Satul Chiojdu este aşezat la 70 de km distanţă de municipiul Buzău, pe graniţa dintre judeţul Buzău şi judeţele Braşov, Covasna şi Prahova. Accesul în comuna Chiojdu se face pe drumul judeţean DJ 102L (prin Lera) care vine dinspre Bâscenii de Sus şi se continuă spre Starchiojd. Din acest drum, chiar la intrarea în satul Chiojdu, începe drumul judeţean DJ 103P care străbate satul Chiojdu. Micuţa localitate este străbătuta de pârîurile Bâsca Chiojdului şi Preseaca. Pentru această emisiune, destinaţia aleasă a fost Pensiunea “Melania”. Echipa noastră a ajuns în primele ore ale dimineţii la Pensiunea “Melania”, locaţie ce aparţine familiei Chiş – Melania şi Lucian, care din 2004 practică pe aceste locuri binecuvântate, agroturism tradiţional şi de calitate. Ca să descoperim locaţia pensiunii a trebuit să apelăm la bunăvoinţa gazdei pentru a căuta îndrumare, deoarece clădirea nu se află în dreptul celor poziţionate la strada, ci săltata un pic pe o coasta blajină de deal. În curte ne aştepta întreaga familie, alături de un grup de turişti. Am aflat, de la doamna Melania, gazda noastră pentru o zi, că o vacanţă pe aceste meleaguri durează în medie cinci zile, iar grupurile sunt formate din maximum 20 de persoane. Ajunşi aici, li se oferă multe posibilităţi de petrecere a timpului liber.

laurentiu-andrei-chiojdu2

Moştenire de la “cea mai frumoasă fată din horă”
Cu emoţie în glas, doamna Melania ne-a povestit istoria pensiunii. “Bunicul meu a avut o prăvalie. Din câştigurile agonisite de pe urma prăvăliei a cumpărat o casă şi pământ. Casa am primit-o moştenire de la bunica mea – cea mai frumoasă fata din horă – după cum o descriu vârstnicii satului. Aici, împreună cu soţul ne-am petrecut vacanţele din studenţie. Câţiva ani mai târziu, am făcut pe grinzile vechii locuinţe, clădirea pe care o vedeţi astăzi”. Situată într-o zonă pitorească, pensiunea “Melania” dispune de: şapte camera duble cu baie proprie, sală de mese, odaia cu fân, foişor cu grătar în aer liber, masă de ping-pong, masă de billiard, mini-fermă de iepuri şi porumbei şi bucătărie proprie în care se pregătesc specialităţile casei. Toate dotările oferă premisele unei vacanţe de neuitat pe meleaguri cum rareori îţi e dat să întâlneşti.

gazda-melania

Emoţiile primilor oaspeţi
Rememorând amintirile din trecut, cu glasul vibrând datorită emoţiilor, domnul Lucian ne-a împărtăşit trăirile simţite o dată cu întâmpinarea primilor turişti. “Îmi aduc aminte, de parcă a fost ieri”, îşi începe domnul Lucian povestea şi continuă cu glas domol: “Primii oaspeţi au fost aduşi de un fost coleg de facultate, de la Baia Mare. I-am spus că termin pensiunea şi a adus un grup mare de persoane, chiar de Revelion. Au stat patru zile şi totul a ieşit de minune”. Doamna Melania, fire mai îndrăzneaţă îşi completează soţul: “Atunci am avut emoţii, însă am căpătat experienţă şi curaj, pensiunea noastră devenind mai neîncăpătoare de la an la an”. Atraşi de frumuseţile de pe plaiurile mioritice sunt şi turiştii străini, după cum ne-a povestit stăpâna casei: “Am avut turişti de diferite naţionalităţi, însă cei cu care am păstrat legătura prin corespondenţă au fost un grup de elveţieni, de care ne-am despărţit cu greu”.
Meniu specific zonei. Proprietarii pensiunii ştiu că un atuu în turismul rural reprezinta servirea turiştilor cu produse naturale, făcute în casă şi de aceea îşi întâmpină oaspeţii cu preparate specifice: bulz, păstrăv afumat, fasole cu ciolan afumat, pastramă de oaie, friptură de iepure la cuptor, batal la groapă, miel la proţap, turtă, cozonac cu nucă, lapte şi brânză de oaie şi vacă. Responsabili pentru deliciile culinare sunt soţii Chişu, alături de tânărul bucătar Marcel Neamţu. De fiecare dată turiştii sunt consultaţi în privinţa meniului, acesta urmând a fi pregătit după preferinţele fiecăruia.

laurentiu-andrei-chiojdu

Atracţii turistice
În scurta noastră şedere, am avut ocazia de a întâlni un grup de turişti, amatori de senzaţii tari, haiduci ai zilelor noastre ce străbat cele mai inaccesibile trasee montane cu maşinile de teren şi ATV-urile. De altfel, aceştia sunt clienţi fideli ai pensiunii, după cum ne-a destăinuit unul dintre ei: “În ultimii 3 ani, ne-am petrecut vacanţele doar aici, indifferent de sezon. Faptul că suntem trataţi ca acasă ne-a făcut să revenim. Ca un bonus, sunt peisajele superbe întâlnite aici”. Totuşi, dacă vă plac drumeţiile, puteţi merge să vedeţi Pietrele rotunde din zona Păltănea, care nu sunt la fel de cunoscute precum Babele din Bucegi însă la fel de spectaculoase. Sau puteţi opta pentru a urca şi admira valea Bâscăi de pe Piatra Lerei ori vă puteţi răcorii sub cascada Şipot. Lacul Vulturilor din Masivul Mălâia este o altă destinaţie pitorească a zonei. Nu uitaţi în drumul dumneavoastră să faceţi un popas la umbra Pădurii de tisă şi să bucuraţi de mirosul plăcut şi tămăduitor al ramurilor seculare.

“Vă aşteptăm pe la noi”
În prezenţa unor gazde primitoare, timpul s-a scurs neaşteptat de repede. La final, soţii Chişu, Melania şi Lucian, alături de cele două fiice, Raluca şi Antonia şi-au luat rămas bun, adresând telespectatorilor următorul mesaj: “Vă aşteptăm pe la noi”.

PS Material realizat în 2009, pentru TV Campus Buzău, difuzat în cadrul emisiunii „Tainele pensiunii”.

TAINELE PENSIUNII – PRĂVĂLIE DE LA BUNICA (PENSIUNEA MELANIA – LOC.CHIOJDU. JUD. BUZĂU)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentTainele pensiunii – Casa cu tei (Monteoru, Buzău)
Articolul următorDwyn Shop îţi aduce tehnologia la un click distanţă
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns