Zeii si bjuteriile

0
62

Auratorii greci din perioada clasică până în cea elenistică erau renumiți pentru abilitățile lor tehnice și măiestria fină, în special în aur – o reputație care ar fi păstrată în secolele următoare. Grecia nu era bogată în resurse de aur până când imperiul său a fost extins până în Persia în secolul al IV-lea. În perioada clasică, de la Crimeea până la vest, ca și Sicilia, bărbații greci purtau mai multe bijuterii în unele zone decât altele. În anumite locuri, era chiar considerat a fi efeminat.

 Bijuterii au fost daruri prezentate la naștere, zile de naștere, nunți sau chiar ca ofrande votive pentru statui de cult. Inelele și coroanele de păr au împodobit atît bărbații, cît și femeile care purtau inele din aur galben si alb, iar principalele forme de înfrumusețare pentru femei erau coliere, cercei, brățări pe brațele și coapsele lor și diademe sau plase de aur în părul lor.

Fibulele au fost foarte răspândite și nu numai caracteristică coronantă, dar funcțională în măsura în care acestea au ținut draperia chitonului pe umăr. După cum confirmă iconografia bijuteriilor grecești, ea a fost destinată femeilor, în principal pentru a atrage sexul opus. Acest lucru poate explica numeroasele imagini ale Afroditei, zeița iubirii, din aur, ca figuri tridimensionale suspendate de coliere sau cercei, eventual date la nașterea unui copil. Eros, simbolic al dorinței, a fost la fel de popular și dat ca un semn de dragoste.

Zeități precum Athena sau Dionysus sau alte personaje din mitologie se referă la credințele religioase și puterea zeităților în timpul vieții. Brațele purtate în perechi de pe bratul superior sau inele cu șerpi înfășurați în mod elaborat au funcționat ca amulete, chemând creaturile sacre ale lumii interlope pentru a proteja împotriva răului. Antelopele și caprele ar atrage sexul opus, în timp ce leii erau purtați ca embleme ale fertilității și puterii regale. Aceste motive decorative au fost făcute toate într-un mod naturalist în tablă de aur cu fire și granule complicate, precum și motivele intercalate din natură, cum ar fi semințele, nucile și diferite forme de frunziș. Emalii, grante, smaralde și paste de sticlă au devenit la modă în perioada elenistică ca mărgele sau inlay pentru a adăuga culoarea bijuteriilor anterioare predominant de aur.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here