De ce folosim insecticide pentru a ne proteja plantele?

0
21

Cresterea plantelor necesita mult timp, perseverenta, si cunoastere, deoarece procesul este destul de complicat, iar agricultorii trebuie sa cunoasca bine fiecare rod pentru a produce o planta matura si sanatoasa. De cele mai multe ori, gradinarii amatori si agricultorii profesionisti se confrunta cu o problema destul de comuna, aceea a parazitilor care pot devora hectare intregi de legume si fructe.

Pentru a combate acesti daunatori, magazinul Mesplant.ro pune la dispozitia clientilor o gama vasta de pesticide profesionale menite sa tina acesti daunatori departe.

Un pesticid reprezinta o substanta sau chiar un amestec de substante utilizate pentru a distruge sau a modifica comportamentul sau ciclul de viata al daunatorilor. “Pesticid” (provine din cuvantul englezesc “pest” – animal, insecta  – si latinescul “caedo”/“cida” – “a ucide”) este un termen generic pentru a denumi aceste substante chimice.  Pesticidul poate fi obtinut atat din natura (sulf, piretru), cat si ca produs sintetic. Acestea din urma reprezinta o sursa de risc toxic din cauza remanentei in sol, plante si in organisme, deoarece nu pot fi degradate de catre microorganisme sau de echipamentul enzimatic al organismului uman. 

Pesticidele sunt substante care mai intai atrag daunatorii si apoi ii distrug. Ele protejeaza plantele de influentele daunatoare, cum ar fi buruienile, ciupercile sau insectele. Aceasta categorie include: erbicide, insecticide, fungicide, regulatori de crestere, bactericide, repelenti, antimicrobieni si altele. Acesti agenti chimici sau biologici resping, incapaciteaza sau ucid daunatorii.

Eticheta pesticidului este o sursa esentiala de informatii. Ea ne arata intocmai modul in care pesticidul va fi utilizat fara sa afecteze lucrurile din jur. Vom stii astfel ce masuri de precautie vom lua cand utilizam pesticidele si obligatiile pe care le avem fata de cei din jur.

Cu toate ca pesticidele aduc aceste beneficii, unele dintre acestea au si dezavantaje, precum toxicitatea pentru oameni si animale. Din acest motiv ele vor fi utilizate doar in cazul in care sunt absolut justificate. In prima instanta veti identifica daunatorul pe care doriti sa il controlati si apoi veti lua in considerare toate optiunile de control a acestuia. Daca mergeti pe varianta utilizarii unui pesticid, trebuie asigurat faptul ca acesta este utilizat in mod corect, urmand toate instructiunile de pe eticheta produsului.

Dupa natura daunatorului combatut, pesticidele pot fi: 

Insecticide – sunt substante toxice menite sa elimine atat insectele, cat si ouale si larvele acestora. Impactul insecticidelor asupra mediului este variat, in functie de clasele de care apartin. Iata ce tipuri de insecticide exista: Insecticide organoclorurate, Insecticide organofosfate, Insecticide piretroide, Insecticide neonicotinoide. 

Erbicide – sunt amestecuri chimice utilizate de decenii pentru imbunatatirea randamentului culturilor fie prin starpirea buruienilor, fie prin inhibarea dezvoltariilor. 

Fungicide –  sunt compusi chimici utilizati pentru combaterea bolilor criptogamice la plante. Acestea au la baza compusi de sulf, cupru, mercur, formaldehida si au actiune toxica asupra ciupercilor, dar sunt inofensive pentru plante. 

Acaricide – sunt substante chimice folosite la combaterea paianjenilor – acarienilor din culturile agricole. Actiunea generala a acaricidelor este aceea de a inlatura adultii, larvele si ouale, sau poate avea actiune specifica prin care sunt distruse anumite stadii.

Nematocide – sunt insecticide sistemice ce se folosesc in tratarea semintelor, precum si in controlul curativ al daunatorilor prin stropiri in perioada de vegetatie a plantelor. Nematocidele se gasesc ca si substanta activa in produse de uz fitosanitar folosite pentru stropirile din iarna in plantatiile pomicole, atunci cand pomii fructiferi se gasesc in repaus vegetativ. 

Algicide – sunt substante chimice destinate combaterii algelor, in special in orezarii. Cele mai cunoscute algicide sunt: sulfatul de cupru (10-15kg/ha in orezarii), acetatul de trifenil staniu (0,6-1kg substanta activa/ ha in orezarii).

Rodenticide – au la baza substante active anticoagulante care actioneaza prin blocarea mecanismelor de coagulare a sangelui din corpul animalului, provocandu-i acestuia o hemoragie generalizata, astfel incat animalul moare in intervalul de 3 – 8 zile de la ingerarea dozei letale.

Dozele se vor utiliza in functie de suprafata tratata si varsta plantelor. Se recomanda marirea cantitatii de substanta activa folosita la combatere odata cu maturarea plantelor.

In cazul in care folositi un adjuvant, acesta se va adauga intotdeauna primul in apa urmat de alte pesticide pe care le folositi. Pentru o eficienta maxima, se recomanda adaugarea pesticidelor lichide inaintea celor solide.

In functie de stadiul in care se afla boala sau infectia cu daunatori, dozele se clasifica astfel:

Doza imunizatoare – cand produsul folosit actioneaza asupra toxinelor agentului patogen, avand ca urmare inactivitatea lor (doar pentru fungicide).

Doza preventiva – protectie creata de un pesticid care, aplicat inainte de instalarea bolii, opreste infectia si impiedica inmultirea patogenului / daunatorului. Aceasta doza se aplica in momentul in care plantele nu sunt infectate cu daunatori sau agenti patogeni.

Doza curativa –  se aplica la primele semne de infectie sau la aparitia primilor daunatori. Substanta actioneaza direct asupra organelor agentului patogen / daunatorului cu care intra in contact.

Doza soc – se aplica in momentele de infectie maxima si in momentele in care daunatorii au dobandit rezistenta impotriva produselor/dozelor aplicate anterior. 

De asemenea, este foarte important de retinut:

Indiferent de calibrul lor, folositi aparate de stropit care asigura o dispersie cat mai fina a solutiei.

Particulele de solutie trebuie sa acopere planta pe toata suprafata, inclusiv pe dosul frunzelor.

Pentru a obtine rezultate foarte bune in cultura plantelor de orice tip este recomandata folosirea insecticidelor de calitate precum cele comercializate de catre Mesplant.ro, magazinul aliat agricultorilor!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here