Nu toata lumea isi permite cumpararea modelului sau a marcii preferate de autoturism nou, proaspat iesit din fabrica, avand in vedere pretul mai ridicat, care nu se incadreaza, in multe situatii, in bugetul avut la dispozitie. Dar, chiar daca nu vom fi primii proprietari ai unei masini, asta nu inseamna ca nu avem sansa de a gasi si in categoria celor deja rulate un autoturism de buna calitate si, evident, la un pret mai accesibil. Acest lucru este posibil daca vom alege cu grija din oferta extrem de generoasa a comerciantilor auto si nu vom pleca urechea imediat la primul „chilipir”, prezentat atractiv si care, foarte probabil, poate prezenta mai multe hibe decat ne-am putea imagina.

Indiferent de cat vom fi de nerabdatori sa incheiem mai repede contractul de vanzare – cumparare pentru a ne bucura de beneficiile propriei masini, este recomandat sa cumpanim bine alegerea pe care o vom face, iar masina care ne-a atras atentia si pare, la prima vedere, ca intruneste cerintele noastre, trebuie supusa obligatoriu unui set de verificari in detaliu, pentru a ne scuti de neplacerile constatate dupa cumpararea acesteia, cand va fi prea tarziu sa ne mai razgandim.

In primul rand, sa evitam acei samsari de masini second hand si sa cautam oferta unor comercianti auto responsabili, ale caror masini scoase la vanzare provin din surse sigure, vezi CarsOnTheWeb, prin intermediul caruia se fac licitatii auto cu masini aduse din Italia, Germania, Belgia, Olanda, Franta si care provin de la proprietari de flote, agentii de leasing, companii de inchirieri, toate autovehiculele treacand prin verificari, au descrieri si rapoarte despre eventualele deteriorari suferite.

Din start, masina aleasa in vederea achizitionarii trebuie dusa la un service autorizat, unde mecanicii o vor trece prin verificari amanuntite. Va fi urcata pe elevator, pentru a se observa eventualele scurgeri, de ulei, de la cutia de viteze, de la lichidul de frana. I se va efectua o diagnoza computerizata. De asemenea, va fi evaluata partea de tinichigerie, starea componentelor mecanice, computerul de bord, iar daca este vorba despre un service cu dotari performante se va putea verifica grosimea stratului de vopsea a caroseriei, pentru a se stabili daca s-a recurs la revopsirea acesteia etc. Este necesar, de asemenea si un test drive, care la randul lui, este edificator pentru a ne forma o idee in plus referitor la starea tehnica a masinii.

Toate aceste verificari se pot derula pe parcursul a aproximativ trei ore, dar nu este vorba despre timp pierdut, ci de unul esential pentru a vedea daca, in lumina rezultatelor acestui control, vom mai fi la fel de decisi sa batem palma cu comerciantul care ne-a facut oferta.

Lasă un răspuns