La sfârşitul săptămânii trecute, mai precis în nopţiile de 13, 14 şi iulie, am avut parte de cea mai mare lună plină din 2022. Astrul ceresc a fost cel mai aproape de Pământ, iar Superluna a putut fi admirată în toată splendoarea sa. Luna s-a putut observa de îndată ce Soarele a apus, chiar în partea estică a bolții înstelate, mai precis înspre răsărit.

Pentru amatorii de evenimente astronomice, care au putut admira cea mai mare lună plină de anul acesta, au fost trei seri excepţionale, deşi în prima, norii le-au cam pus probleme pasionaţilor de astrografie. Astrul ceresc a fost mai mare şi mult mai strălucitor decât o lună plină obişnuită. Explicaţia este una cât se poate de simplă.

„Este şi Lună plină, dar şi Luna se găseşte la perigeu, deci distanţa între Pământ şi Lună este minimă. Din acest motiv, Luna va părea puţin mai mare în diametrul ei aparent”, declară astronomul de la Observatorul din Galați, Ovidiu Tercu. 

Termenul de „superlună” a apărut pentru prima dată în 1979, iar luna „Buck” a fost numită de triburile Algonquin pentru că luna iulie este momentul în care tinerii cerbi buck îşi arată de obicei coarnele înmugurite. Luna plină din iulie a fost cunoscută şi sub alte nume, inclusiv Luna Tunetului, din cauza furtunilor sezoniere care au loc de-a lungul lunii iulie. Fiind cea mai mare Superlună din 2022, Luna Buck este mai mult decât o altă Lună plină. Practic, este cea mai plină şi cea mai mare Lună care a putut fi urmărită în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.