PORTRET | ANGHEL VASILE. Ultimul preşedinte “roşu” al formaţiei din Ştefan cel Mare

0
172
Mircea Lucescu a fost ajutat de Vasile Anghel pentru a face schimbul de generatii care a pus capat dominatiei rivalilor din Ghencea
Mircea Lucescu a fost ajutat de Vasile Anghel pentru a face schimbul de generatii care a pus capat dominatiei rivalilor din Ghencea

Vasile Anghel s-a născut la Buzău, pe 22 noiembrie 1937. Buzoianul a fost absolvent al cursului postuniversitar de Relaţii Internaţionale şi al Institutului de Drept Comparat al Facultăţii de Drept a Universităţii din New-York. Prima întâlnire cu mingea a avut-o pe maidanele din apropierea Crângului, pentru ca mai târziu, în 1950, să evolueze pentru Locomotiva C.F.R. Buzău. Patru ani mai târziu s-a transferat la Voinţa Bucureşti, denumit ulterior Progresul şi, odată cu “mutarea” în Capitală, a urmat şi selecţia în lotul naţional de juniori. La doi ani după ce a ajuns în Bucureşti, mai precis în 1956, a “sărit” în “Groapă”, îmbrăcând tricoul roş-alb al grupării Dinamo Bucureşti, până în 1963. În această perioadă, buzoianul a “bifat” cinci prezenţe sub “tricolor” şi a câştigat titlul în sezonul 1961-1962 şi o cupă în 1958-1959). Totodată, Anghel a “prins” din postura de jucător două turnee de calificare UEFA: Italia – 1955 şi Ungaria – 1956. Timp de jumătate de sezon, a activat la Petrolul Ploieşti, pentru ca apoi să “debuteze” şi în “ale” antrenoratului la Metalul Buzău, unde a fost antrenor şi jucător, reuşind să promoveze formaţia buzoiană în Divizia “C”, al treilea eşalon al fotbalului românesc. Dinamo a fost prima echipă care a reuşit să câştige trei campionate şi trei cupe consecutiv, totodată prima care a pătruns în semifinalele celei mai importante competiţii europene.

„Nu îmi e ruşine să spun că am luat trei titluri la rând, trei cupe şi am fost prima echipă românească într-o semifinală de Cupa Campionilor.” – Vasile Anghel, preşedinte FC Dinamo 1981-1989.

După promovare, a “absentat” din viaţa sportivă, fiind un “pion” de bază în structurile statale dintre Carpaţi înainte de ‘89. 5 martie 1981 reprezintă data revenirii în fotbal a buzoianului. Vasile Anghel este numit vice-preşedinte al Clubului Dinamo Bucureşti şi şef al secţiei de fotbal, funcţie pe care o păstrează până la sfârşitul anilor ‘80.

Vasile Anghel ofera un interviu dupa victoria lui Dinamo in fata lui Inter MIlano (1981). Langa el este marele Sandro Mazzola
Vasile Anghel ofera un interviu dupa victoria lui Dinamo in fata lui Inter MIlano (1981). Langa el este marele Sandro Mazzola

„În 5 martie 1981 am acceptat şi am venit la Dinamo vicepreşedinte. În vremea aceea, Postelnicu era şef la Ministerul de Interne. Am luat echipa care era pe locul 11 – 12, aproape în pericol de retrogradare şi ce era mai grav că echipa nu mergea. Postelnicu m-a întrebat ce părere am despre băieţi şi i-am spus că am fost la meciuri, ca orice dinamovist, şi am văzut că echipa nu mergea. Postelnicu mi-a spus jucătorii la care vroia să renunţe: Custov, Augustin, Dragnea, vreo 6-7 erau. Şi i-am zis <<Vă rog, ca să îmi pot face o impresie despre echipa, lăsaţi-mă să termin campionatul şi la final vedem pe cine înlocuim şi cu cine>> Postelnicu a zis: <<Bine, dragă>>. Echipa a jucat din ce în ce mai bine, am terminat pe locul 2, am jucat în Cupa UEFA şi în acel an am eliminat Inter Milano, în acel meci de pomina” – Vasile Anghel, preşedinte FC Dinamo 1981-1989.

Ca oficial, performanţele fostului atacant sunt remarcabile şi demne de invidiat. Cu Anghel la “timonă”, câinii roşii au câştigat trei titluri de campioni consecutiv, din 1981 până în 1984, două cupe ale României, în 1982 şi 1984 şi au reuşit să ajungă în “careul de aşi” ai celei mai importante competiţii dintre cluburi: Cupa Campionilor Europeni. Ultimii ani din viaţă, Vasile Anghel şi i-a petrecut în Capitală, uşor dezamăgit de maniera în care decurgeau lucrurile la Dinamo.

Dinamovistii s-au intors de la Hamburg, dupa calificarea in fata campioanei Europei din 1983
Dinamovistii s-au intors de la Hamburg, dupa calificarea in fata campioanei Europei din 1983

„Meciul cu Hamburg a fost ceva ce n-a visat România. Le-am tras un 3-0 aici, de nu le-a venit să creadă. Câştigaseră Cupa Campionilor. Şi după 3-0 aici, eu am avut aşa o frică la retur…. şi ne-au luat la un iureş … ne-au condus cu 3-0 în retur. Mi-am zis, <<Gata, asta a fost>>. Am avut două schimbări, am înscris două goluri şi ne-am calficat la golaveraj.” – Vasile Anghel, preşedinte FC Dinamo 1981-1989.

Un exemplu atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională, Anghel a lăsat o amprentă puternică în vestiarul câinilor. Costel Orac, unul dintre jucătorii emblematici ai echipei din “Groapă” a avut doar cuvinte de laudă la adresa celui mai bun conducător al “câinilor”„Un om foarte inteligent, un om foarte bine pregătit, un om cu un bun simţ deosebit, foarte bine crescut. Un om care a fost diplomat de carieră. A făcut, din câte cunosc eu, dreptul comparat la New York. Regret faptul că a plecat atât de repede, pentru că a fost un conducător foarte apropiat de jucător.” – Costel Orac, jucător Dinamo Bucureşti 1981-1989. Peste 150 de partide a jucat buzoianul la nivelul primelor două eşaloane, reuşind să câştige patru titluri de campion cu Dinamo: 3 ca preşedinte al secţiei de fotbal şi unul ca jucător. Anghel şi-a trecut în CV şi trei medalii de aur obţinute în Cupa României, cea mai veche întrecere internă: una ca jucător şi două ca şef al secţiei de fotbal. Acesta a marcat şase goluri în prima divizie şi a îmbrăcat tricoul următoarelor formaţii: Locomotiva CFR Buzău, Voinţa Bucureşti, Progresul Bucureşti, Dinamo Bucureşti, Petrolul Ploieşti şi Metalul Buzău.

Vasile Anghel, in plan departat, la o intalnire intre o delegatie din America si Nicolae Ceausescu
Vasile Anghel, in plan departat, la o intalnire intre o delegatie din America si Nicolae Ceausescu

Povestea primei performanţe româneşti în Europa: semi-finala cu Liverpool

Însărcinat de partid să se ocupe îndeaproape de frâiele şi bunul mers al formaţiei Dinamo Bucureşti, Vasile Anghel este de departe unul din cei mai abili şi carismatici conducători pe care echipele româneşti i-au avut vreodată. În ediţia ‘84, Dinamo Bucureşti reuşea cea mai mare performanţă europeană, “atingând” semi-finalele Cupei Campionilor Europeni. Dar cum a ajuns Dinamo să “bată” la “porţile” finalei CCE într-o dispută cu Liverpool? În sferturile competiţiei, bucureştenii au dat de Dinamo Minsk. După un 1 – 1, la Minsk, soarta calificării urma se joace pe la Bucureşti, pe “23 August”. Arbitru central al partidei fusese desemnat britanicul Keith Hackett, actualmente şef peste “fluieraşii” din insulă. “Primisem veşti potrivit cărora englezu’ era sobru, autoritar, dar totodată un bun profesionist. Am luat masa la Snagov, acolo am ţinut protocolul. Am avut de toate, băutură, mâncare bună, femei frumoase şi ceva tradiţional, la pachet, dacă mă înţelegeţi dumneavoastră”, rememorează Anghel. “La finalul festivităţilor l-am abordat cu două domnişoare. I-am zis . Nu o să vă vină să credeţi ce mi-a răspuns. A tocmit repede din gură: <Lasă-mă pe mine, că sunt însurat! Ai grijă doar de tuşieri>. I-am spus grăbit că nu vreau lucruri necurate şi că doar să simtă niţel din ospitalitatea românească. Despre meci, vă zic că ne-a dus spre victorie doar din fluier”. Deznodământul partidei? Dinamo a bătut cu 1 la 0, gol marcat de Augustin “Oneaţă” dintr-o poziţie suspectă de off-said şi doar 1-2 minute de prelungire, când se impuneau cel puţin 5-6, pentru un final în care englezii atacau în valuri poarta dinamovistă.
“Dom’le, era esenţial ca în cadrul protocolului să reuşeşti să separi brigada de arbitri de observator. <Fluieraşi> erau mai relaxaţi şi nu erau reţinuţi în gesturi, din cauza prezenţei observatorului” – Vasile Anghel, preşedinte Dinamo Bucureşti 1981 – 1988.

