Te-ai întrebat vreodată care este secretul succesului? Pentru foarte mulţi oameni, acesta nu poate definit. Pentru ceilalţi, poate fi rezultatul obiceiurilor noastre cotidiene. Iată 15 lucruri mici pe care le poţi face zi de zi pentru a te asigura că îţi aloci timpul celor mai importante activităţi din viaţa ta. Urmează aceste sfaturi!

ways-to-increase-productivity1. Defineşte-ţi priorităţile!

Care sunt principalele trei priorităţi din viaţa ta? Care sunt cele trei lucruri cărora le aloci cea mai mare parte din timpul tău? Priorităţile tale se identifică cu cele trei lucruri cărora le acorzi cea mai mare parte a timpului tău? Dacă răspunsul este da, înseamnă că totul este minunat! Dacă nu… vei fi nevoit să îţi reanalizezi priorităţile şi lucrurile cărora le dai foarte mult din timpul tău, totodată, să îndepărtezi chestiile care te ţin departe de ceea ce este cu adevărat important în viaţa ta. Trebuie să te gândeşti serios la maniera în care decizi să îţi petreci timpul. Vei fi un om de succes doar dacă îţi petreci timpul făcând ceea ce îţi place şi ceea ce întradevăr contează pentru tine.

2. Organizează-te! Fă-ţi programul corect pentru ziua următoare.

Deseori am spus că timpul este cea mai preţioasă resursă a noastră, accesibilă tuturor. Depinde doar de noi cum o valorificăm în ce ne dorim. Vrei să ai succes? Planifică-ţi timpul corect! Cum poţi face asta? Înainte de toate ai nevoie de o agendă datată. Scrie ce ai de făcut: sarcini, întâlniri, locuri în care trebuie să ajungi sau task-urile de la muncă. Faptul că notezi tot ce ai de făcut te ajută din trei motive: primul – te ajută să obţii maximum din fiecare oră, doi – poţi să te concentrezi mai uşor, identifici lejer priorităţile zilei, trei – descoperi activităţile care te fac să pierzi timpul degeaba.

3. Ia taurul de coarne!

Mark Twain spunea: “Eat a live frog first thing every morning, and nothing worse will happen to you the rest of the day – Dis de dimineaţă, mănâncă o broască vie şi nimic rău nu se va întâmpla în restul zilei”. Majoritatea oamenilor se sperie, se împedică şi amână cea mai grea sarcină a zilei, fapt care le umbreşte întreaga zi, îi demoralizează şi le scade productivitatea. Îndeplineşte cel mai greu task încă de dimineaţă, petreceţi apoi ziua cu zâmbetu` pe buze ocupându-te de restul. Asta îţi va da un sentiment de mulţumire încă de la primele ore, iar asta e o metodă extraordinară pentru a îţi începe ziua.

4. Fii sincer cu persoana din oglindă.

Te încurajez să fii sincer – măcar – cu tine. Oricând. În orice. Oamenii de succes sunt sinceri cu ei însuşi. Setează-ţi taskurile la orele în care eşti cel mai productiv.

5. Impune-ţi deadline-uri.

Fă un avantaj din una din cele mai importante legi ale productivităţii: Legea Parkinson. Care este şi ce înseamnă asta? Parkinson spune că dacă ai mai puţin timp la dispoziţie pentru a încheia o sarcină, este foarte probabil să măreşti efortul pentru a o duce la bun sfârşit. Gândeşte-te la câte de repede faci curat când te sună părinţii şi-ţi spun că în douăzeci de minute trec pe la tine, în vizită sau cât de mult de concentrezi pe un task pe care trebuie să-l îndeplineşti până a doua zi. Efortul tău creşte o dată ce eşti presat de timp. Faptul că îţi impui termene limită pentru a îndeplini sarcinile te ajută să îţi îndeplineşti mai uşor obiectivele. Pe măsură ce începi să îţi stabileşti un program zilnic, te poţi folosi de Legea Parkinson în avantajul tău. Alocă-ţi 55 de minute pentru a bifa un obiectiv şi planifică ulterior o pauză de cinci minute. Ştiind că eşti presat de timp îţi măreşti productivitatea pe durata unei sesiuni de muncă de 55 de minute. Totodată, pauzele de cinci minute te ajută să îţi revii până la următorul task.

6. Rupe-te de ce îţi distrage atenţia!

Încearcă să te distanţezi de lucrurile sau situaţiile care te distrag de la îndeplinirea sarcinilor. Închide Facebook-ul cât lucrezi, dă mobilul pe „silent”, notificările şi mesajele te vor aştepta până îţi vei bifa toate task-urile.

