Esti pregatit pentru testare coronavirus?

0
50

De cand am iesit din starea de urgenta, lucrurile par ca s-au mai linistit un pic, insa nu trebuie sa fimprea relaxati, deoarece suntem inca in stare de alerta.

Ce inseamna acest lucru?

Starea de alerta este o masura de preventie instituita la nivel local sau national, care se refera la punerea de indata in aplicare a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta. Situatia de urgenta este acel eveniment exceptional, cu caracter non-militar, care prin amploare si intensitate ameninta viata si sanatatea populatiei, mediul inconjurator, valorile materiale si culturale importante, iar pentru restabilirea starii de normalitate sunt necesare adoptarea de masuri si actiuni urgente, alocarea de resurse suplimentare si managementul unitar al fortelor si mijloacelor implicate

Deci va trebui sa fim inca precauti, sa purtam masca in mod obligatoriu in spatiile inchise publice, sa evitam multimile din supermarket sau mijloace de transport si sa aplicam distantarea sociala cand se sta la coada la magazin. De asemenea, masca si manusile in astfel de spatii devin obligatorii. Desi am trecut cu bine pana acum peste aceste evenimente, inca nu sunt total sigur de cea ce va fi si, tocmai de aceea, raman increzator in efectuarea unor teste pentru Covid.

Covid 19 este un virus respirator, iar modul prin care se raspandeste este similar cu modul de transmitere al bolilor respiratorii cunoscute de noi, raceala sau gripa, mai precis:

-contact apropiat cu o persoana infectata (aproximativ 6 metri);

-inhalarea picaturilor provenite din tuse, stranut, secretii nazale ori saliva de la o persoana infectata (aceste picaturi sunt dispersate in aer cand persoana tuseste sau stranuta);

-atingerea sau strangerea mainii unei persoane care are virusul;

-intrarea in contact cu o suprafata care a fost atinsa de virus si apoi atingerea nasului, a ochilor sau a gurii;

Metodele de preventie sunt:

-spalatul frecvent pe maini, timp de 20 de secunde cu apa si sapun (cand ai ajuns acasa, la birou, inainte de a manca, dupa interactiunea cu animalele de companie, dupa ce ai stranutat sau ai tusit); te poti ajuta si de folosirea solutiilor de dezinfectare pe baza de alcool;

-evitarea de a-ti atinge ochii, nasul, gura, daca nu te-ai spalat pe maini;

-acoperirea gurii si a nasului cand tusesti si stranuti;

-aruncarea la gunoi a servetelelor motolite cu secretii nazale;

-prepararea termica adecvata a carnii si a oualor;

-evitarea persoanelor care prezinta simptome de boli respiratorii, precum tuse sau stranut;

-stergerea suprafetelor cu dezinfectanti pe baza de clor sau alcool;

-ramanerea la domiciliu daca te simti rau sau ai simptome de raceala ori gripa;

-evitarea calatoriilor in zonele rosii, adica afectate de virus intr-un procent ridicat.

Persoanele infectate cu COVID-19 pot avea cateva simptome sau deloc. Este posibil sa nu stiti ca aveti simptome COVID-19, deoarece acestea pot fi similare cu cele ale unei raceli sau gripe.

Printre simptome se numara tusea si febra. Apoi pot sa apara dificultati de respiratie, pneumonie in ambii plamani si, in cazuri grave, se va ajunge la intubatie si, ulterior, deces.  Simptomele pot sa apara intr-un interval de pana la 14 zile dupa expunerea la COVID-19. Este cea mai lunga perioada de incubatie cunoscuta pentru aceasta boala. Studii recente arata ca virusul poate fi raspandit la alte persoane de catre o persoana infectata care nu prezinta simptome. Aceasta include persoanele care: 

-nu au inca simptome (presimptomatice);

-nu prezinta niciodata simptome (asimptomatice).

Expertii stiu ca acest tip de transmisie are loc atunci cand oamenii au un contact strans intre ei sau se afla intr-un mediu fizic apropiat, dar nu stiu in ce masura. Aceasta inseamna ca este extrem de important sa respectam masurile de preventie dovedite. Desi este un virus respirator si se poate transmite foarte usor, daca respectam normele in vigoare, atunci putem ramane sanatosi pana cand pandemia va trece.

Recent, site-ul teste-covid.ro a pus la dispozitie posibilitatea de testare pentru coronavirus. Este o initiativa foarte buna, mai ales pentru cei care pana acum au trait intr-un stres continuu. Pretul testului este foarte convenabil, iar rezultatele apar in 24 de ore. Pentru cei care solicita un timp urgent pentru rezultat, testul poate oferi rezultate si in 6 ore, insa cu un adaos la cost. Testul RT-PCR este o tehnica non-invaziva care face posibila efectuarea unei PCR (reactie in lant a polimerazei) dintr-un esantion de ARN. Necesita o proba nazofaringiana ce va fi luata pe un tampon. Celulele nazale profunde sunt indepartate folosind un tampon (un fel de tampon lung de bumbac) care este introdus in nari, pana la aproximativ 15 cm. Operatia dureaza doar cateva secunde si poate fi mai mult sau mai putin dureroasa. Urmatorul pas este detectarea unei catene de ARN apartinand coronavirusului SARS-CoV-2, apoi transformarea acestuia intr-o catena de ADN care poate fi apoi analizata. Aceste teste sunt oferite inclusiv in laboratoarele Teste Covid. Doar doua tipuri de profesionisti din domeniul sanatatii sunt autorizati sa preleveze acest esantion: asistenti medicali si biologi – indiferent daca sunt farmacisti sau medici.

Desi testele pentru Covid sunt disponibile de putin timp pe piata romaneasca, initiativa acestui laborator privat a fost foarte bine primita, mai ales de catre persoanele care in tot acest timp au fost nevoite sa se mobilizeze la serviciu sau pentru cei care au avut batrani in ingrijire. Optiunea de testare coronavirus este ca o gura de aer proaspat pentru multi, iar eficienta si promptitudinea serviciilor ii ajuta pe multi romani sa nu mai aiba dubii daca sunt sau nu infectati cu noul coronavirus provocat de neatentia autoritatilor din Wuhan, China!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here