PORTRET | ANTON NICOLAE. Făuritorul de talente

0
379

Nicolae Anton s-a născut la Buzău, pe 1 mai 1953. Ca elev al Şcolii Sportive, nea Toni, aşa cum este alintat de cunoscuţi, a bifat o serie de performanţe remarcabile în atletism. Printre cele mai importante realizări, Anton a fost campion naţional şi vicecampion în proba de 1000 de metri, în cadrul Campionatelor Şcolilor Sportive, rezultate care i-au adus convocarea la loturile naţionale de copii şi tineret. În `66, cunoscutul tehnician Jean Luca i-a îndrumat paşii către fotbal, acesta făcând parte din echipa Metalul Buzău, formaţie la care a debutat în Divizia C. Ca jucător nu a depăşit nivelul celui de-al treilea eşalon fotbalistic din ţară, evoluând de-a lungul carierei pentru Metalul Buzău, Rapid Feteşti, Gloria Buzău, Industria

De la stângă la dreapta: Gheorghe Linţă, medicul Mircea Pătraşcu, Mircea Constantin, Nicolae Anton şi maseorul Dănuţ Bobocel (jos).
De la stângă la dreapta: Gheorghe Linţă, medicul Mircea Pătraşcu, Mircea Constantin, Nicolae Anton şi maseorul Dănuţ Bobocel (jos).

Sârmei Buzău, Chimia Buzău şi Petrolul Berca. Cariera de tehnician şi-a început-o la Metalul Buzău, formaţie la care şi-a pus ghetele în cui. În primul an ca antrenor a dus „piticii” Metalului la turneul final, după ocuparea primei poziţii în seria I a Diviziei C. În anul imediat următor a trecut la seniori, trecându-şi în palmares mai multe echipe din judeţ, dar şi „forţe” buzoiene precum Metalul, Petrolul Berca şi Gloria Buzău. Anton a luat loc pe banca tehnică a grupării din Crâng de mai multe ori, în perioade diferite de viaţă ale clubului buzoian. Tehnicianul buzoian a fost de la şef al Centrului de Copii şi Juniori „Jean Luca”, la antrenor al formaţiei secunde, până la „principal” pe vremea când buzoienii evoluau în liga a II-a.

 

 

Primul şi singurul titlul de campioană naţională al Gloriei Buzău

Sezonul 1994 – 1995 a adus primul trofeu naţional pentru Gloria Buzău. Din păcate nu a fost câştigat de echipa mare, ci de grupa de copii născuţi în 1983, pregătită de Nicolae Anton. Gruparea din Crâng a avut un parcurs fulminant în ediţia din `95 a Cupei Speranţelor. Faza finală, care a avut loc la Iaşi a reunit cele mai puternice echipe din ţară la aceea vreme: Gloria Bistriţa, Start `91 Deva, Poli Iaşi, Aripi Piteşti, „U” Cluj, Farul Constanţa, Poli Timişoara şi Vest Petrom Arad. Drumul spre finală nu a fost deloc uşor pentru „piticii” pregătiţi de Nicolae Anton. În primul meci al turneului final, disputat pe 13 ianuarie 1995, Gloria a încheiat la egalitate confruntarea cu Gloria Bistriţa: 1 la 1. Marcatorul unicului gol al buzoienilor a fost Claudiu Ionescu. Tot pe 13 ianuarie, micuţii „glorioşi” au jucat şi al doilea meci al competiţiei. Adversara a fost Start `91 Deva, meci câştigat de Gloria cu 4 la 0 (Claudiu Ionescu x 2, Florin Cramer x 2). În a doua zi a întrecerii, Gloria a trecut chiar de echipa gazdă Politehnica Iaşi, cu 2 la 0. Meciul era decisiv pentru ieşeni care aveau nevoie de o victorie pentru a accede în faza superioară. În faţa unei săli arhipline, care îşi susţinea favoriţii, Gloria s-a impus cu 2 la 0, graţie reuşitelor semnate de Florin Cramer şi Cătălin Cazan. În finala mare, contra clujenilor de la „U”, buzoienii nu au părut deloc timoraţi. Florin Cramer şi Florin Mihălcescu şi-au făcut din nou datoria şi au adus pentru prima dată în istorie un titlul naţional la Buzău. La doar 12 ani, Claudiu Ionescu a câştigat titlul de cel mai tehnic jucător al turneului. Tehnicianul Nicolae Anton a declarat atunci: „Avem o generaţie de copii de excepţie, pe care avem obligaţia morală să o creştem în cele mai bune condiţii. Turneul recent încheiat este supremul argument”. Iată lotul formaţiei campioanei din `95: Dan Buzilă, George Petre, Florin Mihălcescu, Darius Anghel, Florinel Radu, Ionuţ Dinu, Cătălin Cazan, Claudiu Ionescu, Florin Cramer, Ionuţ Saradaru, Denis Frăţilă şi Daniel Anghel.

Grupa `89 – `90 care a reprezentat Gloria Buzău la turneul internaţional de la Oudenaarde: Iulian Sava, Marian Oprea, Cosmin Renţea, Marian Botea, Cristian Ursu, Ionuţ Sima, Cristi Stanciu, Valentin Liscănoiu, Auraş Moraru, Valentin Creţu, Leonard Cârneci, Cătălin Surlaru, Alexandru Honciu, George Stănescu şi Cătălin Moşescu.

Gloria Buzău, câştigătoarea turneului de la Oudenaarde

În 2007, grupa de copii `89-`90 a buzoienilor, pregătită de şeful centrului de copii şi juniori, Nicolae Anton a reuşit o performanţă unică în istoria grupării din Crâng: câştigarea turneului internaţional de la Oudenaarde (Belgia). Alături de formaţia buzoiană au mai fost participat echipe din Belgia, Olanda, Franţa şi Anglia. Buzoienii “au căzut” în grupă cu Sparta Beveren (Belgia), Oudenaard (Belgia), Eine (Belgia) şi Hasting (Anglia). Anton rememorează: “Când am aflat echipele din grupa noastră, m-a apucat durerea de cap. Toate formaţiile aveau jucători masivi, un staff alcătuit din medici, preparatori fizici şi doi – trei antrenori. Mi-a zis că nu trebuie să ne facem de râs”. Şi nu s-au făcut. Gloria a câştigat toate cele patru partide din grupă, şi a disputat finala cu o altă echipă belgiană, Olsa Brakel. “Pentru copii a fost ceva extraordinar de emoţionant. S-au cântat imn-urile, am avut toate condiţiile, totul a fost perfect. Le-am zis că dacă tot am ajuns până aici trebuie să câştigăm trofeul” sunt spusele unui antrenor prin mâinile căruia a trecut şi Claudiu Ionescu. “Glorioşii” s-au impus cu 1 la 0, graţie reuşitei semnate de Surlaru în prima repriză. A fost cea de-a doua participare a grupării buzoiene la turneul flamand. În urmă cu doi ani, fotbaliştii pregătiţi de Titi Mircea au încheiat competiţia pe ultimul loc, primind trofeul pentru Fair-Play.

Rezultatele din grupă:
Gloria Buzău – Eine: 8 – 2 Au marcat: Honciu x 3, Surlaru x 2, Sima, Creţu şi Stanciu.
Oudenaard – Gloria Buzău: 0 – 1 A marcat Surlaru.
Gloria Buzău – Hastings: 1 – 0 A marcat Creţu
Sparta Beveren – Gloria Buzău: 1 – 7 Au marcat: Honciu x 3, Cârneci x 2, Surlaru şi Stănescu.
Finala:
Olsa Brakel – Gloria Buzău: 0 – 1 A marcat Surlaru.

© 2014-2017 www.andreipitigoi.ro Toate drepturile rezervate | Orice reproducere parţială sau integrală a conţinutului acestui site se pedepseşte conform legilor în vigoare. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de „Drepturi de Autor” fără acordul scris al autorului.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPORTRET | SORIN STOICA. Buzoianul care trăieşte visul american, devenind arbitru în Liga I din SUA
Articolul următorPORTRET | GHEORGHE LINŢĂ. „Profesorul”
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns