Reportaj proiect “Act Now For Better Future”
Youth Exchange – Zagreb, Croatia NOIEMBRIE 2016

Un schimb de experienţă internaţional cu subiectul “Drepturile Omului” a avut loc recent, la Zagreb, între aproximativ 50 de tineri din şapte ţări europene. Au participat tineri din Croaţia, Italia, România, Spania, Slovenia, Turcia şi Bulgaria, care au luat parte la diferite activităţi privitoare la violenţă, rasism, integrare, toleranţă şi discriminare.

img_0813 Echipa României a reprezentat asociaţia CRRES Buzău şi a fost formată din team leader-ul Eduar Nicolescu şi voluntarii: Andrei Piţigoi, Răzvan Gîdiuţă, Denisa Boiangiu, Stoica Elena şi Florentina Ioniţă. Iată un scurt jurnal al celor câteva zile petrecute de tinerii buzoieni în “inima” Croaţiei.

Ziua 1

img_1610“Act now for a better future” este numele proiectului desfăşurat la Zagreb, în Croaţia. Demersul a aparţinut asociaţiei croate SGINGZ şi s-a bucurat de aproximativ 50 de participanţi din şapte ţări. România a fost reprezentată de cinci tineri buzoieni, alături de Eduard Nicolescu, directorul Centrului de Recupare, Reabilitare şi Educaţiei Specială Buzău. Reprezentanţii României au parcurs puţin peste 1100 de kilometri, în două zile pentru a lua parte la unul din cele mai importante proiecte croate destinate drepturilor omului.

 

Ziua 2

img_0635Proiectul desfăşurat la sediul asociaţiei croate a început cu întâlnirea tuturor participanţilor, prilej perfect pentru ca reprezentanţii celor şapte ţări să se cunoscă cât mai bine. Au urmat jocurile interactive pentru socializare şi omogenizarea grupului, stabilirea regulilor de grup şi o scurtă şedinţă de team-building. Fiecare participant şi-a exprimat aşteptările, temerile, dar şi contribuţia adusă proiectului.

 

 

Ziua 3

img_1042Un workshop dedicat persoanelor cu deficienţe de vedere şi auz a fost începutul zilei cu numărul 3. Activitatea s-a numărat printre cele mai interesante desfăşurate pe toată durata proiectului. Trei dintre reprezentanţii Turciei, toţi cu deficienţe de vedere au discutat într-un cadru non-formal cu ceilalţi participanţi despre problemele şi dificultăţile pe care aceştia le întâmpină. Cum se foloseşte alfabetul Braille? Cum scriu persoanele cu deficienţe de vedere? Cum folosesc PC? Cum îşi numără banii? Ce visează şi cum folosesc acestea telefonul mobil?… au fost doar câteva din curiozităţile celor prezenţi. Au urmat tinerii croaţi cu dificultăţi de auz, “piedică” neinsimnificativă pentru aceştia în cursa pentru o viaţă desfăşurată asemenea unei persoanele fără probleme medicale. Ziua a continuat cu o sesiune de lucru privitoare la drepturile omului, discriminare, toleranţă şi dreptul de exprimare. În partea a doua a zilei, participanţii au lucrat în echipe mixte şi au realizat împreună un poster reprezentativ pentru proiect, afiş pe care ulterior l-au prezentat în faţa celorlalţi participanţi. Ziua 3 s-a încheiat cu seara culturală, un eveniment rezervat fiecărei ţări participante, în care reprezentanţii acesteia îşi prezintă obieciurile, tradiţiile şi lucrurile reprezenntative pentru ţara natală.

Ziua 4

img_0619A patra zi a proiectului a pus la încercare talentul actoricesc al celor prezenţi. A fost o zi plină de scenete “cu morală” şi discuţii privitoare la intergrarea în societate a persoanelor cu deficienţe de vedere şi auz, discriminare, toleranţă faţa de cei din jur şi rasism. Ziua a continuat cu un quiz, privitor la principalii activişti pentru drepturilor omului şi s-a încheiat cu seara interculturală.

 

 

EMISIUNEA „ÎN INTERESUL TĂU” – EDIŢIE SPECIALĂ


Ziua 5

img_1503În a cincea zi a proiectului, toţi participanţii au avut parte de câteva ore în care au deprins introducerea în limbajul mimico-gestual internaţional, apoi s-au distrat învăţând şi improvizând diferite scenarii în cadrul unor piese de teatru forum. Seara zilei cu numărul cinci a fost încheiată de ultima activitate interculturală.

 

 

Ziua 6

img_1168Prejudecată şi stereotip. Participanţii au învăţat care sunt diferenţele între cele două noţiuni şi care sunt principalele prejudecăţi şi stereotipuri din societatea civilă a fiecărei ţări reprezentate în proiect. A urmat o după amiază liberă, în care majoritatea tinerilor au vizitat frumos oraş Zagreb şi împrejurimile acestuia.

 

 

Ziua 7 & Ziua 8

img_1624Ultimele două zile au fost rezervate unui amplu proiect privitor la maniera în care decurge o campanie socială. Au fost prezentate diferite acţiuni de binefacere din toate ţările participante, o introducere în lumea activităţilor sociale de impact şi implementarea unui asemenea proiect. Echipei din România i s-au alăturat tineri din alte ţări pentru a realiza o asemenea campanie în format video. Au fost realizate două clipuri, cu tema “Combaterea violenţei domestice”. Ce a ieşit, vedeţi în clipurile de mai jos.

 

ACT NOW FOR BETTER FUTURE #1

ACT NOW FOR BETTER FUTURE #2

Lasă un răspuns