watermark-bz-spm-2016

Răzvan Burleanu, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, şi-a ţinut promisiunea făcută în urmă cu doi ani faţă de buzoieni. Actualul şef al fotbalului românesc, pe atunci doar candidat la poziţia ocupată de Mircea Sandu, a garantat cluburilor din județ că în cea mai scurtă perioada Buzăul va deține unul din cele șapte centre zonale din țară care se vor ocupa exclusiv de copii și juniori. După Deva şi Târgu Mureş, Buzăul va deveni al treilea oraş care va găzdui unul din cele şapte centre „Tricolor11”. În urmă cu doi ani, mai precis pe 10 martie 2014, am publicat, în exclusivitate informaţia care în urmă cu câteva zile a fost confirmată. Reamintesc: „Răzvan Burleanu a promis microbiștilor din Buzău și mai ales cluburilor cu drept de vot implicate direct în fenomenul fotbalistic, un centru de excelență în municipiul Buzău, fapt pentru împlinirea căruia sunt necesare o sumă de investiții atât în infrastructură, cât și în logisitică. Burleanu a detaliat inițiativele sale care „ating” și fotbalul buzoian. Autoritățiile buzoiene, atât repre­zentanții Consiliului Jude­țean Buzău, cât și reprezentanții Primăriei Municipiului Buzău s-au arătat interesate de inițiativele noului președinte al Federației Române de Fotbal. După vizita de la Palatul Comunal și cea de lângă Casa Albă, Burleanu s-a întâlnit și cu reprezentanții Gloriei Buzău, promițându-le acestora realizarea unui centru regional la Buzău„. 

info-bun

Zilele trecute, autorităţile locale şi-au dat girul pentru iniţiativa Federaţiei Române de Fotbal de a găzdui, la Buzău, un centrul de excelenţă destinat celor mai buni puşti din ţară. Programul este implementat de Federaţia Română de Fotbal şi are ca parteneri mai mulţi factori locali. O parte din consilierii buzoieni s-au împotrivit iniţativei FRF. În şedinţa Consiliului Local s-a votat proiectul prin care Federaţia Română de Fotbal va realiza, la Buzău, un Centru de Excelenţă în care urmează să se pregătească o echipă naţionale de juniori. Pentru susţinerea proiectului la şedinţă au venit Adrian Petre, preşedintele AJF Buzău şi Marcel Puşcaş, vicepreşedintele la FRF. Pista de atletism nu va fi modificată, iar accesul buzoienilor care vin ocazional pentru a face mişcare nu va fi limitat. FRF va investi la Buzău 250.000 de euro, în timp ce Consiliul Judeţean şi Primăria Buzău vor deconta masa şi cazarea fotbaliştilor. Vezi materialul video aici.

infografic-2

Ca om de sport, vestea că oraşul natal va găzdui un Centru de Excelenţă în fotbal nu poate decât să mă bucure. Însă, ca cetăţean al municipiului Buzău/ contribuabil la bugetul statului nu pot să nu-mi ridic o serie de întrebări, stârnite de curiozitatea de a afla mai multe despre proiectul FRF, dar şi din dorinţa de a afla concret ce au de câştigat buzoienii/cetăţenii/oamenii pentru care sportul nu reprezintă o prioritate ai acestui judeţ, în urma unei finanţări de 6 miliarde de lei vechi (potrivit declaraţiei primarului Mun. Buzău, Fănică Bîrlă, două de la primărie, patru de la CJ), care, în fond, se va face direct din buzunarul lor. 

Răspunsurile vagi ale reprezentanţilor părţilor implicate, chiar şi contradictorii pe alocuri, nu au făcut decât să întărească curiozitatea (defect profesional), de a afla răspunsul la următoarele întrebări:

Ce presupune înfiinţarea Centrului de Excelenţă la Buzău?

Ce investiţii vor fi făcute în infrastructură?

Concret, pentru ce vor fi folosiţi cei 250.000 de euro din partea FRF?

Care este calitatea juridică a părţilor implicate în contractul de asociere?

Cum va fi format CA al Centrului de Excelenţă?

Ce se va întâmpla cu pista de atletism şi cu construcţiile deja existente în apropierea terenului de la Fabrica de Lapte?

Se va închiria buzoienilor (amatori de mişcare) al doilea teren din incinta bazei sportive (cel de dimensiuni reduse, cu suprafaţă sintetică)?

Dacă răspunsul este „da”, prin ce formă juridică se va face închirierea?

Câte locuri de muncă vor fi create?

Care este aportul Consiliului Judeţean?

Care este aportul Primăriei Municipiului Buzău?

Care este aportul Liceului cu Program Sportiv Buzău?

În funcţie de ce criterii a fost aleasă locaţia?

A fost luată în calcul posibilitatea ca Centrul de Excelenţă să fie amplasat în Complexul “Gloria” (având în vedere condiţiile deja existente acolo: teren cu tribune şi suprafaţă sintetică, încăperile renovate din Centrul de Tineret, nefolosite de ani şi restu`)?

Care sunt cheltuielile lunare ale Primăriei Municipiului Buzău şi pe ce durată a fost încheiată colaborarea cu FRF?

Care sunt cheltuielile lunare ale Consiliului Judeţean Buzău şi pe ce durată a fost încheiată colaborarea cu FRF?

Cât la sută din bugetul acordat de cele două entităţi, primărie şi CJ, sportului buzoian se îndreaptă către Centrul de Excelenţă?

Centru de Excelenţa va avea propria echipă de fotbal, înscrisă în campionatul judeţean sau într-o ligă superioară?

Dacă răspunsul este „da”, cine va suporta cheltuielile aferente?

Ce categorie de vârstă se va pregăti la Buzău?

Burleanu a precizat că în cazul unui transfer, suma încasată se va împărți către club 50%, iar jumătate către centrul de excelență, în timp ce Adrian Petre susţine: „Cel mai important este că aceşti jucători sînt ai judeţului, în momentul în care vor fi vînduţi la alte cluburi o parte din suma încasată va veni şi în bugetul local. 25% va intra în visteria locală, 25% la Federaţie şi restul în alte părţi. Este un lucru bun, o luăm ca şi pe o afacere, dar în primul rînd aceşti jucători pot fi şi o bază de selecţie pentru echipele noastre divizionare, fie că vorbim de Gloria, de Olimpia, de Berca sau alte echipe pînă atunci”. Care este algoritmul corect?

Suma care revine centrului sau un procent din ea, va fi redirecţionată către municipalitate sau Consiliul Judeţean?

Cine va fi antrenorul principal al Centrului de Excelenţă?

Cum, cine şi pe ce arie va realiza selecţia?

Când va începe proiectul, ce durată, obiective şi termen de finalizare are?
Demersul meu nu are rol potrivinic proiectului „Tricolor11”, ci doar vizează o corectă informare a buzoienilor, care anual vor trimite 6 miliarde de lei vechi în conturile „Centrului de Excelenţă”.

 
 
DISTRIBUIȚI
Articolul precedentBiciclete pentru copii
Articolul următorCalitatea garantată a serviciilor stomatologice. În două cuvinte: Dental Praxis
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

5 COMENTARII

  1. Nu vad interesul comunitatii locale in a sprijini proiectul acesta atata timp cat nici macar jucatorii nu sunt ai Buzaului. Noi ce facem dupa ce tragem linie? cu ce ne alegem?

  2. Nu am privit problema din unghiul asta. Am zis ca acest lucru este pozitiv pentru Buzau mai ales ca stadionul va fi refacut insa chiar daca renoveaza terenul de acolo si interzic accesul buzoienilor vor face mai mult rau decat bine.

  3. banii aia putea fi dati catre alte cluburi.
    e ca atunci cand buzaul dadea bani celor de la dinamo la handbal masculin… in loc sa dam echipelor noastre adoptam din alte judete… de parca buzaul e un oras smecher in Ro

  4. Investitia este una buna insa nu inteleg ce legatura are Cighir, de apare in poza. 6 miliarde sunt bani putin mai ales ca vin din doua locuri, chiar si pentru Buzau.

Lasă un răspuns