VIDEO. BILET DE VACANŢĂ | EP. 1 Zagreb, capitala europeană cu cel mai mare nr. de muzee pe m² (2)

0
67

În capitală europeană cu cel mai mare număr de muzee per capita se află un muzeu cu adevărat inedit. Este vorba de Museum of Broken Relationship sau Muzeul Relaţiilor Sfărâmate, unde se află adevărate exponate ale relaţiilor trecute. Practic, toţi cei care au ocazia să între în acest muzeu care se află în spatele meu pot vedea cum au sfârşit tragic alte relaţii sau îşi pot asigura accesul gratuit dacă aduc o fotografie sau orice alt obiect care a reprezentat pentru ei o relaţie încheiată.

Cele mai multe muzee sunt în Oraşul de Jos, unde găsiţi Muzeul oraşului – City Museum, dedicat zugrăvirii istoriei oraşului Zagreb, prin artă, meşteşuguri şi un model la scară redusă, al vechiului oraş Zagreb. Cel mai faimos sculptor al Croaţiei, Ivan Mestrovic, a avut un studio în Oraşul de Sus. Acum Mestrovic Studio este o atracţie majoră pentru fanii artei sale, care vin pentru a vedea sculpturile, desenele şi litografiile de la începutul carierei sale.

Primul episod din seria „Bilet de vacanţă” poate fi urmărit doar pe pagina de facebook Andrei Piţigoi.

Muzeul cel mai faimos din Zagreb este Muzeul Mimara, care se mândreşte cu o colecţie arheologică, cu o colecţie din Extremul Orient, cu obiecte de artă şi lucrări ale unor binecunoscuţi pictori europeni, cum ar fi Rembrandt, Rubens, Dyck Van, Vasquez, Murillo, Goya, Manet, Renoir şi Degas. Recent, autenticitatea multor dintre lucrări a fost pusă sub semnul întrebării. Atribuirea şi restaurarea lucrărilor de artă a stat sub semnul hazardului, şi asta este spus cu amabilitate.

Muzeul Mimara, Zagreb, Croaţia.

Vrei să fii primul care află când este încărcat următorul episod din seria „Bilet de vacanţă”? Apreciază pagina de facebook Andrei Piţigoi şi abonează-te la postări, bifând opţiunea „Urmăreşte”, apoi „Vezi mai întâi”. Curiozităţi şi informaţii aparte din locurile prezentate în seria „Bilet de vacanţă” pot afla din descrierea fotografiilor postate pe conturile de facebook şi Instagram.

Iubitorii de artă vor preferă galeria Strossmayer Gallery of old Masters, care afişează lucrări ale lui Bellini, Veronese, Bruegel şi Carpeaux, precum şi celebra dală Baska, cel mai vechi exemplu al scrisului glagolitic în Croaţia nativă. Galeria se află în mijlocul pieţii Zrinjevac Square din Zagreb, o parte a „potcoavei verde”, un parc verde şi odihnitor aflat în mijlocul oraşului.

Strossmayer Gallery of Old Masters, Zagreb, Croaţia.
Museum of Broken Relationships. Muzeul relaţiilor sfârâmate. Zagreb, Croaţia.

Muzeul Etnografic este locul ideal unde puteţi merge dacă sunteţi curioşi cu privire la natură şi originile culturii croate. Costumele populare din diferitele regiuni, obiectele de artizanat, uneltele şi instrumentele evidenţiază unicitatea culturii croate. În apropiere, Muzeul Arheologic afişează artefacte ce datează din preistorie până în Evul Mediu, precum şi cea mai mare colecţie de monede din Europa. Încărcat de legendă oraşul Zagreb îşi continuă viaţă să pe care încearcă s-o ancoreze în tumultul prezentului.

Ştiai că în Croaţia a fost „inventată” cravata? Sau că Zagreb este capitala europeană cu cel mai frumos târg dedicat sărbătorilor de iarnă? Capitala Croaţiei găzduieşte cel mai mare număr de muzee per capita, care mai de care mai „ciudate” şi încă foloseşte sute de lampadare alimentate cu motorină. Tot croaţii au făcut primele salturi cu paraşuta, au inventat creionul mecanic şi se bucură de peste 1000 de insule dar nu populează decât 50. Mai multe curiozităţi în descrierea fotografiilor din albumul „Bilet de vacanţă”, disponibil pe www.facebook.com/andreipitigoi.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPERSONALIZATE.CO | Amprenta afacerii tale. Trei paşi pentru promovarea cu materiale personalizate
Articolul următorAparate de masura si control
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns