Contoarele de apa te asigura ca platesti cat consumi

0
149

Am fost foarte bucurosi, cand am putut si noi sa avem apa curenta in sat. Fantanile au inceput sa sece in ultima perioada. Da, erau fantani considerate fara fund, din care apa potabila tasnea pur si simplu si in perioadele de seceta, dar acum nimic nu mai este cum era. Apa vine direct din baraj, este filtrata, garantata, tevile au fost de curand inlocuite, fiindca pe cele ruginite curgea o apa rosie ca sangele. Din pacate, s-a mai intamplat un lucru la noi in sat si in toate asezarile tarii: ai aparut puturile absorbate facute dupa ureche si acum, apa din fantana nu mai este garantata.

Da, acceptam continutul mare de calciu si riscul de a face pietre la rinichi, fiindca din aceasta apa dura se depunea o cariera intreaga pe oale, dar gandul ca bei materie organica, te imbolnaveste! La inceput s-a discutat indelung si s-a stabilit ca apa sa se plateasca la comun. Cum se proceda? Se imparteau costurile la numarul total de abonati si toata lumea era multumita ca are apa si ca nu este nevoita sa o aduca in bidoane de la 10-20 de kilometri pe timp de seceta. Primele suparari au aparut, cand unii au inceput sa isi ude pe furis gradinile, profitand de faptul ca plata se face la comun. Erau oameni care aveau sere, solarii si le udau din belsug. Unii au fost atat de neseriosi ca si-au udat gradini intregi care se intindeau pe suprafete mari. La prima sedinta s-a propus ca primaria sa puna la dispozitia oamenilor contoare de apa ca fiecare sa plateasca doar cat consuma. Primarul comunei a spus ca nu are de unde sa ia el peste 2 000 de contoare de apa, ci fiecare sa se descurce cum poate.

Am dorit sa fim primii care sa plateasca fix cat consuma, fiindca asa era drept, asa ca am dat o cautare si am fost diretionata pe site-ul oficial al magazinului Incalzire-sanitare.ro si am radiat de fericire, cand am vazut ca au in stoc: -contoare monojet -contoare multijet -camine apometru -accesorii contoare. La categoria contoare monojet existau contoare pentru apa rece, pentru apa calda si pentru apa, iar preturile lor variau intre 50 si 54 de lei. Cele trei modele de contoare multijet pentru apa rece aveau preturile cuprinse intre 101 lei si 186 de lei. M-am bucurat sa gasesc si un camin apometru, fiindca in alte localitati am vazut o groapa sapata adanc in pamant si in ea sunt nevoiti sa coboare si sa se murdareasca toti cei interesati sa citeasca valoarea apei consumate. In plus, cand ploua, groapa se umple de apa.

Cu toata protectia, apometrul situat sub nivelul solului se sparge adesea din cauza intemperiilor, din cauza bolovanilor care cad pe el. Cabina este eleganta si sigura. 600 de lei ne-au costat impreuna apometrul si cabina pentru apometru. Ni s-a explicat pe indelete cum functioneaza si ce tip de contor este cel mai avantajos, iar marfa comandata a fost livrata cu masina lor la adresa indicata. De la noi, contoarele provenite de pe site-ul magazinului prezentat s-au extins in tot satul si de-atunci oamenii nu s-au mai certat pe apa. Cine vrea sa ude uda, cine are de umplut piscina o umple sanatos, cine are de adapat animale, le adapa. Fiecare plateste pentru ceea ce consuma. In prezent nu mai exista abonat care sa nu aiba contor de apa. A fost necesar incidentul cu udatul gradinilor sa descopar o comoara de magazin si mai ales sa inteleg ca este timpul sa ma conectez la energia solara.

Si aici marfurile erau diverse si am avut de ales intre colectoare solare cu rezervor nepresurizat, colectoare cu tuburi vidate, accesorii instalatii solare si sisteme solare fotovoltaice. Se intelege ca au mai aparut in sat panouri solare si pe alte case si multe gospodarii au ales sa capteze si sa foloseasca energia solara, cel putin vara, cand astrul zilei arde ca un cuptor. Vom fi primii care vom renunta la sobele pe lemne care fac multa mizerie si care necesita curatare de mai multe ori pe an in favoarea centralelor. De data acesta va veni si un instalator delegat de magazinul prezentat, cel mai bun instalator, fiindca acesti furnizori de servicii si de bunuri nu se dezmint, ofera clientilor tot ce este mai bun.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here