Reportaj realizat în cadrul emisiunii „EURO Fotbal”, difuzată de TV Buzău pe 10 iunie.

Emisiunea este realizată de Andrei Piţigoi şi poate fi urmărită zilnic, pe durata EURO 2016, de la ora 16:00, doar pe TV Buzău!

Parc des Princes - Paris
Parc des Princes – Paris

PARIS – “PARC DES PRINCES”

Cu o populaţie de peste 2 milioane de locuitori, Paris, capitala Franţei va găzdui cinci meciuri de la EURO 2016. Este vorba despre următoarele partide: Turcia – Croaţia, România – Elveţia, Portugalia – Austria, Irlanda de Nord – Germania, toate în faza grupelor şi un meci care va avea loc în “optimile” competiţiei. Arena “Parc des Princes” a fost construită în 1897 şi a fost renovată ultima dată în 1972, suferind de-a lungul timpului alte mici modificări. Stadionul are o capacitate de 48.712 de locuri şi a găzduit meciuri de la Campionatele Mondiale din 1938 şi 1998, plus câteva partide de la “europeanul” din 1984.

Stade de France - Saint Denis
Stade de France – Saint Denis

SAINT DENIS – “STADE DE FRANCE”

Arena “Stade de France” din Saint Denis a fost inaugurată pe 28 ianuarie 1998 şi a costat 290 de milioane de euro. Saint Denis adăposteşte 110.000 de suflete, iar stadionul din localitate a găzduit jocuri de la Campionatul Mondial din 1998, inclusiv finala dintre Franţa şi Brazilia, încheiată cu succesul “cocoşilor galici”, scor 3 la 0. Pe “Stade de France” va avea loc meciul de deschidere dintre Franţa şi România, plus următoarele partide din faza grupelor: Irlanda – Suedia, Germania – Polonia şi Islanda – Austria. Tot pe arena care dispune de 81.338 de locuri se vor mai disputa câte un meci din faza optimilor, respectiv cea a sferturilor de finală.

Bordeaux
Matmut Atlantique – Bordeaux

BORDEAUX – “MATMUT ATLANTIQUE”

Stadionul “Matmut Atlantique” din Bordeaux are o capacitate de 42.115 de locuri. Aceasta este o arenă nouă, inaugurată pe 1 8 mai 2015 şi a costat 168 de milioane de euro. Bordeaux are o populaţie de 242.945 de locuitori, iar principala arenă a oraşului va găzdui patru meciuri din faza grupelor: Ţara Galilor – Slovacia, Austria – Ungaria, Belgia – Islanda, Croaţia – Spania şi un sfert de finală.

 

 

Bollaert Deleis - Lens
Bollaert Deleis – Lens

LENS – “BOLLAERT-DELEIS”

Cu o populaţie de 34.190 de locuitori, Lens va găzdui patru meciuri de la EURO 2016. Albania – Elveţia, Anglia – Ţara Galilor, Cehia – Turcia, din faza grupelor şi un meci din “optimi” se vor desfăşura pe arena de 34.190 de locuri. Arena a fost inaugurată în 1933 şi renovată în perioada 2014-2015.

 

 

Lille
Pierre Mauroy -Lille

LILLE – “PIERRE-MAUROY”

Pe stadionul “Pierre-Mauroy” vor avea loc cinci jocuri de la “europeanul” din acest an. În faza grupelor: Germania – Ucraina, Rusia – Slovacia, Elveţia – Franţa şi Italia – Irlanda, plus câte un meci din faza optimilor şi a sferturilor de finală. Lille are o populaţie de 230.000 de locuitori, iar capacitatea principalei arene din oraş dispune de 50.186 de locuri. “Perre-Mauroy” a fost inagurat pe 17 august 2012 şi a costat 282 de milioane de euro.

 

Parc Olimpique Lyonnais - Lyon
Parc Olimpique Lyonnais – Lyon

LYON – “PARC OLIMPIQUE LYONNAIS”

Cu o populaţie de 491.268 de locuitori, Lyon este unul din oraşele Franţei în care fotbalul se mănâncă pe pâine. “Parc Olimpique Lyonnais” este arena oraşului în care pot încăpea până la 59.286 de suporteri. Acesta a fost inaugurată pe 9 ianuarie 2016 şi a costat 415 milioane de euro, iar la Campionatul European din acest an va organiza şase meciuri; patru din faza grupelor: Belgia – Italia, Ucraina – Irlanda de Nord, Ungaria – Portugalia şi România – Albania; plus un meci din “optimi” şi o “semifinală”. Arena din Lyon mai este cunoscută şi sub denumirea “Stade des Lumiere” – stadionul “luminilor”.

Velodrome - Marseille
Velodrome – Marseille

MARSEILLE – “VELODROME”

Velodrome” este una din cele mai cunoscute arene din Franţa. Oraşul aflat în sudul ţării are 860.363 de locuitori şi reprezintă o pagină aparte în istoria fotbalului din “hexagon”. Stadionul celor de la Olimpique Marseille are o capacitate de 67.394 de locuri, fiind renovat în 2014 cu costuri totale de 273 de milioane de euro. Pe “Velodrome” s-au disputat partide de la EURO 1984 şi de la “mondialul” din `98. Anglia – Rusia, Franţa – Albania, Islanda – Ungaria şi Ucraina – Polonia, în faza grupelor, alături de un “sfert de finala” şi o “semifinală” vor avea loc pe Stade “Velodrome”.

Allianz Riviera - Nisa
Allianz Riviera – Nisa

NISA – “ALLIANZ RIVIERA”

Allianz Riviera” este numele stadionului din Nisa, o localitate cu 344.064 de locuitori, aflată în sudul Franţei. Arena a fost inaugurată în septembrie 2013, a costat 245 de milioane de euro şi dispune de 35.624 de locuri. Pe “Allianz Riviera” se vor disputa trei meciuri din faza grupelor: Polonia – Irlanda de Nord, Spania – Turcia, Suedia – Belgia şi un meci din “optimile” competiţiei.

Saint Etienne
Geoffroy Guichard -Saint Etienne

SAINT-ETIENNE – STADE “GEOFFROY-GUICHARD”

Stadionul “Geoffroy-Guichard” a fost renovat ultima dată în 2014 şi a fost inagurat pe 13 septembrie 1931. Arena din Saint Etienne dispune de 41.965 de locuri şi va organiza trei meciuri din faza grupelor: Portugalia – Islanda, Cehia – Croaţia şi Slovacia – Anglia, plus un meci din faza optimilor de finală.

 

 

Municipal - Toulouse
Municipal – Toulouse

TOULOUSE – “MUNICIPAL”

Toulouse are o populaţie de aproape jumătate de milion, iar principala arenă din oraş, “Municipal” dispune de 33.150 de locuri. Stadionul din Toulouse a fost renovat în 1998 şi apoi în 2015, totalizând costuri de 42 de milioane de euro. Arena are un loc aparte în istoricul confruntărilor europene date de “tricolori”. Aici, România a învins Anglia, cu 2 la 1, pe 22 iunie la Campionatul Mondial din 1998. “Municipal” găzduieşte trei meciuri din faza grupelor: Spania-Cehia, Italia-Suedia, Rusia-Ţara Galilor, plus un meci din “optimi”.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentGaseste-ti costumul perfect
Articolul următorPariem împreună! Pronosticuri pentru EURO 2016 | #EUROfotbal
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns