PORTRET | SORIN STOICA. Buzoianul care trăieşte visul american, devenind arbitru în Liga I din SUA

0
461
  • Povestea poliţistului buzoian, ajuns să-i arbitreze pe Beckham şi Henry în America

  • Sorin Stoica trăieşte visul american, devenind arbitru în Liga I din SUA după ce a fost „tăietor de bilete”

, judeţul Braşov, acolo unde „toată lumea juca la Loteria Vizelor”. Buzoianul s-a căsătorit în micuţul orăşel de la poalele Făgăraşului şi a urmat trend-ul local. A jucat la „Loteria Vizelor” şi a primit dreptul de muncă în Statele Unite ale Americii. A început ca „tăietor”, pentru că „tăiam hârtiile pe care erau tipărite biletele de loterie” şi în scurt timp a ajuns supervizor peste întreg procesul de tipărire. A ajuns arbitru cu acte-n regulă, pentru că „se făceau bani buni din asta, cash, la sfârşitul fiecărei săptămâni”. Învăţarea limbii i-a pus probleme la început, şi ăsta a fost un impediment în promovarea sa, însă practica, maniera de arbitraj în care vedea şi desfăşura o partidă l-au propulsat rapid în campionatele de fotbal destinate colegiilor, clasicele întreceri între cele mai bune universităţi din State, împărţite pe trei divizii valoric, acolo unde a arbitrat peste 200 de partide. A urmat promovarea în Liga a III-a, în divizia secundă şi acum în primul eşalon. Cum îşi trăieşte Sorin visul american aflaţi în rândurile următoare.

Ascensiunea în State

Doi ani a trebuit să arbitreze la copii şi juniori, pentru ca apoi să facă pasul către o nouă categorie. În 2005, a fost invitat să fluiere la Turneul Naţional al Juniorilor. Patru ani mai târziu a devenit Arbitru Naţional, fapt care i-a permis să intre în viziorul federaţiei de specialitate. În 2010 devenise deja un „obişnuit” al ligii secunde, pentru ca în acelaşi an să conducă finala ligii secunde şi Copa Independencia, un amical care se dispută periodic între naţionalele San Salvador şi Honduras, un fel „România – Ungaria” al CONCACAF (Asociaţia de Fotbal Continentală din America).

Primele legături cu Major League Soccer (n.r. primul eşalon din SUA şi Canada) le-a avut în 2011, când a fost delegat ca al patrulea oficial în prima divizie şi „central” la a doua. Un alt joc important în 2011 l-a reprezentat semifinala Ligii a II-a, unde s-au marcat 7 goluri , 3 lovituri de pedeapsă şi un cartonaş roşu. „A prins” primele meciuri la centru în MLS, plus AS Roma – Liverpool şi Real Madrid – Celtic Glasgow, două dintre cele mai tari „amicale” disputate în State în 2012.

Emoţii la debut

Prima partidă în MLS a fost constituită de întâlnirea dintre New York Red Bull şi Houston Dinamites. Emoţiile nu au lipsit pentru buzoianul nostru, care în prima partidă din Liga I americană putea să-l întâlnească pe Thierry Henry: „Normal că am avut emoţii. Începând cu Liga a II-a, se face trierea. Sunt alcătuite listele cu arbitrii centrali şi cei de tuşă. Vroiam
să-l arbitrez pe Thierry Henry, chiar la primul joc, însă nu am avut noroc, pentru că el a fost accidentat. Oricum, am avut parte de un debut incintant, un meci viu disputat încheiat 1 la 0. La sfârşitul partidei am acordat 5 minute de prelungiri şi oaspeţii, care erau conduşi, aveau un corner, iar eu nu am permis executarea lui. Am oprit meciul la fix 95 de minute. Dacă nu au avut timp să marcheze în 95 de minute, ce puteam eu să le fac?”
.

Soccer şi Football

Sportul „rege” în America este numit „soccer”, iar la ceea ce nativii spun „football”, europenii ar spune rugby. Faptul că în diviziile secunde se întâmplă ca echipele de football să împartă arenele cu cele de soccer, duce din când în când la situaţii amuzante, mai ales când la centru se află un european, un român, mai precis, care nu are nimic în comun cu „football-ul”. „În 2012, arbitram un meci de Liga a II-a, pe o suprafaţă sintetică, care era marcată atât pentru jocul de fotbal, cât şi pentru cel de fotbal american. În repriza secundă am acordat o lovitură de la 11 metri şi, din cauza marcajului, l-am obligat pe executantul penalty-ului să bată de la 12 metri, cu toate că jucătorul insista să execute de la un metru mai în faţă. Asta s-a întâmplat din cauza fapului că ambele marcaje erau făcute cu aceeaşi culoare”, spune Sorin Stoica.

