Situată pe malul Tibrului, Roma are o istorie tumultuoasă, care se întinde pe mai mult de două milenii. A fost, pe rând, capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman și a Italiei moderne. Este gazda Vaticanului, un mic stat suveran cu un teritoriu nu mai mare de aproximativ jumătate de kilometru, condus de episcopul și patriarhul Romei, în prezent Papa Francisc. Legenda spune că Orașul Etern, așa cum a ajuns să fie cunoscută Roma, a fost întemeiat de frații Remus și Romulus, la data de 21 aprilie 753 î.Hr. Lăsând legenda celor doi frați deoparte, care spune inclusiv că au fost hrăniți de o lupoaică, întemeietorii Romei au fost probabil niște prinți din Alba Longa, un oraș care ar fi existat la aproximativ 20 de km depărtare de Roma modernă.

Bazilica San Pietro, cea mai mare biserică din lume

Actuala bazilică a Sfântului Petru este de fapt a doua biserică ridicată în acel loc. Vechiul lăcaș a fost construit la ordinul lui Constantin cel Mare. În clădirea respectivă a fost încoronat Carol cel Mare de Crăciun în anul 800. Nu a rămas mult din vechiul edificiu, doar o piesă de mozaic de secolul VII care acum se găsește în Biserica Sfânta Maria din Cosmedin și opt dintre coloanele originale ale fostului altar. Bazilica poate găzdui 20.000 de persoane, având o lungime de 190 de metri, o lățime maximă de 58 de metri, iar domul are o înălțime de 136 de metri Sunt peste 100 de persoane care-și dorm somnul de veci în bazilică: 91 de papi, împăratul romano- german Otto al II-lea și regina suedeză Christina care a abdicat pentru a se face catolică.

Faţada Bazilici Sfântul Petru realizată în stil baroc este dominată de statuile Mântuitorului, Sfântului Ioan Botezătorul şi a 11 Apostoli (cea a sfântului Apostol Petru se găseşte în interior). În mijloc se află loggia binecuvântării papilor, de unde Papa împarte binecuvântarea festivă „urbi et orbi”. Poarta centrală de bronz este o operă a lui Filarete, care a fost concepută în 1445 pentru vechea bazilică. Poarta din dreapta se deschide numai cu ocazia „anilor sfinţi”.

Statuia ”Pieta” a lui Michelangelo a avut cel mai mult de suferit. Prima oară, în secolul XVIII, un deget al Fecioarei s-a desprins în timp ce capodopera era mutată prin bazilică, restaurarea petrecându-se în 1736. Cel mai grav incident a avut loc în 1972 când geologul Laszlo Toth a lovit statuia cu un ciocan. Strigând ”Sunt Iisus Hristos” a reușit să distrugă brațul de la cot în jos, i-a ciublit nasul și pleoapele. De când a fost restaurată (se vede unde au fost făcute intervențiile), Pieta este protejată de un geam securizat. ”Pieta” este singura statuie semnată de Michelangelo. Povestea spune că marele sculptor auzise că există zvonul conform căruia Cristoforo Solari era artistul care realizase statuia. Mai târziu, maestrul a regretat decizia și a hotărât să nu mai semneze vreo lucrare.

Există o ușă numită ”Ușa sfântă” care este deschisă doar în anumiți ani, numiți ”Ani de jubileu”, iar oamenii care trec prin ea primesc indulgențe plenare (iertare totală de păcate).

Bernini a terminat baldachinul de aproape 30 de metri înălțime în 1633. Obiectul fost considerat prea opulent pentru vremea aceea, papalitatea fiind criticată pentru această sculptură. Se spune că bronzul din care e făcut baldachinul a fost luat de pe acoperișul Pateonului.

Pentru a ajunge în vârful domului făcut de Michelangelo trebuie să urci 491 de scări. În unele locuri scara este atât de îngustă încât nu s-a mai putut pune balustradă. De aceea viziatorii utilizează o frânghie care atârnă de sus. Nu trebuie totuși să urci toate cele 491 de scări deoarece există un lift care te scutește de 171 dintre ele.

„Scavi” este necropola Vaticanului care nu trebuie confundată cu ”grotto” (grotă), acolo unde majoritatea papilor sunt îngropați, inclusiv Ioan Paul al II-lea. Scavi este accesibilă doar cu aprobare. Nu există un criteriu clar de admitere, unele cereri sunt admise, altele nu. Doar 200 de oameni pe zi pot intra acolo unde se spune că se află mormântul sfântului Petru. Într-o nișă a vechii bazilici au fost găsite 134 de fragmente de os cu misterioasa mențiune în greacă ””Petros eni”, adică ”Petru este aici”. Datarea cu carbon a stabilit că rămășițele aparțin unui bărbat de 60-70 de ani care a trăit în veacul al doilea după Hristos. Vaticanul spune că nu au fost găsite oase care aparțin labei piciorului. Unele surse afirmă că Petru a fost crucificat invers, cu capul în jos, iar luarea lui de pe cruce nu s-a făcut în mod obișnuit, ci rapid și brutal: trupul său a fost retezat de la glezne.

Există o statuie din bronz a sfântului Petru făcută de Arnolfo di Cambio în secolul XIII (unii istorici afirmă că este de secol V) care are un aspect puțin neobișnuit. Există tradiția ca vizitatorii să atingă sau să sărute picioarele. Din cauza acestei practici, degetele de la piciorul drept au fost deformate puternic, spre deosebire de cele de la piciorul stâng care sunt într-o stare mai bună.

Bazilica Sfântul Petru nu aparține Romei ci Vaticanului. Adresa monumentului este ” Piazza San Pietro, 00120, Città del Vaticano”. Vaticanul este înconjurat de Roma, dar statul numit Vatican este independent și suvernan. De aceea este de preferat sintagma ”Bazilica Sfântul Petru din Vatican” în locul ”Bazilica Sfântul Petru din Roma”.

Castelul Sant`Angelo

După ce vizitezi Piața San Pietro, te poți îndrepta pe jos către Castelul Sant’ Angelo, o construcție impresionantă ce a fost finalizată în anul 139.  Inițial, a fost ridicată ca mausoleu pentru împăratul Hadrian, apoi a servit ca fortificație militară, urmând să fie chiar castel pentru papi și închisoare, pentru ca azi să fie muzeu. Intrarea costă 13 euro, iar în fața castelului se află și podul cu același nume, un pod roman construit în anul 134 peste râul Tibru.

Piaţa Navona,

Nu departe de castelul Sant’ Angelo se află și centrul Romei. Poți începe plimbarea în centru cu o primă oprire în Piața Navona, unde se adună artiștii de stradă ai Romei. Îți recomandăm să investești 10 euro într-o caricatură personalizată care cu siguranță te va face să zâmbești. Tot aici, în Piața Navona, poți vedea și una dintre cele mai faimoase fântâni, Fântâna celor Patru Fluvii de pe Patru Continente (Dunărea din Europa, Nilul din Africa, Gangele din Asia și Rio de la Plata din America), dar și locurile unde s-au filmat secvențe din filmul Eat, Pray, Love cu Julia Roberts.

Durează nu mai mult de 10 minute și vei pleca cu o operă de artă ce te va binedispune ori de câte ori îi vei arunca o privire.

Altare della Patria sau Vittoriano, monument dedicat unificatorului Italiei moderne

A fost construit în onoarea lui Vittorio Emanuele II, Părintele patriei (Padre della Patria). Proiectul monumentului a fost realizat de Giuseppe Sacconi în anul 1885. A fost inaugurat în anul 1911 dar finalizat în 1935. Albul marmurii de Brescia nu prea se încadrează în peisaj, iar construcţia lui a stârnit polemici şi a atras critici, asta datorită demolărilor făcute în zonă. O importantă parte din colina Capitolină şi un vast cartier medieval au fost distruse. Din cauza formei, a culorii şi a mărimii a mai fost numit şi ,,Tortul de nuntă” sau ,,Maşina de scris”.

Intrarea în monument se face pe o scară largă care are de o parte şi de alta două sculpturi din bronz reprezentând Gândirea şi Acţiunea. În exterior, în lateralul scării de acces se află două fântâni care reprezintă Marea Tireniană în dreapta şi Marea Adriatică în partea stângă. De ce tocmai aceste mări? Pentru că ele scaldă tărmurile estice şi vestice ale ţării.

În capătul scării se afla Altarul Patriei  cu statuia ecvestră a regelui Vittorio Emanuele II, opera lui Chiavadia. Sub  soclul statuii regelui se află statuia Zeiţei Roma iar la baza ei este Mormântul Soldatului Necunoscut în care au fost îngropate resturile unui soldat mort în Primul Război Mondial. Este o treaba simbolică, el fiind reprezentantul tuturor soldaţilor morţi pe câmpul de luptă şi care nu au putut avea parte de un mormânt cu numele lor.  În memoria lor arde încontinuu o flacără.

Orice statuie sau basorelief are câte o semnificaţie, nimic nu este de umplutură. Aţi văzut basoreliefurile de la baza statuii lui Vittorio Emanuele? Acelea reprezintă cele 14 oraşe nobile ale Italiei unite- Genova, Milano, Bologna, Ferrara, Pisa, Mantova, Urbino, Palermo, Florenţa, Torino, Ravenna, Amalfi, Napoli, Veneţia. Cele care au ospitat sedii ale guvernelor nobiliare fiind considerate baze ale unirii. Aceastea au fost realizate de Eugenio Maccagnani. Iar coloanele, 16 la număr reprezintă cele 16 regiuni ale Italiei (la momentul construirii monumentului existau 16 regiuni, astăzi 20: Piemonte, Lombardia, Veneto, Liguria, Emilia, Toscana, Marche, Umbria, Lazio, Abruzzo, Campania, Puglia, Basilicata, Sicilia, Calabria e Sardegna). Realizarea fiecărei statui şi coloane a fost înmânată  câte unui sculptor din regiunea respectivă.

