Informatii generale depre forajele de sist

0
71

Gaurirea hidraulica sau forarea inseamna acea modalitate de extractie a gazelor naturale utilizata in activitatea de forare a gazului natural. In momentul in care un put este forat, o cantitate foarte mare de apa, nisip si late substante chimice brevetate, sunt introduse intr-un put de apa. Presiunea foarte mare fractureaza polizoarele sisturile care dau posibilitate gazelor naturale sa fie extrases.

Ce reprezinta forarea hidraulică orizontală?

Cunoscuta sub nu denumirea de hidroforare orizontală, acesta  este o modalitate de prindere a resurselor de șisturi care au in componenta lor gaze natural care, prin procedee anterioare, nu au fost accesibile prin forare convențională. Hidrofractarea pe verticală se foloseste pentru a mari durata de viață a unui puț deja existent, in timp ce productivitatea începe să scada, ca o ultimă soluție. Fracționarea orizontală este diferita, deoarece utilizează o compozitie de 596 de substanțe chimice. In felulacesta, această apă devine apoi contaminată și trebuie eliminata si curatata.

Cât de adânci sunt puțurile de gaze naturale?

Acestea masoara in medie masoara  până la 8.000 de metri adâncime. Adâncimea acviferelor de apă potabilă este de aproximativ 304 m. Problemele apar deseori, din carcase de puțuri de ciment, care scurg atât gaze naturale, cât și lichid de fracturare în puțuri de apă.

Ce cantitate de apa este este utilizată în timpul procesului de forare?

Cu aproximatie, 4 milioane de tone de apă pot fi folosite pentru a doborî un puț. Un puț poate fi zdrobit de până la 18 ori.

Care sunt fluidele folosite în procesul de foraj ?

Pentru fiecare fractură in mod individual pot fi utilizate 80-300 tone de substanțe chimice. In zilele noastre, industria gazelor naturale are voie sa  dezvăluie substanțele chimice folosite, insa laborantii si oamenii de știință au analizat si  identificat compuși organici volatili (COV), cum ar fi benzenul, toluenul, etilbenzenul și xilenul.

Sub ce formă poate gazul natural sa izoleze ?

Gazul isi schimba forma in apa produsă devenind umed și trebuie separat de apa uzată de pe suprafață. Dintr-un put, doar 30-50% din apă este în mod obișnuit recuperată. Aceste ape reziduale pot fi foarte toxice.

Ce se intampla cu apa reziduala?

Evaporatorii evaporă din COV, iar rezervoarele de condens de abur din COV continuu, 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână. Apa uzată este apoi transportată la instalațiile de tratare a apei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here