7. Pauză

Planifică-ţi fiecare zi astfel încât să mai ai câteva ore pentru tine. Doar pentru tine. Bucură-te de timpul liber practicând sport, ascultând muzică sau făcând orice te relaxează.

8. Planifică invers.

Planificarea invers cronologică pentru îndeplinirea obiectivelor poate face ca ţintele tale să fie atinse de două ori mai devreme. Acest gen de planificare funcţionează pentru majoritatea obiectivelor pe termen lung. În timpul facultăţii am învăţat că planificarea unui sezon competiţional începe cu lecţii – adică antrenamente zilnice, care devin microcicluri – săptămânale, mezocicluri – lunare şi se încheie cu macroclicluri – anuale. Acum, derulează totul invers.

9. Pune pe hârtie!

Studiile arată că doar notând obiectivele pe care vrei să le atingi, şansele de reuşită cresc semnificativ! Scrie ce vrei de la viaţă, ce aşteptări ai de la tine apoi păstrează hârtia în faţa ochilor tot timpul. Citeşte des ce ai notat şi ai şansele mai mari pentru a avea succes!

10. Cine se aseamănă, se adună!

Găseşte-ţi un prieten care are obiective similare cu ale tale. O persoană care are, în mare, aceleaşi ţinte ca tine te ajută foarte mult, te încurajează şi face ca drumul spre succes să fie mai uşor. Întâlniţi-vă des, discutaţi şi verificaţi-vă reciproc progresul.

11. Compară-te cu alţii doar pentru a îţi alimenta motivaţia şi determinarea

Vrei să te simţi împlinit cu viaţa pe care o duci? Renunţă la a te mai compara cu alţii, dacă asta te faci să te simţi rău. Faptul că eşti invidios te afectează foarte mult şi îţi scade nivelul stării de bine. Doar atunci când faci comparaţia corectă, acest lucru te ajută. Îţi măreşte motivaţia şi îţi creşte determinarea pentru a lucra eficient.

12. Caută un mentor!

Dacă eşti pasionat de un anumit domeniu, alege o persoană care are succes în segmentul respectiv, în care vrei să fii cel mai bun. Vei descoperi că poţi avea diferite modele, în diferite arii din viaţa ta, care te pot ajuta în nenumărate moduri.

13. Împarte sarcinile.

„Dacă vrei să faci câteva lucruri mici bine, fă-le singur. Dacă vrei să faci lucruri importante, de impact, învaţă să delegi sarcinile – If you want to do a few small things right, do them yourself. If you want to do great things and make a big impact, learn to delegate.” – John C. Maxwell.

Oricât de greu ar fi, este foarte important să renunţi la control şi să apelezi la cei din jurul tău pentru îndeplinirea câtorva sarcini. Până la urmă, ziua are doar 24 de ore şi este foarte important ca tu să te concentrezi doar pe lucrurile care contează cu adevărat. Învaţă să ai încredere în cei care te însoţesc pentru a realiza lucrurile care nu sunt foarte importante.

14. Alege-ţi inţelept compania!

Pe lângă un om cu aceleaşi pasiuni şi obiective ca tine, încearcă să-ţi găseşti un întreg trib, care să corespundă cerinţelor tale. Potrivit unor studii, eşti media a celor cinci persoane alături de care îţi petreci cea mai mare parte a timpului. Stai cu oameni care te încurajează, oamenii pozitivi şi mereu puşi pe fapte? Sau îţi petreci timpul în locuri toxice? Alege să stai lângă oameni care te inspiră, care te determină să fii cel mai bun, pe orice plan. Mama îmi spunea: „Andrei, mai bine să fii cel mai prost dintr-un grup de oameni deştepţi, decât cel mai deştept dintr-un grup de proşti”.

15. Citeşte! Citeşte! Citeşte!

Vrei să ai succes? Vrei să fii un om căutat? Citeşte. Citeşte frecvent. Citeşte orice, de la flyere, la anunţuri din ziar, la cărţi şi ziare. Cititul îţi măreşte aria de cunoaştere, te înviorează şi îţi deschide mintea. Trece tot prin filtrul propriei minţi şi judecă. Analizează şi judecă singur. Încearcă să absorbi cât mai multă informaţie, întotdeauna vei mai avea ceva de învăţat.

Fă lucrurile ăstea zilnic şi vei fi rapid pe drumul către tot ce îţi doreşti!

1 COMENTARIU

  1. Daca vrei sa te schimbi, este clar ca trebuie sa schimbi anumite lucruri mici, care in timp produc rezultate mari. Schimbare permanenta se intampla in pa?i mici ?i repeta?i.

Lasă un răspuns