Gloria Buzău a fost retrogradată, potrivit regulamentelor în vigoare, în ultimul eşalon al fotbalului românesc, o dată cu înştiinţarea Federaţiei Române de Fotbal de către lichidatorul judiciar Eva Cont IPURL că gruparea din Crâng nu se poate prezenta la “dubla” pentru menţinerea în liga secundă. Buzoienii au acumulat astfel trei neprezentări, iar potrivit Regulamentului de Organizare al Activităţii Fotbalistice era nevoie doar de două pentru ca jucătorii Gloriei să facă cunoştiinţă cu tăpşanele ultimei divizii. Cum s-a ajuns aici nu reprezintă subiectul rândurilor de faţă. Să faci autopsie pe un cadavru aflat în putrefacţie de ani e ca şi cum ai număra firele de iarbă cu o pereche de mănuşi de box. Cert este că cei 45 de ani nu pot fi sterşi cu buretele, nici desprinşi din sufletele celor care au îmbrăcat tricoul roş-albastru şi nici dezlipiţi de pe retina suporterilor care au strigat măcar o dată-n viaţă: “Hai Buzăul!”.

În urmă cu 10 ani, Dan Tulpan într-un moment de sinceritate...
În urmă cu 10 ani, Dan Tulpan într-un moment de sinceritate…

“Gloria a trăit mai bine de douăzeci de ani datorită lui Boşcodeală, nu lui Tulpan. Primul s-a ales cu o condamnare de trei ani, iar al doilea cu câteva miliarde“

Să te menţii peste douăj de ani într-o funcţie de conducere este o realizare. Indiferent câte războaie ai purtat, indiferent cât de bine ţi-ai făcut treaba. Ceea ce la început părea simbioza perfectă s-a dovedit a fi calea spre pierzanie. Fost jucător, cu palmares impresionant, la momentu` respectiv cu perspective de conducător, alături de primul om al oraşului a cărui principală contribuţie a fost cea financiară. Niciodată Boşcodeală nu i-a spus lui Tulpan unde să piardă, pe cine să aducă-n Crâng sau ce antrenor să pună. Necunoscutele pe care a fost clădită relaţia personală dintre cei doi au dat naştere la diferite scenarii, mai ales că fostul edil rareori s-a interesat de ce se întâmplă cu banii viraţi în conturile grupării din Crâng şi niciodată nu a aprofundat subiectul. A mers pe încredere, aşa cum fac doi tovarăşi de drum. Mizând pe experienţa şi cunoştiinţele fotbalistice ale lui Tulpan, Boşcodeală şi-a făcut unica datorie: a dat bani Gloriei, chiar dacă asta i-a atras oprobiul public şi a fost la un pas să-l coste libertatea. Două decenii jumate mai târziu, unu` este de negăsit şi catalogat drept “groparul” Gloriei, în timp ce al doilea şi-a curmat cariera politică după ce a primit trei cu suspendare în dosarul care poartă numele clubului prezidat de Tulpan.

“Aflată pe un ruşinos loc 12 în clasament, Gloria Buzău a făcut un cantonament în ţările arabe” - Decupaj din presa vremii.
“Aflată pe un ruşinos loc 12 în clasament, Gloria Buzău a făcut un cantonament în ţările arabe” – Decupaj din presa vremii.

“Vioara” lui Bodescu-Bădescu

În urmă cu câţiva ani, Ion Viorel, alături de fraţii Tulpan, Dan şi Tibi, au înfiinţat o societate: Vidati. Etimologia multiplă a denumirii provine din primele două litere ale prenumelui fiecăruia, iar firma administra primul teren de minifotbal din judeţ. La ceva timp, “Vioară” i-a transmis partea sa de acţiuni lui Gabriel Bădescu, iar fiul unuia dintre jucătorii marcanţi ai Gloriei Buzău a demarat în lumea afacerilor din sport. Dintr-un jucător mediocru, Bădescu a dat dovadă de calităţi manageriale ieşite din comun, iar ambiţia nu s-a limitat la a administra doar câteva firme în oraş. Crescut sub aripa lui Tulpan, actuala mână dreaptă a preşedintelui FRF şi-a făcut cunoştiinţe temeinice în lumea fotbalului românesc prin acesta şi a pus bazele unei nişe judecate superficial de colegii săi de buisness: minifotbalul. Federaţia Română de Minifotbal, realizată împreună cu Răzvan Burleanu, expansiunea acesteia la nivel naţional apoi internaţional au făcut din fotbalul disputat pe teren redus o afacere extrem de profitabilă, iar iscusinţa celor doi, combinate cu circumstanţele favorabile realizate pe alocuri de sprijinul politic şi cel financiar al duşmanilor lui Mircea Sandu au făcut ca aceştia să acceadă în cele mai râvnite poziţii din fotbalul românesc. În tot acest timp, Bădescu s-a dovedit un bun manager, inovator şi tot timpul preocupat de dezvoltare.

Bădescu cerând reforma fotbalului buzoian la o emisiune locală.
Bădescu cerând reforma fotbalului buzoian la o emisiune locală.

D`asta ar avea nevoie fotbalul buzoian, pe partea administrativă, de un diriguitor dibace plus un antrenor cunoscut, capabil, venit “din iarbă”. Touşi, e greu de crezut că Bădescu ar fi tentat să renunţe la ştaiful prezentului pentru o muncă titanică în Crâng. Subestimat de o mare parte din lumea fotbalului buzoian, Bădescu, un tip pragmatic şi rece, şi-a menţinut cursul, ajungând al doilea om din federaţie, poziţie din care ar putea ajuta sportul de pe meleagurile natale. Ce s-a întâmplat cu precizie între Gabriel Bădescu şi Ion Viorel, ştiu doar ei. Cert este că ambii puteau face mai multe împreună pentru fotbalul buzoian, decât să fie părţi într-un dosar care nu face cinste niciunuia. Asta pentru că în fotbal, ca şi în viaţă, poţi să pierzi în mai multe feluri. Că a fost răzbunare sau adevăr pur, doar timpul o poate dovedi… şi Comisia de Integritate, prin transparenţă. Cusut cu aţă albă sau nu, ultimul capitol din existenţa Gloriei are parte de victime colaterale într-un război care nu le aparţine fotbaliştilor.

Gigi mai bagă o fisă? Costel Bucur, “în cărţi” pentru Gloria

“… şi când totul părea pierdut, speranţa se întrezăreşte”. Decesul celui mai important club sportiv din judeţ a dat naştere a zeci de scenarii, născocite de precupeţe, care speră să vadă mortu` întors de la groapă. Adevăr exclusiv – Costel Bucur, unul din apropiaţii lui Gigi Becali s-a interesat de situaţia actuală a grupării din Crâng, în acest sens având o întâlnire cu unul din oamenii săi de încredere din Buzău. Ficţiune – Bucur ar urma să revină la Buzău şi să salveze actuala formă juridică a Gloriei, lucru în anti-teză cu reclama de la Adidas, care spune că “Nimic nu e imposibil”.

“Anul Buzăului”, articol din Prosport înaintea barajului cu Poli AEK Timişoara
“Anul Buzăului”, articol din Prosport înaintea barajului cu Poli AEK Timişoara

Primăria nu răspunde. Vă rugăm lăsaţi mesaj.

Gloria Buzău, echipa “de aur” din `84.
Gloria Buzău, echipa “de aur” din `84.

“Colacul de salvare” ar putea veni de la Consiliul Judeţean, singura entitate publică capabilă să susţină financiar o echipă cel mult la nivelul ligii a II-a. Profitând de supremaţia PSD la nivel judeţean, sportul buzoian ar avea foarte multe de câştigat. La fel cum a procedat cu echipa locală de handbal masculin, CJ poate renaşte fotbalul în Crâng printr-un contract de asociere cu un nou club sportiv, mini-parlamentul buzoian dispunând în acest sens atât de cadru juridic, cât şi de forţa financiară necesară pentru susţinerea unei activităţi sportive de anvergură. De altfel, aceasta pare cea mai credibilă variantă în situaţia dată. Cu un preşedinte microbist, un “vice” şef al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Buzău şi altu`, fost arbitru de fotbal şi fost conducător al Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport “în pole-position” pentru postul de vicepreşedinte, premisele par deja create.

Echipa Gloriei Buzău din stagiunea 1978.
Echipa Gloriei Buzău din stagiunea 1978.

Şi totuşi… Marcel Ciolacu, preşedintele social democraţilor din Buzău se află în contre cu Ion Viorel, managerul “defunctei” Gloria Buzău, situaţie în care şi-a atras antipatia suporterilor buzoieni. O eventuală implicare în fotbal, soldată cu un eşec al subalternilor săi pe linie de partid, ar putea aduce prejudicii iremediabile, atât asupra sa cât şi a “celor trei trandafiri”. Judecând prin prisma influenţei sale, decizia îi aparţine. “Trandafirii” pot înflori şi pe terenul de fotbal, depinde cum îi creşti, iar Marcel Ciolacu poate alege între personalitatea lui Alexandru Cel Mare sau cea a lui Nero. Fotbalul nu este o minoritate şi nici nu poate fi asistat social, iar realizarea unei echipe de fotbal competitive, bazată pe transparenţă poate fi, în circumstanţele actuale, o performanţă administrativă pentru autorităţile locale şi judeţene, care poate aduce încă cel puţin 16.000 de voturi.

 

De la stânga la dreapta: Adrian Petre, preşedintele AJF Buzău şi vicepreşedinte CJ Buzău; Gabriel Bădescu, secretarul general FRF; Răzvan Burleanu, preşedinte FRF;
De la stânga la dreapta: Adrian Petre, preşedintele AJF Buzău şi vicepreşedinte CJ Buzău; Gabriel Bădescu, secretarul general FRF; Răzvan Burleanu, preşedinte FRF;

Cioc-cioc! Am venit cu Gloria. Primiţi?

Situaţia sportivă a Gloriei Buzău este o necunoscută în momentul de faţă. Deocamdată, Gloria este retrogradată în Liga a III-a, după absenţa de la barajul de menţinere în eşalonul doi. Regulamentele spun că la două neprezentări, echipa este trimisă în noroaiele ultimului eşalon, iar buzoienii au deja trei. Că barajul face parte sau nu din algoritmul legislativ al fotbalului românesc este un aspect interpretabil, care beneficiază de circumstanţe atenuante şi la o adică chiar de clemenţa Comitetului Executiv al FRF. Privind prin ochii optimistului incurabil, sub condiţia ca planul de reorganizare juridică şi economică să fie prelungit la recurs, buzoienii îşi pot continua activitatea din toamnă la nivelul Ligii a III-a. O altă variantă ar fi trimiterea directă în ultima divizie sau în prima judeţeană cu acordul celorlalte participante din eşalonul 4 cu “binecuvântarea” C.Ex. Al AJF.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentPariem împreună! Pronosticuri pentru EURO 2016 | #EUROfotbal
Articolul următorVIDEO. Skateboard-ul electric, ultima jucărie pentru adulţi
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns