Turcia este fără doar și poate țara condimentelor și aromelor vibrante. Condimentele turcești sunt o parte esențială a culturii culinare. Bucătăria turcească este celebră pentru felurile sale de mâncare intens aromate, iar multe dintre acestea au rădăcini adânci în istoria vechilor drumuri comerciale, unde condimentele erau considerate adevărate comori.

  • Sumac este un condiment cu aciditate naturală și culoare vibrantă. Acesta adaugă o notă de aciditate și prospețime, fiind folosit pentru a îmbogăți salatele, kebabul și preparatele cu carne. Sumacul este recunoscut și pentru culoarea sa intensă de roșu-rubiniu, oferind preparatelor un aspect apetisant.
  • Chimenul este secretul preparatelor cu aromă deosebită, fiind totodată unul dintre condimentele de bază ale bucătăriei turcești. Folosit adesea în preparatele cu carne și în supe, acesta adaugă un gust pământiu și profund. În Turcia, chimenul este chiar considerat un condiment care aduce noroc și sănătate.
  • Pul biber sau ardeiul iute turcesc, este specific, bineînțeles Turciei, este cunoscut pentru iuțeala sa moderată și pentru notele ușor afumate. Acesta este adesea presărat peste carne, hummus, supe și aproape orice preparat căruia îi poate adăuga un pic de „personalitate” picantă.
  • Scorțișoara și cuișoarele sunt ingredientele surprinzătoare în mâncărurile sărate. În bucătăria turcească, acestea nu sunt rezervate doar deserturilor. De fapt, ele sunt adesea folosite pentru a condimenta orezul, tocănițele și chiar felurile principale, creând o aromă subtilă și profundă care oferă fiecărui preparat o notă caldă și aromată.
  • Menta uscată este un ingredient revigorant. Turcii folosesc adesea menta uscată pentru a adăuga o prospețime preparatelor. Ea se potrivește perfect în preparate cu iaurt, supe și chiar în băuturi, oferind o aromă revigorantă. În multe regiuni din Turcia, menta uscată este presărată și peste carnea la grătar pentru un gust intens.
  • Turmeric și șofran sunt culori și arome regale, folosite în mod special pentru nuanța lor unică și pentru a adăuga un gust ușor exotic. În Turcia, șofranul este adesea folosit pentru pilafuri, iar turmericul completează supele și tocănițele tradiționale, aducând totodată și beneficii pentru sănătate.
Andrei Pitigoi
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, fotojurnalist şi data collector Data Sports Group şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.