Lantisoare argint: bijuterii care au traversat istoria omenirii si care au o semnificatie aparte

0
55

Un lantisor este o forma de bijuterie ce se poarta suspendata in jurul gatului. In general, lantisoarele sunt purtate cu un pandantiv.  Pandantivul poate fi realizat din perle, pietre pretioase sau alte materiale ori tehnici precum gravura, filigran, repoussé, granulare. Lungimile lantisoarelor variaza, iar tipurile lor pot fi si ele diferite. De asemenea, lantisoarele pot fi realizate din diferite materiale. In ultimii ani, sunt preferate https://www.tominabijoux.ro/lantisoare-argint atat pentru ca sunt mult mai accesibile ca pret, dar si pentru ca sunt versatile, intr-o gama mult mai variata decat cele din aur si pentru ca argintul este cunoscut pentru calitatile sale hipoalergenice.

Ca si in cazul altor piese de bijuterie, lantisorul a fost  si este un  obiect important de decorare pentru corp, dar si de comunicare. Ca valoare materiala, lantisoarele comunica bogatia, puterea, afilierea, prestigiul, nivelurile de resurse si abilitati, precum si elemente de identitate si pozitie. Rezistenta bijuteriilor, cum ar fi lantisoarele din metal, ofera o oportunitate de a aprecia si intelege tehnologia, practicile culturale, arta si estetica altor culturi si perioade indepartate.

Un lantisor simplu realizat dintr-un sir de materiale organice, cum ar fi scoici, dinti sau margele din os a fost una dintre formele de bijuterii adoptate de culturile timpurii din intreaga lume. Materiale mai pretioase au fost, de asemenea, folosite pentru lantisoarele timpurii, frecvent regasite sub forma de margele, cum ar fi cele de coral rosu mediteranean gasite intr-un mormant din perioada neolitica, in Alpi. 

Lantisoarele au fost realizate de-a lungul istoriei pentru a afisa caracteristici decorative si stilistice adecvate in fiecare perioada, fiind diferite de la regiune, la regiune. Fiecare perioada are, de asemenea, o oarecare influenta asupra lantisoarelor, la fel ca asupra tuturor tipurilor de bijuterii. In Evul Mediu, bijuteriile au devenit un element integrant al vesmintelor, iar lantisoarele au inlocuit brosele ca principala forma de bijuterie purtata in perioada gotica tarzie si in perioada Renasterii timpurii. Lantisoarele cu pandantive incrustate cu pietre pretioase si lantisoarele masive din metale pretioase reprezentau o distinctie a bogatiei si a statutului social din secolele XIV si XV pana in secolele al XVI-lea si inceputul secolului al XVII-lea. Tendintele de purtare a lantisoarelor au urmat, in cea mai mare parte, stilul decolteelor ​​in hainele  purtate de femei. Cu alte cuvinte, pe masura ce decolteele au fost micsorate, s-au vazut lantisoare mai multe, precum si mai elaborate. 

Lantisorul a reprezentat o piesa centrala in secolul al XVIII-lea sau o bijuterie potrivita pentru o femeie. In general, lantisorul facea parte dintr-un set care includea si brosa, cerceii, bratarile si un pandantiv sau tiara. Lantisorul era menit sa fie purtat la tinutele de seara. Acest concept al unui set asortat a durat pana la inceputul secolului XX pana cand rochia a devenit mai casual si cand bijuteriile au devenit disponibile tuturor. Noi materiale precum plasticul si noile tehnologii legate de productia in masa si mass-media au extins foarte mult raspandirea acestui tip de bijuterie. Lantisoarele de la sfarsitul secolului XX au fost concepute pentru a urma atat tendintele modei, cat si cele ale culturii populare, dar si pentru a raspunde diferitelor nevoi de imbracaminte pentru femei in functie de ocazie, gust sau preferinte, precum si niveluri de accesibilitate.

Anumite materiale au dominat  mult timp confectionarea lantisoarelor de-a lungul istoriei. Lantisorul din argint sau aur, cu pandant cu diamante este unul dintre cele mai scumpe simboluri ale bogatiei, glamourului si prestigiului din intreaga istorie. Perlele au fost, de asemenea, printre elementele preferate pentru pandantive si erau alese de femeile romane, iar in Renastere au fost redescoperite. Perlele a fost iubite si de Elisabeta I in secolul al XVI-lea, starnind o tendinta pentru lantisoare lungi cu perle fixate pe suporturi elaborate. Crearea de imitatii si diamante sintetice si perle de cultura egalizeaza intr-o oarecare masura conceptul de pretiozitate in bijuterii si face ca aspectul acestor materiale prestigioase sa fie disponibil pentru o audienta larga si diversificata in ziua de astazi.

Lantul a facut obiectul unor studii artistice, dar si al unor experimente industriale sau tehnici artizanale. A starnit interesul sectorului modei fiind prezent pe cele mai prestigioase pasarele cu forme mereu noi.  Lantisoarele din argint sunt, in ziua de azi, ceva destul de comun, insa fara sa isi piarda din pretiozitate. Sunt purtate de oricine, la orice varsta. Fetitele, adolescentele, dar si femeile in toata firea poarta bijuterii din argint, fie ca vorbim de lantisoare, cercei, inele sau bratari. Cum spuneam, mai sus, argintul este versatil si mult mai accesibil la pret. Unul din magazinele care ofera lantisoare din argint, de calitate si cu modele deosebite, este Tominabijoux.ro. Aici sunt disponibile foarte multe modele de lantisoare cu pandantiv pentru femei. Modul in care o femeie poarta un lantisor este complet diferit de modul in care il poarta un barbat. Un lantisor nu sugereaza sexualitate, nu accentueaza decat feminitatea, farmecul, eleganta si curbele fine ale unui gat delicat. Pe de alta parte, barbatii poarta cateva modele de lantisoare care au o simpla functie decorativa.

Oferirea unui lantisor cadou este mai mult decat un obicei normal in zilele noastre si adesea avem tendinta de a-i  oferi o valoare emotionala. Lantisoarele sunt printre acele bijuterii care se transmit de la mama la fiica si care inseamna mai mult decat o pereche de cercei sau o bratara. Atunci cand purtam un lantisor care ne-a fost daruit, este ca si cum am tine, aproape de inima noastra, o parte din sufeltul celui care ne-a facut cadoul. De aceea, lantisoarele sunt atat de deosebite, de apreciate si au avut o astfel de longevitate de-a lungul istoriei. Daca doriti sa faceti cadou un lantisor unei persoane speciale, faceti asta cu tot sufletul. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here