Staruri în State

Mirajul american i-a convins pe foarte mulţi din jucătorii de glorie ai Bătrânului Continent să se alăture team-urilor din SUA la apusul carierei. Astfel că Sorin a arbitrat câteva din partidele la care Landon Donvan, Nesta, Beckham, Di Vaio, Santos sau Henry s-au aflat pe teren: „Îţi dai seama că e un vis devenit realitate. Să ai asemenea jucători de calibru pe care să îi vezi în faţa ochilor. Sunt fotbalişti foarte respectaţi în State, prin prisma a ceea ce au făcut în Europa, iar părerea mea este că ei şi-au adus în mod categoric contribuţia la dezvoltarea fotbalului de aici”.

Finala MLS, următorul obiectiv

Pentru un arbitru care a pus târziu fluierul în gură, Sorin a realizat destul de multe. A avut o ascensiune rapidă spre primul eşalon fotbalistic din America, a trecut cu bine peste obstacolele întâlnite de-a lungul vremii şi mai important a avut sprijinul colegilor şi al familiei în tot ceea ce a întreprins. Întrebat care îi sunt planurile de viitor, Sorin a spus: „Îmi doresc în primul rând să fiu sănătos şi să continui să arbitrez la acest nivel. Pentru mine este ultimul an în care pot deveni arbitru CONCACAF , dar acest lucru nu prea mă atrage. Liga Campionilor de aici este cu mult sub ceea ce se joacă în Europa, iar jocuri internaţionale îmi e greu să cred că mai prind la vârsta asta”.


Stoica, printre cei mai buni

Sorin Stoica se poate mândri cu faptul că este unul din cei 11 arbitri angajaţi cu normă întreagă din Statele Unite ale Americii care fac parte din Professional Referee Organisation, Organizaţia Arbitrilor Profesionişti. Sorin ne-a spus că această organizaţie este sprijinită financiar atât de Liga Profesionistă de Fotbal Nord-Americană, cât şi de Federaţia Americană de Fotbal. „Este foarte important să reuşeşti să intri în această asociaţie din care face parte elita. Organizăm o dată la două săptămâni deplasări la Dallas, acolo unde, timp de trei zile, stăm şi analizăm ultimele 14 zile. Vorbim aici de pregătire, de fazele dificile, precum şi de cursuri teoretice sau practice. Sunt 11 inşi, printre care şi colegul meu român Petrescu, stabilit în Canada” Sorin Stoica – arbitru MLS.

O paralelă între fotbalul românesc şi cel american prezentată de un arbitru buzoian

Sorin ne-a vorbit despre sistemul competiţional din America, arbitraj şi maniera în care americanii îşi asigură „schimbul de mâine”. Totodată, singurul arbitru buzoian din MLS ne-a povestit despre relaţiile dintre patronii grupărilor din prima ligă şi arbitri, precum şi despre mass-media americană şi fostele glorii care activează în prima divizie din State.

Delegările, cu trei săptămâni înainte

Spre deosebire de România, arbitrii americani ştiu cu trei săptămâni înainte ce partide vor oficia. „Noi, arbitrii, ştim ce meciuri vom arbitra cu trei săptămâni înainte ca acest jocul să se dispute. Mass-media le face publice abia cu câteva zile înaintea partidei. În tot acest timp, dialogăm cu arbitrii care au mai condus cele două echipe, ne sfătuim şi aflăm care jucători sunt serioşi, care sunt predispuşi la simulări şi încercăm să combatem eventualele probleme care au fost în trecut şi pot afecta maniera noastră de arbitraj în cadrul partidei care urmează”, spune Sorin Stoica, arbitru MLS. Chiar dacă înaintea unui joc, Sorin nu are un anumit ritual pe care îl respectă, totuşi ţine cont de câteva aspecte: „Urmăresc toate meciurile celor două formaţii până la ora partidei pe care trebuie să o arbitrez, iar înainte de meci facem un plan cu tuşierii, cam cum credem noi că o să decurgă partida şi ce aşteptări am de la ei. Eu fluier, eu iau deciziile, dar pun mare preţ pe munca de echipă”.

Transparenţă totală

Sorin ne-a spus că, în MLS, relaţia dintre arbitrii şi suporteri sau mass-media este cu totul diferită decât în România. „Cavalerii în negru” nu sunt huliţi, suporterii şi presa acceptă că „greşeala este omenească”, dar şi arbitrii îşi dau toată silinţa ca să nu mai repete erorile din trecut: „Regulamentul este foarte strict aici, şi extrem de bine pus la punct şi totodată respectat de toată lumea. Nu am fost contactat niciodată, nici nu se pune problema de aşa ceva. La noi nu există suspiciuni, pentru că şi mass-media ştie cât de mult muncim, plus că avem (n.r., ziua porţiilor deschise), când oricine vrea, dar mai ales presa, este invitat să vadă maniera în care ne pregătim şi ne desfăşurăm acţiunile”. Stoica a precizat că arbitrii americani nu au nicio întrevedere cu oficialii gazdelor înaintea meciurilor pe care urmează să le arbitreze. De cazare şi transport se ocupă o firmă acontată de Asociaţia Arbitrilor Profesionişti din America, iar deplasarea de la hotel la stadion este asigurată de un arbitru local: „Avem o firmă care ne găseşte hotelul, face rezervările pentru cazare şi biletele de avion. Ajungem cu o zi înainte de meci, în general seara, în ziua meciului luăm micul-dejun împreună şi apoi fiecare se retrage în camera lui pentru odihnă, căci seara urmează partida. Înainte de meci, un arbitru din localitatea în care se joacă vine la hotel şi ne duce la meci, apoi, după partidă, ne aduce înapoi. Nu ai nici cea mai mică interacţiune cu gazdele înaintea jocului. Nu există protocol sau ceva asemănător, pentru că Asociaţia de Arbitri ne oferă tot ceea ce avem nevoie”.

