Pamantul fertil merita sisteme de irigatii performante

0
231

Lila, plecata din Moldova de peste 20 de ani, ne apropie Turcia de suflet. Imi place modul in care are o poveste pentru fiecare explicatie, iar la intrebarile agasante ale unora raspunde inteligent. -Cum se descurca turcii cu doua-trei neveste, intreaba barbatul din spatele scaunului meu, care isi deschide portofelul de cate ori sotia si fiica lui doresc ceva si trebuie sa va spun ca si-au cumparat si corcoduse din Antalya, ca pe mine ma aduce la faliment una? -Dragii mei, sunt povesti cu haremul turcilor. Nu. Turcii au o nevasta de care au mare grija si ei ii aduc toata dobanda, adica tot castigul lor acasa, iar ea gestioneaza totul. Sunt foarte rare cazurile cu turci care au mai multe sotii, dar tineti minte, aceia sunt suficient de bogati sa nu le faca sa sufere! Turcii isi iubesc din toata inima sotiile si orice turc, oricat ar fi de sarac, are la micul dejun cel putin 3 feluri de branza foarte buna. -Dar femeile de ce nu au voie la biserica in acelasi loc cu barbatii? -Fiindca barbatii nu s-ar mai putea ruga in liniste, daca le-ar vedea pe ele in anumite pozitii.

De fapt raspunsul Lilei a fost mai direct, ceva legat de posterior, dar am vrut sa nu-i reproduc intocmai spusele. -As vrea sa observati insa harnicia lor! Vedeti culoarea imposibila a acestui pamant? Desi nu creste nimic pe el, turcii il iriga, il lucreaza, nu il lasa parloaga. Asa puteti vedea portocalii de pe marginea drumului, portocalul fiind singurul copac care are fructe si flori in acelasi timp si dovlecii de pe campurile acestea nesfarsite. Aici dovlecii nu se manaca. Se iau numai semintele lor, se spala bine si se tin in lapte o zi. Dupa aceea se coc la cuptor si se stropesc cu sare. „Da, ei iriga si pamantul lipsit de fertilitate, iar la noi ramane atat de mult pamant nelucrat. Doamne, cum spunea bietul Ion:„Cat pamant, Doamne, cat pamant!” Revin in tara si cu lacrimi in ochi remarc cat de mult pamant a ramas nelucrat, desi se vede cu ochiul liber ca este fertil. Dar si pamantul roditor are nevoie de aspersoare irigare si sisteme irigatii in special in perioadale in care nu ploua, iar soarele arde cu putere. Lectia Lilei Burac m-a urmarit la intoarcerea in tara.

M-am gandit ca trebuie sa pun la punct gradina plina de flori, dar si pe cea de legume. Raul trece pe langa casa mea si pot sa ajut plantele sa cresca mari si sa rodeasca, iar pamantul sa fie plin de vegetatie. Pamantul negru sau maroniu, plin de maracini este o imagine dezolanta, fiindca pe el pot creste rosii zemoase, ardei dulci, ceapa verde si cartofi hranitori. „Omul sfinteste locul, parca aud glasul Lilei, in timp ce plasez comanda de dispozitive cu ajutorul carora sa imi ud gradina, pe site-ul magazinului Piscine-concept.ro. Turcii nu traiesc degeaba. Soacra isi alege atat de bine fata pentru baiatul ei, fiindca este foarte atenta la generatia care urmeaza sa se nasca. Vreau sa va spun ca daca ii place o fata si o doreste de nora, o invita acasa, o serveste cu ceai si cu rahat, apoi o invita la o baie turceasca sa ii analizeze cu atentie trupul. Ochii ei critici trec peste tot corpul ca nu cumva viitoarea sotie a baiatului ei sa aiba vreun defect.”

Povesteste frumos, cursiv despre o civilizatie si un mod de viata pe care am pornit sa le cunoastem incarcati de prejudecati. Ni se spune si povestea cafelei cu sare oferita de viitoarea mireasa sotului si modul in care acesta nu trebuie sa schiteze o grimasa, semn ca este pregatit sa ii suporte toate capriciile celei pe care o iubeste. Ascult si admir pamanturile acelea lucrate cu interes si cu dragoste. Povestea care curge duios in timp ce afara ploaia spala geamurile autocarelor, mersul este rotund, drumul lin, ma motiveaza sa am mai multa grija de pamantul meu. Pot pune la punct un sitem de irigatii care sa nu ma solicita si sa imi ia din timpul activitatilor mele cotidiene. Antalya este verde, chiar daca in timpul verii nu ploua aici, pamantul de la munte este si el ingrijit si obligat sa rodeasca, dar pamantul nostru romanesc? Lila a ramas cu povestile, cu drumurile lungi si cu grija pe care o are fata de turisti, in timp ce eu am grija de pamanturile aparate de mosii si stramosii nostril cu pretul sangelui.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here