MFB-brasov-2016-poster_A2-566x800N-aveam internet, iar singurele gadget-uri erau creta şi mingea. Nici una nu lipsea din kit-ul copilului ieşit la joacă. Peste ani am realizat cât de mult au contat jocurile copilăriei. Am practicat cam toate sporturile pe care le puteai face într-un oraş de provincie, la mijlocul anilor `90, însă la fel ca mulţi din generaţia de la bloc am rămas cu fotbalul. Vreo 8 ani am cărat o geantă de echipament de două ori mai mare ca mine, de două ori pe zi, în timp ce vecinii se întrebau dacă mă mut sau sunt pedepsit.

Pe vremea când mama îmi lega şireturile la bascheţi nu aveam voie “la joacă” decât după 5 ale amiezii şi nu mai târziu de 10 seara trebuia să fim în casă. Chiar şi vara. În realitate, fiecare zi se încheia cu strigătele mamei de la geam, cu mine depăşind “ora de intrat în casă” şi veşnica întrebare: “Tu eşti surd?”… N-am înţeles niciodată curiozitatea asta, adică dacă eram răspundeam “da”, dar brusc deveneam mincinos, iar “nu” îmi garanta al doilea atribut, cel de obrăznicătură. Aşa am învăţat ce este echitabil. O oră, o oră juma` petrecută afară peste termen, cinci minute de mustrare.

Să vezi o droaie de copii sinceri şi zglobi alergând şi zâmbind sunt imagini care înduioşează orice inimă. Poate eram nişte mici escroci sentimentali dar aşa scăpam de poziţia “drepţi” şi degetul arătător ameninţător mai de fiecare dată.

Nu vorbesc despre sportul de performanţă, ci “mişcarea” din spatele blocului sau din curtea bunicilor. Am prins cam toate jocurile copilăriei, iar peste ani mi-a devenit clară importanţa acestora în educaţia şi creşterea unui copil.

Jocurile copilăriei, esenţiale pentru o dezvoltare sănătoasă şi armonioasă

Argumentare. Ştiinţific, fără termeni pompoşi. Majoritatea jocurilor din copilăriei au o importanţă ridicată pentru dezvoltarea individului. Jocul “Maţele încurcate” sporeşte mobilitatea şi reprezintă un exerciţiu ideal pentru stretching, scăzând astfel riscul întinderilor musculare; “Ţară, ţară vrem ostaşi” dezvoltă spiritul de echipă, viteza, forţa de pătrundere şi măreşte masa musculară; “De-a v-aţi ascunselea” aka “pititea” creşte capacitatea de efort, dezvoltă viteza, spiritul de competiţie şi cel de observaţie, la fel ca “Raţele şi vânătorii”, “Şotron” sau “Pătrăţel”. Realitatea crudă, dovedită de statistică arată că 2 din 10 absolvenţi de liceu nu au cunoştiinţe minime din şcoala alergării. Pe limba tuturor, acei 2, 20% din numărul total al absolvenţilor de liceu, tineri de 18-19 ani, nu ştiu să alerge corect sau aleargă “ca o raţă”.

Cea mai mare oră de sport are loc anul acesta la Braşov

Mai ţii minte cât de mult aşteptai ora de sport? Dolce Sport prin smartatletic şi GetFit, alături de Telekom Romania, în parteneriat cu Asociația Șapte Scări, din Braşov, Aqua Carpatica, Ciuc Natur Radler şi Eisberg pun în aplicare, pentru al şaselea an consecutiv, caravana Mişcarea face bine” sub forma unui festival sportiv – Cea mai mare oră de sport. Acesta se întinde pe parcursul celor trei luni de vară, în 3 oraşe din România (Bucureşti, Braşov şi Mamaia), cu câte 12 ore în fiecare oraş.

După ediția din București, caravana ajunge la Braşov pe 9 iulie. Iubitorii sportului, ai mişcării vor ocupa Piaţa Sfatului, timp de 12 ore, pentru a lua parte la cea de-a șasea ediție a evenimentului “Cea mai mare ora de sport”.

Festivalul va avea loc în intervalul 9:00 – 21:00 și va cuprinde:

  • Clase de fitness cu unii dintre cei mai buni instructori din ţară şi din străinătate: RealRyder- biciclete, OneCore – step aerobic, Zumba, Steel Programs, Kangoo Jumps, TotalGym – Functional Training, Boot camp şi Shooting Gate pentru pasionații de fotbal.
  • Kids BikeSchool – zonă specială de poligon pentru copii, unde cei mici vor învăța, alături de instructori specializați, tehnici de mers pe bicicletă și reguli de circulație și de siguranță în trafic.
  • Crosul caritabil UpDown Run, cu două probe, în buclă cu start în Piaţa Sfatului:
  • 4 km, pentru cei care vor să descopere bucuria alergării,
  • 7km, cu 340m diferenţă de nivel, pentru alergatorii de cursă mai lungă şi care nu se tem de înălţimi şi căţărări.
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentGHID FOTO | Fotografia în natură. Setări DSLR, idei şi 10 locaţii de vis din România
Articolul următorLegea administraţiei publice locale Nr. 215/2001
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns