Insula Creta, locul în care s-a născut Zeus
Se spune că insula Creta este locul în care s-a născut Zeus, părintele tuturor zeilor din mitologia greacă. Rea, mama sa, a sosit în Creta cu ajutorul lui Gaia şi al lui Uranus (Pământul şi Cerul, în motologia greacă, totodată părinţii lui Cronos), aceasta temându-se de Cronos (Knossos), tatăl lui Zeus care, conform mitologiei, își devora toți copiii la naștere pentru a preveni împlinirea unei profeții care spunea că va fi detronat de unul dintre ei. Zeus a fost ascuns într-o peșteră de mama sa, Rea. După ce l-a născut, aceasta l-a dus pe Zeus într-o peșteră din muntele Ida de pe insula Creta pentru a-l proteja de Cronos, tatăl său.
În peșteră, Zeus a fost îngrijit și crescut de nimfe, printre care Adrasteia și Ida. Aceste nimfe l-au hrănit cu laptele caprei Amalthea, iar curiții (preoți războinici) au făcut zgomot cu scuturile și săbiile lor pentru a masca plânsul lui Zeus și pentru a-l feri de urechile lui Cronos. Astfel, Zeus a fost protejat și a putut crește în siguranță până când a fost destul de puternic pentru a-și înfrunta tatăl și a-și elibera frații și surorile din stomacul acestuia.
Istoria celui mai vechi oraş din Europa
Knossos este recunoscut ca fiind cel mai vechi oraş din Europa, locuit încă din 7000 î.Hr. odată cu fondarea primei aşezări din perioada neolitică. Aflat la 5 km de Heraklion, actuala capitală a insulei, locul a fost abandonat după distrugerea sa în 1375 î.Hr., ceea ce a marcat sfârșitul civilizației minoice. În prezent, este unul dintre cele mai impresionante sit-uri arheologice din Grecia. Aici se găseşte Palatul din Knossos, cel mai mare al civilizaţiei minoice, cu o suprafaţă de peste 12.000 mp, 20.000 dacă sunt luate în calcul şi clădirile auxiliare. Palatul avea o scară monumentală care ducea la camerele de stat aflate la un etaj superior. La parter se afla un centru de cult ritual, iar magazinele palatului ocupau șaisprezece camere, principala caracteristică a acestora fiind „pithoi-urile” (amfore, pe înţelesul tuturor) care erau borcane mari de depozitare de până la cinci picioare înălțime. Au fost folosite în principal pentru depozitarea uleiului, lânii, vinului și cerealelor. Obiecte mai mici și mai valoroase au fost depozitate în lădiţe sau coşuri de lemn căptușite cu plumb. Palatul avea băi, toalete și un sistem de drenaj subteran. Acesta a fost descoperit şi renovat parţial de către arheologul englez Sir Arthur Evans, între 1900-1931. Lucrările de reconstrucție s-au bazat pe vechi imagini ale palatului găsite pe frescele minoice locale.
Toate piesele originale (fresce, ceramică, obiecte de cult religios, podoabe şi altele) se găsesc în prezent la Muzeul Arheologic din Heraklion (muzeu care găzduiește exclusiv piese de pe insula Creta). La Knossos sunt expuse numai copii ale acestora.
Legenda Minotarului din Knossos, care dus la naşterea expresiei: „firul Ariadnei”