Cercei de vis: originea si traditiia acestor frumoase podoabe

0
47

Cerceii sunt printre cele mai versatile si iubite bijuterii din cele mai vechi timpuri pentru a impodobi chipul unei femei. Pentru cutia de bijuterii exista articole de baza si clasice, articole pe care le putem folosi in multe ocazii diferite pentru a construi stilul nostru unic si personal: intre acestea, cerceii sunt printre cei mai apreciati, simbol al clasei si feminitatii. Daca sunteti in cautarea de idei si nu stiti ce tip de cercei sa achizitionati, la https://www.hypnotica.ro/cercei, veti gasi cercei de argint extraordinar de frumosi si la preturi foarte accesibile.

Cerceii au fost purtati din cele mai vechi timpuri ca simbol al bogatiei, dar s-au raspandit si printre triburile mai multor civilizatii. In trecut, acestia erau considerati talismane sau erau folositi in scopuri practice si ornamentale. In prezent, valoarea cerceilor consta in frumusetea lor, precum si in traditia lor.

Bijuteriile, imbogatite cu pietre si materiale pretioase, au avut intotdeauna o functie ornamentala si fascineaza pentru valoarea lor si puterea de a spori aspectul fiecarei femei. Cu toate acestea, frumusetea bijuteriilor sta si in originea lor si in traditia care a contribuit la crearea lor. Desi inelul pare sa fie regele bijuteriilor, exista un tip de bijuterii cu origini stravechi si o istorie fascinanta: cerceii.

Cerceii sunt bijuterii ornamentale folosite de majoritatea civilizatiilor si chiar dateaza din epoca bronzului. Desi cercelul este in prezent mai potrivit pentru clientii de sex feminin, in Egipt s-a nascut in primul rand ca un ornament masculin format dintr-un disc cu lanturi, de mare valoare si ideal pentru indicarea unui statut social ridicat. In perioada elena, cerceii au inceput sa atraga un public mai larg si mai putin inflacarat, pana cand au devenit ornamente de uz comun, chiar si pentru populatiile si triburile nomade.

Incepand din Evul Mediu timpuriu, cerceii au dobandit o valoare mai mare, cu pietre sau perle incorporate, si au inceput sa fie intelesi ca un ornament in special feminin. Seturile de pietre erau in mare parte pietre pretioase colorate, in timp ce folosirea diamantului pentru aceste bijuterii s-a raspandit spre sfarsitul secolului al XVIII-lea, cand cerceii cu diamante au devenit o necesitate, in special in inalta societate. In acelasi timp, cercelul pandantiv a fost cel mai popular model inca din perioada Renasterii si a fost, cu siguranta, favorizat pentru a imbunatati aspectul elegant, ideal pentru ocazii extraordinare. Cu toate acestea, cele mai atragatoare modele de cercei, au fost modelele de cercei mici, cu o nota de glamour potrivita pentru viata de zi cu zi.

Dragostea pentru cercei nu este doar o chestiune de stil si moda, dar contine si simboluri si semnificatii speciale. Se stie ca, in multe triburi din Africa Centrala, femeile aleg sa poarte cercei stralucitori, ca simboluri ale seductiei, erotismului si feminitatii. In acelasi timp, se crede ca cerceii protejeaza fetele tinere de pericolele raului si, de exemplu, in Mali mamele pun optsprezece cercei pe urechile fiicelor lor inainte de casatorie, pentru a indeparta orice ghinion. In mod similar, in Islam, cerceii de argint sunt preferati, deoarece acest material are o semnificatie precisa- cea a puritatii.

Cu toate acestea, se stie ca cercelul nu este doar o prerogativa feminina, ci si una masculina. Multi barbati poarta cercei metalici sau cu mici pietre, dar ceea ce nu stim este ca nu este doar extravaganta sau noutate, ci o traditie deosebit de adanc inradacinata. Pe vremea faraonilor, cercelul era un ornament in principal masculin si acest obicei a ramas in voga pentru secolele urmatoare, pana in secolul al XVI-lea si revenind in zilele noastre, desi cu diferite semnificatii. Daca barbatii poarta in prezent cercelul ca simbol al apartenentei la un anumit stil, in trecut cercelul masculin avea semnificatii foarte profunde si putea fi chiar un simbol al iubirii. Intr-un cunoscut portret al lui William Shakespeare, scriitorul are un cercel pe urechea stanga si se crede ca la acea vreme, acest obicei era legat de credinte speciale, precum o legatura inseparabila intre barbatul si femeia care purta acelasi cercel.

Dar nu numai poetii sau nobilii au purtat cercei pentru prima data, ci si personaje mult mai excentrice si de notorietate, din care probabil deriva imaginea actuala a cercelului masculin. Marinarii, de exemplu, l-au purtat pentru ca au crezut ca, strapunzand urechea, pot vedea mai bine si, in consecinta, vor fi mai vigilenti. La fel ca marinarii, chiar si legendarii pirati au folosit cercelul, dar cu o utilitate practica: piratii credeau, de fapt, ca daca vor muri in timpul unei aventuri de peste mari, cercelul pretios ar putea actiona ca recompensa pentru a le fi ingropate trupurile.

Prin urmare, cercelul este o bijuterie care s-a nascut in antichitate, evolueaza de la o emblema a bogatiei la un obicei tribal, cucereste fiecare femeie ca simbol al feminitatii, dar si pe barbati, fie ei nobili si artistii sau corsarii si aventurierii. Indiferent de forma lor, cerceii sunt sortiti sa ramana ornamente iubite si dorite care ne vor incanta, pentru totdeauna, zilele si serile cu stralucire si eleganta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here