PORTRET | GHEORGHE LINŢĂ. „Profesorul”

3
384
Sursă foto: şansabuzoiană.ro
Sursă foto: şansabuzoiană.ro

Gheorghe Linţă, alintat de prietenii din lumea fotbalului “Gelu” sau „Profesorul”, şi-a început activitatea în rândul copiiilor şi tinerilor la Gloria Buzău, ocupându-se de pepiniera buzoienilor mai bine de 30 de ani. Pe 29 aprilie 1974 a condus primul antrenament, prin mâna sa trecând foarte mulţi tineri, care ulterior au confirmat la nivelul primelor două ligi din ţară. Acesta a ocupat diferite funcţii de-a lungul vremii în cadrul Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău, principala sa sarcină fiind depistarea jucătorilor cu şanse reale de a deveni fotbalişti profesionişti. Într-un articol semnat de Auraş Tereacă în cotidianul “Şansa buzoiană”, antrenorul îi descrie pe cei mai buni jucători pe care i-a antrenat în Crâng.

Gheorghe Linţă, alături de una din cele mai bune generaţii de juniori ale Gloriei Buzău.
Gheorghe Linţă, alături de una din cele mai bune generaţii de juniori ale Gloriei Buzău.

Despre “Vioară”…
“Viorel a ajuns la Gloria pe la 13 ani. Pe atunci făceam selecţii serioase, veneau copii din tot judeţul. Era un puşti micuţ, slăbuţ şi firav. Foarte talentat însă, viteza de reacţie fiind punctul său forte. De mic era foarte serios şi perseverent. Făcea în fiecare zi, vară sau iarnă, naveta cu bicicleta de la Mărăcineni la Buzău, fiind băiatu` lui nea Gheorghiţă, cadru medical în comună. A făcut liceul Agricol şi s-a afirmat la echipa de tineret speranţe, care juca în deschiderea seniorilor. Profesorul Gică Constantin l-a debutat la seniori, într-un meci din `87, în Cupă, la Suceava”.

Gloria Buzău.
Gloria Buzău la sfârşitul anilor `90.

Despre “Iliesta”…
“Ilie Stan mi-a fost recomandat de un arbitru din judeţ. Mi-a zis că la Căldărăşti e unul bun şi m-a întrebat dacă mă interesează. Când l-am văzut… Hopa! Mi-a sărit în ochi imediat. L-am legitimat de urgenţă, iar duminică, în meci la Curtea de Argeş era titular. Mi-a dat două goluri, şuturile de la distanţă fiind specialitatea sa… parcă îl chema poarta. Inteligent, cu o bună viziune a jocului, l-am dus până la tineret-speranţe! Când ajungea mingea la el, toţi fugeau să se demarce. A ajuns la Steaua încă de pe vremea lui Ceauşescu. Ordinul de transfer a venit pe linie de partid”.

Despre Dan Tulpan…
“În toamna lui `91, Gloria rămăsese fără preşedinte, după ce Radu Oprea fusese schimbat. Tulpan era de şase luni antrenor la juniori şi am considerat că el este omul potrivit, la acel moment. Fără ca el să ştie, am vorbit cu Mircea Chisling de la Direcţia Judeţeană de Sport, cel care răspundea de club pe atunci şi am rezolvat. Ceilalţi salariaţi din club au fost de acord, după care am venit cu el în faţa jucătorilor. Doar Timiş a fost mai suspicios, căci fostul preşedinte îi promisese că îi va da drumul în strănătate. Tulpan i-a luat atunci faţa lui Cristian Teodorescu”.

Gheorghe Linţă s-a stins din viaţa în 2009, FC Gloria Buzău organizând în 2016 cea de-a şasea ediţie a competiţiei de fotbal juvenil care se desfăşoară în memoria acestuia.

GHEORGHE LINŢĂ
Data naşterii: 1946
Post: antrenor copii şi juniori
Locul naşterii: mun. Buzău, jud. Buzău
Data decesului: 21 septembrie 2009

Gloria Buzău.
Gloria Buzău.

Performanţe: Gelu Linţă a fost unul dintre cei mai buni antrenori la nivel de copii şi juniori din judeţ. De-a lungul carierei sale a antrenat mai multe formaţii din cadrul campionatelor judeţene, iar printre jucătorii care s-au aflat sub comanda sa, la centrul de copii şi juniori al Gloriei se numără: George Marcu, Bogdan Scarlat, Claudiu Ionescu, Bogdan Pârvu, Romică Stan, Ştefan Leu, Iulian Dăniţă, Cătălin Cighir, Marius Musceleanu, Gabriel Ibriş, Ion Viorel, Ilie Stan, George Timiş, Adrian Teodorescu şi alţii. 35 de ani a antrenat Linţă în cadrul Centrului de Copii şi Juniori “Jean Luca”, 27 dintre aceştia fiind şeful acestuia.

© 2014-2017 www.andreipitigoi.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site se pedepseşte conform legilor în vigoare. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de „Drepturi de Autor” fără acordul scris al autorului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPORTRET | ANTON NICOLAE. Făuritorul de talente
Articolul următorÎmi pare rău, Răzvan…
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

3 COMENTARII

  1. Hei, foarte tare articolul, sunt aici detalii pe care nu le stiam. Sunt si eu buzoian si ca atare, am tot respectul pentru pasiunea pe care o ai cu privire la tot ce tine de oras! Felicitari!

Lasă un răspuns