Nu poti sa ai lumina fara contactoare electrice!

0
9

Electricitatea este unul din cele mai bune lucruri din lumea moderna. Cu ajutorul electricitatii avem, in primul rand, lumina. Apoi, cu energia electrica alimentam aparatura electrocasnica, televizoarele care ne aduc zilnic stiri si informatii, radioul si chiar microcentralele folosite pentru a ne incalzi iarna. Nu-i asa ca e ceva cool? Electricitatea este, de fapt ceva mult mai complex, cu o istorie deosebit de interesanta. Desigur, in ziua de azi, pentru a avea electricitate, chiar si un banal bec pentru lumina, avem nevoie de multe dispozitive si circuite, precum contactoare electrice.

Lumina a reprezentat mereu un ideal al omenirii. Oamenii pesterilor se incalzeau si isi luminau hrubele cu ajutorul focului. Acesta a reprezentat mult timp singura sursa de iluminare. Apoi au aparut lampile cu gaz, insa electricitatea a fost o adevarata revolutie in ceea ce priveste iluminarea. 

Electricitatea se refera la ansamblul fenomenelor fizice care provin din interactiunile dintre particulele incarcate la scara moleculara ale caror efecte macroscopice genereaza curenti electrici. Pe scurt, de fapt, se poate spune ca electricitatea este un flux de sarcina electrica, la randul sau definit ca proprietatea particulelor care alcatuiesc materia. Fluxul de sarcini electrice reprezinta, la randul sau, un curent electric, ale carui efecte termice, mecanice, magnetice si luminoase isi gasesc astazi aplicatii de mare importanta economica. Aceasta ar fi o explicatie “inginereasca”, greu de digerat pentru neinitiati. Pentru a intelege insa mai bine conceptul de electricitate, prin urmare, trebuie sa ne intoarcem in timp, la originile sale. 

Originile electricitatii

Electricitatea, inteleasa ca un fenomen electric, este cunoscuta oamenilor inca din Grecia Antica, dar a fost analizata doar din punct de vedere stiintific timp de trei secole. Termenul electricitate a fost introdus pentru prima data in 1600 de William Gilbert, un om de stiinta englez care a facut sa derive din cuvantul grecesc “èlektron” care inseamna chihlimbar. Electricitatea este utilizata in mod obisnuit pentru a indica curentul electric si, mai general, fenomenele de natura electrica, dar in limbajul stiintific termenul este folosit cu referire la o anumita cantitate de incarcare electrica, fie in repaus, fie in miscare.

Prima masina capabila sa produca incarcaturi electrice se pare ca dateaza din 1672, cand fizicianul german Otto von Guericke a descris o sfera de sulf care se rotea cu ajutorul unei manivele, electrizandu-se la contactul cu mana. Existenta unei sarcini electrice de doua tipuri diferite, negativa si pozitiva, a fost introdusa de omul de stiinta francez Charles-François de Cisternay du Fay, in timp ce primul condensator dateaza din 1745, dispozitivul Leyden, care nu era altceva decat un container de sticla acoperita intern si extern de doua foi subtiri de aluminiu.

Pe baza acestei inventii si prin experimentul zmeului lui Benjamin Franklin, doar doi ani mai tarziu, s-a emis ipoteza ca natura sarcinii electrice prezente in dispozitivul Leyden era aceeasi cu electricitatea atmosferica care genereaza fenomene electrice precum tunetul si fulgerul.

Franklin a dezvoltat prima teorie stiintifica a electricitatii, numita si teoria fluidelor electrice, conform careia electricitatea insasi este un fluid invizibil prezent in toata materia care este transmisa de la un corp la altul.

Desi, potrivit unora, a sustinut existenta a doua tipuri diferite de electricitate, sticloasa si rasinoasa, Benjamin Franklin a afirmat cu teoria sa, in schimb, existenta unui singur tip de electricitate. Teoria fluidelor electrice a fost abandonata abia in 1897, odata cu descoperirea electronului, dar intre cele doua date a existat o alta descoperire importanta pentru stiinta electricitatii, si anume inventia bateriei. In 1799, fizicianul italian Alessandro Volta, odata cu inventia bateriei electrice, a adus o schimbare semnificativa studiilor privind electricitatea, punand bazele unor descoperiri importante, inclusiv cele despre electromagnetism.

Volta a marcat un adevarat moment de cotitura pentru stiinta, permitand studiul fenomenului curentului electric, pe care l-a obtinut printr-un flux continuu de sarcini intr-un circuit. Dintre oamenii de stiinta italieni, Luigi Galvani a studiat si aplicatiile curentului electric prin contractia muschilor picioarelor unei broaste, in timp ce Faraday, in 1831, a demonstrat cum fluxul de curent dintr-o bobina poate fi transferat la altul situat in vecinatatea aceasta. In 1819 a fost posibila ipoteza corelatiei stranse dintre fenomenele electrice si magnetice, care a fost apoi confirmata cativa ani mai tarziu in experimentul busolei, care, plasata aproape de un fir conductor de electricitate, a permis sa demonstreze modul in care curentii genereaza campuri magnetice.

Domeniul electricitatii insa, s-a modernizat odata cu anul 1900, cand fizicianul american Millikan a masurat cea mai mica cantitate de incarcare, cea a electronului. Dar, in special datorita lui Edison si Tesla, electricitatea a fost utilizata ca sursa de energie pentru foarte multe lucruri, inclusiv pentru fucntionarea dispozitivelor electronice microscopice.

Dupa cum vedem, electricitatea are o istorie lunga si poate asa ne dam seama cat de important este acest fenomen si cat de complicata este obtinerea ei. Ni se pare simplu sa apasam pe un buton si sa aprindem un bec sau sa dam drumul masinii de spalat. Este frumos cand de Craciun aprindem toate acele lumini care ne impodobesc casele si curtile, insa in spatele acestei feerii sta o munca titanica, de secole si multe alte dispozitive fara de care electricitatea nu ar fi posibila. Chiar si un contactor electric, care arata ca o cutiuta din care nu intelegem prea multe, isi are rolul sau, iar electricienii stiu cel mai bine. Data viitoare cand aprinzi lumina, cand asculti muzica la radio, cand te uiti la TV, gandeste-te cat de complex este acest proces. Electricitatea este ceva nemaipomenit, si fara ea omenirea ar fi, si la propriu, si la figurat, in bezna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here