Sancţiuni drastice pentru abateri minore

Conducătorii grupărilor din State sunt total diferiţi de cei din România. Nu numai prin comportament, ci şi prin deciziile manageriale care se dovedesc utile şi profitabile pentru propriile grupări. Oficialii cluburilor din State nu au voie să critice arbitrajul, iar atunci când o fac sunt aspru pedepsiţi.

Iată un episod recent prin care a trecut preşedintele formaţiei Portland Timbers (locul 3, conferinţa de vest): „Sunt cazuri izolate, pe care şi propriii suporteri le blamează alături de mass-media şi federaţia de aici. Spre exemplu un conducător de la Portland Timbers a avut o frază, într-o declaraţie de două minute, în care spunea, pur şi simplu, că echipa sa nu a primit niciodată nici cel mai mic ajutor din partea arbitrilor. Pentru aceea propoziţie a fost sancţionat cu 25.000 de dolari”.

Arbitrajul românesc pus în umbră de scandalurile interne”

Chiar dacă este plecat de mai bine de un deceniu din ţară, Sorin a rămas în continuare un împătimit al fotbalului românesc: „Am televiziune prin satelit, fapt care îmi permite să urmăresc câteva din partidele din ţară. Urmăresc cu plăcere fotbalul românesc şi am câţiva colegi pe care i-am invitat să vizionăm împreună partidele din Liga I. L-am văzut pe Ovidiu Haţegan ultima dată, când a oficiat, la centru, întâlnirea dintre Spania şi Finlanda. Cred cu tărie că în România se pot găsi arbitrii tineri şi valoroşi. Din păcate, toate scandalurile din ţară, toate polemicile şi lucrurile de rău adresate arbitrilor, au pus într-un con de umbră situaţia arbitrajului românesc”.

Salarii pentru arbitri

În America, doar tuşierii beneficiază de baremuri de arbitraj, centralii fiind plătiţi lunar, cu o sumă direct proporţională cu numărul de meciuri arbitrate în primele două eşaloane. „În Statele Unite nu sunt baremuri de arbitraj pentru arbitri centrali. Sunt salarii, mai mari sau mai mici, în funcţie de eşalon, experienţă şi numărul de meciuri arbitrate. Plata este diferită, pentru că toţi avem lunar un salariu. Baremurile sunt doar pentru tuşieri, care sunt plătiţi în funcţie de experienţă, 800 de dolari la început, şi pot ajunge până la 1.200 – 1.400 de dolari, fără delegaţie”, a declarat Stoica.

Sfârşitul facultăţii, primul pas spre MLS

Major League Soccer este împărţiţă în două serii: Conferinţa de Est şi Conferinţa de Vest. Prima reuneşte zece echipe, în timp ce a doua totalizează nouă formaţii. Din MLS nu retrogradează nicio grupare, decât atunci când un mai poate face dovada financiară că poate susţine cheltuielile unui întreg sezon. La fel se întâmplă şi în cazul celor care vor să ajungă din divizia secundă în MLS. Formaţiile din eşalonul secund trebuie să facă dovada că îşi pot permite costurile unui întreg sezon competiţional, organizatorii fiind, astfel, scutiţi de neprezentarea echipelor din cauza problemelor economice. Primele cinci echipe din fiecare serie se întâlnesc apoi în play-off, iar în urma jocurilor dintre ele este decisă campioana.

Un alt sistem interesant este şi în privinţa „tinerelor speranţe”. An de an, cei mai buni jucători din cadrul colegiilor americane sunt adunaţi într-un stagiu de trei săptămâni, unde sunt împărţiţi în diferite echipe care dispută între ele meciuri şcoală. Puştii americani sunt urmăriţi de antrenorii echipelor din prima ligă şi de impresari, iar la sfârşitul perioadei de pregătire celor mai buni li se oferă oportunitatea de a evolua în MLS. Echipele cele mai slab cotate din MLS au întâietate în faţa celor puternice, atunci când vine vorba de cei mai buni tineri fotbalişti. Iniţiativa aparţine federaţiei americane, care, prin această metodă, încearcă echilibrarea din punct de vedere valoric al echipelor participante în prima divizie fotbalistică.

© 2014-2017 www.andreipitigoi.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site se pedepseşte conform legilor în vigoare. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de „Drepturi de Autor” fără acordul scris al autorului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPORTRET | ANGHEL VASILE. Ultimul preşedinte “roşu” al formaţiei din Ştefan cel Mare
Articolul următorPORTRET | ANTON NICOLAE. Făuritorul de talente
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns