Galeria de Hărți – Galleria delle Carte Geografiche

Hărți uluitoare și uriașe ale Italiei, vechi de 430 de ani.

PREDATĂ O ITALIE UNIFICATĂ CU aproape 300 de ani, galeria de hărți de la Vatican arată lungimea și lățimea peninsulei în jurul anului 1580.

Papa Grigore al XIII-lea a comandat hărțile de la cosmograful său, multitalentatul preot italian Ignazio Danti. Danti venise la Roma din postul său de profesor de matematică la Bologna pentru a-l ajuta pe papa în eforturile sale de a corecta calendarul iulian inexact folosind matematica și astronomia modernă a Renașterii.

La acea vreme, cartografia trecea prin propria renaștere. Epoca explorării adusese noi cunoștințe despre ținuturile îndepărtate, iar inovațiile tehnice precum busola magnetică, sextantul și telescopul au îmbunătățit precizia. Până la sfârșitul anilor 1500, faimoșii cartografi Mercator și Ortelius își creau hărțile lor emblematice ale lumii. Mai semnificativ, înainte ca Danti să-și preia postul la Bologna, el a petrecut un deceniu creând magnifica sală de hărți cunoscută sub numele de Sala delle Carte Geografiche la Palazzo Vecchio din Florența, la ordinul lui Cosimo I de Medici, duce de Florența.

Hărțile nu erau noi la Vatican. Hărți uriașe ale lumii cunoscute acoperite de un tavan de stele au fost pictate la începutul anilor 1500 în Loggia della Cosmografia sub îndrumarea Papei Iulius al II-lea (reamintită în primul rând pentru că i-a comandat lui Michelangelo să picteze Capela Sixtină).

În plus, Gregory și-a pus ochii pe coridorul lung de 120 de metri de la etajul trei al Curții Belvedere. Proiectul ambițios de a instala 40 de hărți enorme și foarte precise a început în 1580 și a durat doar 18 luni pentru a fi finalizat. Detaliile frescelor mari arată Asediul Maltei, Bătălia de la Lepanto și hărți la scară mare ale republicilor maritime Veneția și Genova. O hartă arată bătălia de la Fornovo, prima bătălie din războaiele italiene împotriva Franței. Fiecare hartă regională este însoțită de o vedere detaliată a orașului său principal. Frescele din tavan ilustrează povești din ținuturile descrise mai jos. Danti este, de asemenea, creditat cu orrery de alamă care stă în sală.

Galeria a fost restaurată și îmbunătățită sub Papa Urban al VIII-lea la un secol după ce a fost creată. Majoritatea vizitatorilor de astăzi trec prin galerie în drum spre Capela Sixtină, ca parte a Muzeelor ​​Vaticanului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.