andrei-pitigoi-marin-ion-ipj-buzau

Ion Marin, fostul şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău s-a reprofilat în detectiv particular. La aproape trei ani de când „a îmbrăţişat” noua meserie, fostul şef al poliţiştilor din Buzău ne-a spus cât de profitabilă este noua meserie, cine apelează la serviciile unui detectiv particular şi de ce, şi mai ales cât de legale sunt mijloacele de supraveghe folosite de investigatori pe cont propriu.

Fie că e vorba de probleme în familie, de dispute conjugale sau suspiciuni privind furtul intelectual, tot mai mulţi buzoieni apelează la serviciile unui detectiv privat. Meseria de detectiv nu este în realitate aşa cum este ilustrată în filme. În viaţa de zi cu zi, 90% din timpul alocat investigaţiilor o reprezintă activitatea de filaj, iar restul este acţiunea propriu-zisă. Nu aşa de palpitantă ca la televizor. Ca în restul ţării, majoritatea buzoienilor care aleg serviciile unui detectiv privat o fac pentru cazuri de adulter, verificarea fidelităţii în cupluri şi mai nou, a bonelor şi a îngrijitorilor de persoane vârstnice. Ca în orice piaţă, în industria recent apărută în ţara noastră şi-au făcut loc şi impostorii. Din păcate pentru cei care apelează la serviciile unui detectiv „de conjunctură” nu pot folosi probele obţinute în instanţă sau orice altă cale de atac legală.

Tarifele practicate în Buzău sunt la aproape jumătate din suma cerută în marile oraşe al ţării sau în Capitală pentru activităţi similare. Valoarea contractului acoperă toate cheltuielile necesare desfăşurării anchetei. De multe ori, detectivii se plâng că se lovesc de refuzul autorităţilor atunci cand încearcă să afle diferite informaţii din sfera legală, deşi legea detectivilor le da dreptul acestora să aibă acces la o serie întreagă de date. Legea 329/2003 stabileşte clar modul în care detectivul particular din România poate să-şi desfăşoare munca.

Lasă un răspuns