Clădirea adăposteşte Museo del Risorgimento (n.r. Muzeul Unirii/Unificării) cu exponate care au legătură cu războaiele de independenţă italiene. De la terasa Quadrighe, din vârful monumentului te poţi bucura de o panoramă asupra oraşului care te lasă fără cuvinte. Colosseum-ul, Forul Roman, bisericile din centrul istoric, Piazza Campidoglio, Quirinale, toate dintr-o singură privire. Buget: gratis până la terasa unde este amplasat liftul şi 7 euro pentru a urca şi mai sus.

Colosseum, una dintre cele şapte minuni ale Lumii Antice

Aproximativ 3.000 de euro în monede sunt aruncați de turiști, zilnic, în Fontana di Trevi. Asta pentru că, potrivit legendei, dacă arunci aici o monedă peste umărul stâng, cu mâna dreaptă, te vei întoarce în acest frumos oraș. Cu toate acestea, este ilegal să iei bani din fântână. De altfel, în anul 2002, un bărbat pe nume Roberto Cercelletta a fost arestat după o „carieră“ de 34 de ani în strânsul monedelor din Fontana di Trevi. Acesta folosea o plasă de pescuit pentru copii. Acum, banii aruncați de turiști sunt strânși în fiecare noapte și donați.

In cazul in care credeati ca toate misterele Romei antice au fost descoperite am o supriza pentru voi, orasul vechi se afla la mai mult de 10 metri adancime, sub nivelul strazilor de acum. Orase precum Pompei sau Herculaneum sunt doar partial descoperite si cea mai mare probabilitate este ca acestea sa nu fie complet excavate niciodata, tinand cont de faptul ca exista atatia oameni care locuiesc deasupra ruinelor.

In timp ce alte structuri antice romane au fost luate bucata cu bucata, astfel incat pietrele sa poata fi folosite pentru a construi alte cladiri, Panteonul, ridicat pe post de templu inchinat zeilor, nu a suferit o soarta similara deoarece a fost consacrat ca o biserica in anul 609. Domul Panrtheonului are in acoperis o fereastra care reprezinta singura sursa de lumina din interiorul acestuia, iar un alt lucru cu adevarat fascinant este ca in fiecare an, dupa Slujba Cincizecimii, mii de petale de trandafiri sunt aruncate prin acel oculus, in biserica.

Se află la câțiva pași de Fontana di Trevi. A fost finalizat în anul 126 în timpul domniei aceluiași împărat Hadrian, urmând să servească drept templu pentru cele 7 zeități antice ale Romei Antice, apoi ca biserică. Este cel mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume, având, ține-te bine, acoperișul original intact.

Piramida lui Caius Cestius și Porta San Paolo

Doar nu-ți închipuiai că doar Egiptul se mândrește cu Piramidele sale. Iată că și Roma o face, deși Roma are, de fapt, una singură. Firește, nu este nici la fel de mare, nici la fel de impresionantă, dar tot merită să ajungi în zonă, pentru că este singura construcție de acest fel de aici.

Stația de metrou se numește chiar Piramide, fiind la distanță de două stații de Coloseum, iar dacă ai noroc poți găsi aici și un târg cu lucruri vintage la prețuri foarte bune (începând de la 1-2 euro).

Piramida lui Caius Cestius a fost construită între anii 18-12 î.Hr., are 27 de metri înălțime și este unul dintre edificiile antice foarte bine conservate din Roma. Vizavi de piramidă se află și Poarta San Paolo.

di Borgo”, pasajul secret care apare in cartea „Ingeri si demoni” a lui Dan Brown exista si poate vi vizitat. Acesta era folosit de catre preoti pe vremea cand Vaticanul se afla sub asediu sau era atacat. Castelul este una dintre cele mai frumoase atractii turistice din Roma, pe care nu trebuie sa o ratati, iar odata ajunsi acolo puteti vizita o parte din pasaj deschis pentru vizitatori.

Nu departe de Piața Veneția se află și Forul Roman, unul dintre cele mai importante situri arheologice din zonă, care, în timpul Imperiului Roman, a fost și centrul vieții politice. Cât vezi cu ochii, aici sunt ruine de acum mai bine de 2000 de ani. De la Forul Roman nu mai e mult de mers până la arhicunoscutul Coloseum. Pregătește-te, încă o dată, pentru un puhoi de turiști, toți încercând să-și imortalizeze vizita cu simbolul Romei în fundal.

Fontana din Trevi

Previous articleDistractie de top doar la ballroom Militari residence
Next articleConsumabile din plastic foarte avantajoase!
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011”. În prezent redactor şef al publicaţiei Buzăul Sportiv, jurnalist Agora Buzău şi fotograf 123RF. Realizator TV şi moderator al emisiunilor "Sport Maxim", „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal). Fotojurnalist 123RF din 2017, membru APSR, membru AIPS, absolvent Sports Buisness Academy. Manager "Buzăul Sportiv" & "Agora Buzau".

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here