Kartala, la care însă se ajunge după o drumeţie de aproximativ o oră.
.
Veliko Tarnovo este o destinație fascinantă care combină bogata sa moștenire istorică cu farmecul și frumusețea sa naturală. Cu cetățile sale medievale, străzile pietruite și peisajele spectaculoase, acest oraș oferă o călătorie în timp și o experiență culturală autentică pentru toți cei care îl vizitează. La doar două ore de casă, Veliko Tarnovo este o destinaţie chiar şi de o zi, preferată de cei din sudul României. Aerul boem, istoria locului şi locuitorii ospitalieri, alături de tarife accesibile, fac din localitatea bulgară locul perfect pentru o escapadă de câteva ore sau zile.