Vasile Anghel, in plan departat, la o intalnire intre o delegatie din America si Nicolae Ceausescu
Vasile Anghel, in plan departat, la o intalnire intre o delegatie din America si Nicolae Ceausescu

Şef de haită în vestiarul “câinilor”

Constantin “Flencea” David, câştigător a patru titluri de campion naţional cu Dinamo Bucureşti şi coechipier cu Vasile Anghel, rememorează primul episod petrecut în vestiarul dinamoviştilor. “Eu veneam de la Roşiorii de Vede, un copil pus faţă-n faţă cu Capitala. Ştiam că fiecare jucător nou la echipă era supus botezului. Se făcea ad-hoc un comitet de judecată. Pedeapsa mea a fost de patru palme la fundu’ gol de căciulă. La sfârşit, se punea ştampila. M-a muşcat Anghel de fund de m-a ridicat de pe masă. Nu avea nicio carie. Amprenta lui dentară m-a însoţit vreo lună, timp în care mâncam doar în picioare”.

Duşmanul “Procurorului”

În volumul 2 al cărţii autobiografice “Jucând cu destinul”, Cornel Dinu, unul dintre cei mai reprezentativi fotbalişti ai grupării din Ştefan cel Mare, actualmente delegat povesteşte cum Anghel, un înflăcărat al sistemului comunist, a încercat să-l dea afară de la Dinamo. Disputele dintre cei doi au plecat de la numirea pe cale politică a lui Anghel în postul de conducător al grupării dinamoviste.

Vasile Anghel si unele dintre trofeele cucerite la Dinamo
Vasile Anghel si unele dintre trofeele cucerite la Dinamo

“Buzăul? … Locul unde m-am născut”

Venerabilul preşedinte a lui Dinamo nu are foarte multe amintiri legate despre Buzău. “Acolo m-am născut şi am făcut primii paşi în fotbal. Erau condiţii grele când am început să bat mingea. Peste ani ne-am întâlnit cu Gloria în campionat. Îmi aduc aminte că o dată i-am bătut zdravăn, şi că ei nu ne-au luat puncte cât am fost eu la Dinamo. Îmi aduc aminte de domnul Oprea (n.r. Radu Oprea, preşedintele Gloriei Buzău în perioada 1971 – 1991). Ce om! Lui îi plăceau băieţii ăştia de la Ministerul Apărării, drept dovadă că Steaua venea în concediu la Buzău. A făcut multe pentru Buzău, ce e drept ajutat foarte mult şi de Carolică (n.r prim secretar)”. Buzoianul a decedat la 76 de ani, în luna noiembrie 2014, iar trupul său este îngropat în Cimitrul Ghencea – Militari.

– Peste 150 de partide a jucat Vasile Anghel la nivelul primelor două eşaloane.
– 4 titluri de campion are Anghel cu Dinamo, 3 ca preşedinte al secţiei de fotbal şi unul ca jucător.
– 3 cupe ale României a câştigat buzoianul, una ca jucător şi două ca şef al secţiei de fotbal.
– 16 goluri a marcat Vasile Anghel în prima divizie.
– 6 este numărul echipelor la care a evoluat Anghel: LOCOMOTIVA CFR Buzău, VOINŢA Bucureşti, PROGRESUL Bucureşti, Dinamo Bucureşti, PETROLUL Ploieşti şi METALUL Buzău.

Pentru realizarea materialului s-au folosit informaţii şi imagini din ziarul CanCan şi de pe site-ul DinamoMania.ro

© 2014-2017 www.andreipitigoi.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site se pedepseşte conform legilor în vigoare. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de „Drepturi de Autor” fără acordul scris al autorului.

Lasă un răspuns