FOTO | Cele trei maimuțe înțelepte – lecția din spatele imaginii

0
62

Cu siguranță ai văzut celebra imagine care le înfățișează pe cele trei maimuțe înțelepte, dar știi care este legenda din spatele ei?

Cele trei maimuțe înțelepte de la altarul Tashogu sunt protagonistele unei povești clasice, care ilustrează o lecție simplă și atemporală. Mai exact, trebuie să avem mare grijă ce spunem, auzim și vedem.

Celebrul altar Tashogu se află în Japonia. Gravura care înfățișează cele trei maimuțe înțelepte datează din anul 1636. Prima maimuță își acoperă gura, cea de-a doua, ochii și ultima, urechile.

Puține alte imagini au reușit să pătrundă în atât de multe culturi și să reziste timp de secole. Chiar și în zilele noastre, cele trei maimuțe înțelepte alcătuiesc un simbol pe care fiecare dintre noi îl cunoaște.

Dar semnificația reală a acestei imagini s-a pierdut odată cu trecerea timpului. De pildă, japonezii o asociază cu un cod filozofic de conduită: „Să nu vezi nimic rău, să nu auzi nimic rău și să nu vorbești de rău”.

Acest cod provine din scrierile lui Confucius, iar pentru multe persoane are la bază ideea de „renunțare”. Mulți istorici însă văd o paralelă între legenda celor trei maimuțe înțelepte și filtrul triplu al lui Socrate.

Așadar, această imagine celebră oferă un mesaj foarte util chiar și în societatea contemporană. Cele trei maimuțe înțelepte nu au nicio legătură cu slugărnicia specifică Orientului antic, care presupunea să ignori nedreptățile. În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Filtrul triplu al lui Socrate

Pentru a înțelege cum se aseamănă filtrul triplu al lui Socrate și cele trei maimuțe înțelepte, mai întâi trebuie să cunoști următoarea poveste:

Un discipol veni să îl avertizeze pe Socrate că cineva îl vorbea de rău.

Înainte ca discipolul agitat să poată deschide gura, Socrate îi puse trei întrebări. Aceste întrebări constituiau cele trei filtre de care discipolul trebuia să țină cont înainte de a i se adresa. Ele erau:

  • Filtrul adevărului: Ceea ce vrei să-mi spui este adevărul adevărat? Ai verificat aceste informații cu grijă și îndemânare pentru a te asigura că nu sunt false?
  • Filtrul bunătății: Ceea ce vrei să-mi spui este benefic sau o dovadă de bunătate?
  • Filtrul necesității: Ceea ce vrei să-mi spui este util? Chiar este important să aflu aceste informații?

Aceste trei filtre reprezintă un ghid care ne ajută să fim mai prudenți, precauți și sceptici în viața de zi cu zi. Multe persoane văd o paralelă între această idee a lui Socrate și cele trei maimuțe înțelepte din altarul Toshogu.

Lecția oferită de cele trei maimuțe înțelepte

În cele ce urmează vom analiza în detaliu această imagine celebră.

Maimuța care își acoperă gura: Iwazaru

Iwazaru este maimuțica pe care o poți vedea în partea stângă a imaginii de mai sus. În filozofia japoneză, aceasta simbolizează necesitatea de a nu răspândi răul și poate fi asociată cu ideea de a nu ne exprima nemulțumirea sau sentimentele negative.

Prudența este esențială dacă nu vrem ca lumea noastră emoțională să fie prea vizibilă pentru ceilalți. Trebuie să încercăm să fim calmi și temperați.

În ceea ce privește filtrul triplu al lui Socrate, maimuța Iwazaru simbolizează importanța de a nu bârfi. Zvonurile nu sunt mereu adevărate și pot face rău, drept pentru care nu este bine să le repetăm cu voce tare.

Maimuța care își acoperă urechile: Kikazaru

Kikazaru este maimuța din mijloc. În Japonia oamenii care împrăștie zvonuri, critici și vești proaste nu sunt văzuți bine. Pentru un japonez, este mai bine să îți închizi urechile decât să asculți anumite vorbe toxice, care te-ar putea dezechilibra.

Oamenii din Occident vor fi probabil șocați de această credință tradițională. În fond, veștile proaste, bârfele și criticile sunt o prezență constantă în societatea noastră. Însă dacă aplicăm cele trei filtre ale lui Socrate, vom vedea că situația este puțin mai complicată decât părea inițial.

Uneori informațiile negative sunt utile, drept pentru care trebuie să le ascultăm. De pildă, dacă clienții unui coleg de serviciu sunt nemulțumiți de performanța sa, este bine să îi spui adevărul, astfel încât să poată lua măsurile necesare.

Dar informațiile negative inutile sunt nocive. În acest caz, ar trebui să urmăm exemplul dat de maimuța Kikazaru și să ne acoperim urechile.

Maimuța care își acoperă ochii: Mizaru

Conform codului filozofic și moral Santai, este mai bine să nu vezi, să nu auzi și să nu vorbește despre nedreptăți. După cum bine știm deja, această concepție nu prea se aplică în realitate.

Însă dacă analizăm cea de-a treia maimuță cu ajutorul filtrelor socratice, vom face o descoperire interesantă: maimuța Mizaru ne invită să evităm să privim lucrurile inutile sau nocive. Închide ochii când ai în față întuneric și încearcă să privești în sus, pentru a vedea o latură mai strălucitoare, plină de speranță.

Cele trei maimuțe înțelepte ne oferă o lecție importantă cu privire la propriile noastre nevoi. Ele ne arată cât de important este să fii precaut și prudent, în special în ceea ce privește gândurile toxice sau negative.

Ai grijă ce spui. Închide-ți urechile pentru vorbele care nu sunt utile și refuză să vezi lucrurile nocive care te fac nefericit.

 562 total views,  1 views today

Previous articleCum sa finantati o calatorie cu un imprumut personal?
Next articleFOTO | Heidelberg – povestea unui oraș de poveste (I)
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Fotojurnalist 123RF din 2017, membru APSR, membru AIPS, absolvent Sports Buisness Academy. Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here