Tulburarea obsesiv-compulsiva (TOC) este o tulburare de anxietate caracterizata prin obsesii si comportamente compulsive care distrug viata de zi cu zi. TOC afecteaza 1% -2% dintre copii si adolescenti, tulburarrile apar adesea intre varste cuprinse intre 7 si 12 ani. Uneori, acestea nu sunt recunoscute, mai ales cand copiii isi ascund simptomele sau parintii nu stiu la ce sa fie atenti. Daca credeti ca copilul dumneavoastra ar putea avea TOC, exista modalitati de a recunoaste tulburarea, chiar si la copiii mici.

Identificarea de tulburari obsesiv-compulsive

Nu trageti repede concluzii. Amintiti-va ca toti copiii au toane si de multe ori trec prin faze care va pot face sa va intrebati daca acestea sunt normale. Daca sunteti ingrijorati de faptul ca copilul dumneavoastra ar putea avea orice fel de tulburare mintala, cel mai bine este sa discutati cu un pediatru sau un psiholog copii inainte de a incerca sa diagnosticati o tulburare pe cont propriu. Daca ati evaluat copilul si inca nu sunteti sigur, nu va fie teama sa obtineti o a doua opinie.

Cautati semne de obsesie
Manifestarile pot fi oarecum dificil de observat, deoarece acestea sunt ganduri interne care pot sau nu pot avea actiuni externe asociate cu ele. In plus, copiii isi pot ascunde obsesiile in fata adultilor. Simptomele pot fi interpretate gresit ca fiind ingrijoratoare in mod inutil.
Singurul simptom pe care il poate observa un adult este durata prelungita a timpului petrecut in baie sau in dormitor sau de unul singur de catre copil.
Cateva obsesii comune care se manifesta adesea cand copiii sunt acasa includ:

– Preocupare excesiva legata de germeni, boli si contaminare

– Teroarea ca i se poate face rau sau poate provoca rau altora, teama de un accident de masina sau temeri similare

– Tendinta de a crede ca sarcinile sale nu sunt niciodata complete

– Nevoia de a avea lucruri in jurul lui intr-o ordine simetrica si perfecta

– Necesitatea de a efectua sarcini de un numar fix de ori sau o fixatie pe o serie de numere

– Preocupari excesive asupra unor lucruri care nu sunt caracteristce varstei, cum ar fi moralitatea, moartea sau viata de apoi

– Colectarea excesiva de obiecte fara sens

– Obsesii cu ganduri sexuale

Recunoasteti ce compulsii sunt prezente
Copiii isi pot impune singuri constrangeri in mod diferit acasa fata de scoala. Simptomele pot fi interpretate gresit ca fiind problematice sau inofensive. Adultii pot interpreta constrangerile sau reactiile la obsesii drept crize de isterie si “scene” care apar atunci cand lucrurile nu merg asa cum isi doreste copilul. Simptomele pot varia in timp, dar si fluctua. Acasa, unele semne de comportament obsesiv-complusiv la copii pot include:

– Isi face curat in camera extrem de des si nu e niciodata multumit de rezultat

– Se spala pe maini sau face baie prea mult si prea des

– Verifica si reverifica usile de foarte multe ori pentru a se asigura ca  este intr-adevar inchisa

– Aranjeaza si rearanjeaza hainele, cartile si jucariile si de cateva ori pe zi

– Spun cu glas tare cuvinte speciale, repetand numere sau spunand anumite fraze inainte de a face lucruri, pentru a impiedica ca ceva rau sa se intample

– Trebuie sa faca intotdeauna lucrurile intr-o anumita ordine si devin foarte anxiosi sau reactioneaza isteric daca ceva intrerupe ordinea.

Cautati semne ascunse
Copiii au obiceiul sa-si ascunda obsesiile sau compulsiile. Este posibil sa nu vedeti niciodata copiii sa se angajeze in niciuna dintre activitatile enumerate mai sus. Exista si alte modalitati prin care puteti incerca sa determinati daca copilul dumneavoastra sufera de o forma de tulburare obsesiv-compulsiva daca sunteti ingrijorati. Psihologul Camelia Dracsineanu va sfatuieste sa observati daca exista:

– Tulburari de somn de la sedere pana la obsesie prea tarziu

– Mainile dure sau uscate de la spalarea excesiva

– Utilizarea excesiva de sapun

– Preocupari legate de germeni sau de boala

– Cresteti rufele

– Evitarea murdaririi

– Scaderea performantelor scolare

– Solicitarea ca oamenii sa repete anumite cuvinte sau fraze

– Timp inutil de lunga durata petrecut in dus sau pregatirea pentru somn sau scoala

Lasă un răspuns