Nimic nu poate fi mai frumos decât un amestec de fag, carpen, gorun, frasin şi tei. Aşa ar spune orice trecător prin Sărata Monteoru. Dealurile împădurite fac un tablou tulburător de frumos, iar vegetaţii de tot felul abundă într-o armonie cum numai natura ştie să le îmbine. Soc, alun, măr şi păducel la tot pasul se întrec în frumuseţe iar plantele medicinale împreuna cu viorele şi unţişorul completează tabloul. Nici omul nu s-a lasat mai prejos: pentru ornamentare a împinzit totul cu pini, brazi, castani şi salcâmi. În punctul cel mai înalt al staţiunii se află pensiunea “Casa cu tei”, care domină priveliştea, fiind vizibilă din orice punct.

Parfum…de tei
Este lesne de înţeles de unde provine denumirea pensiunii. Aflată lângă pădurea plină de tei, pensiunea pune la dispoziţia turiştilor tot confortul şi liniştea pe care omul ostenit de zgomotul urban o caută. Pensiunea s-a născut din pasiune, iar pasiunea din voinţa unei femei, mai precis a doamnei Poliana Partal. Absolventă a Facultăţii de finanţe-bănci, doamna Partal nu s-a putut desprinde de visul tinereţii. Astfel după eforturi îndelungate şi o muncă asiduuă, visul a prins contur. “Mie mi-a plăcut turismul şi tot ce am făcut aici am făcut cu drag”. E suficent pentru a îţi da seama de emoţiile cu care doamna Partal îşi aduce aminte de “începuturi”.

partal-casa-cu-tei-andrei-pitigoi

Buzoianu` la el acasă
Restaurantul amenajat în stil rustic oferă specialităţi tipic buzoiene, picante dar delicioase, enumerându-vă doar câteva dintre acestea: Platou ca pe Valea Buzăului (babic, cârnăciori de Pleşcoi, telemea de oi , slăninuţă, ceapă de Buzau, zacuscă), Tigaie picantă buzoiană (piepit de pui, pulpă de porc, şuncă, ardei roşu şi verde, roşii, ceapă, ardei iuţi, ciuperci asezonată cu diferite condimente), Puricei boiereşti şi multe altele. Servicii de calitate prin comportament şi prezentare, conform Decalogului pensiunilor, un act simbolic, prin care se promite că fiecare oaspete ce va trece pragul pensiunilor va fi omenit după datină. Bucătaria cu specialităţile sale tradiţionale buzoiene,sunt un deliciu pentru orice gurmand şi turist, venit chiar pentru prima oară în aceasta locaţie. Preţurile sunt de bun simţ, chiar printre cele mai mici din zonă. Responsabil cu deliciile culinare este Nicolae Vaja, un om robust, nu foarte înalt din ale cărui mâini ies adevarate minuni gastronomic şi care vorbeşte despre prepararea bucatelor cu mare drag. Pe durata filmărilor, maestrul bucătar ne-a arătat cum se prepară tigaia picantă buzoiană. Înainte de toate se pregătesc ingredientele: carne de porc, carne de pui, cârnăciori picanţi, ciuperci, usturoi şi boia de ardei. În tigaia în care sfârâia uleiul, a pus bucăţele de cotlet de porc, pe care le-a prăjit puţin la foc domol apoi a adăugat pieptul de pui, a stins totul cu vin alb, le-a lăsat să fiarbă şi a adăugat cârnăciorii picanţi tăiaţi bucăţele. După aceasta a aruncat o mână de ciuperci, usturoiul şi a asezonat totul cu boia de ardei. Alături a preparat şi o mămăliguţă aurie pe care ne-a servit-o împreună cu tigaia buzoiană. La pensiunea “Casa cu tei” se pot organiza tot felul de petreceri, începind de la majorate, aniversari, nunţi,training-uri şi seri romantice. Pensiunea dispune de 26 de camere duble şi 2 camere triple, toate echipate cu grup sanitar propriu şi televizor cu cablu. Terasa cu verandă, aflată lângă pădure oferă o vedere de ansamblu asupra Văii Sărăţii. Sala de sedinţe cu o capacitatea de 50 locuri îşi păstrează stilul de amenajare rustică, fiind destinată conferinţelor, întâlnirilor de afaceri sau pentru training-uri. Cei osteniţi după drumeţii pot profita de sala de fitness, dotată cu aparatură de ultimă generaţie, îşi pot îmbunătăţi sănătatea şi starea de spirit în sauna finlandeză sau se pot destinde în jacuzzi. Celor mici li se oferă un loc de joacă iar celor mari o plimbare în livadă. În spatele pensiunii se află o micro-fermă de iepuri şi păsări de casă.

tigaia-picanta

Posibilităţi de agrement
Turiştii cazaţi la pensiunea “Casa cu tei” pot opta pentru diferite trasee turistice, dar şi pentru o baie în ştrandul cu apă sărată aflat la doar 15 minute de mers pe jos. Se pot organiza excursii la: Vulcanii noroioşi, Tabăra de sculptură Măgura, Muzeul Chihlimbarului Colţi, Mănăstirile Ciolanu şi Răteşti.

Medaliaţi în gastronomie
De-a lungul celor opt ani de existenţă, Pensiunea “Casa cu Tei” a primit numeroase distincţii şi premii oferite în cadrul concursurilor de turism şi gastronomie, dintre aceste le amintim pe cele mai importante: Marele premiu “Margereta de aur” (la Bran în 2006 si 2007) şi premiul I la Festivalul internaţional “Pomana porcului” (la Balvanyos, 2007). “Buzăul are multe zone încă nedescoperite de turişti, dar mai ales are oameni veseli, care nu se dau deoparte la joc şi care îţi pun pe masă ce au ei mai bun atunci când le calci pragul. Popasul la noi acasă, la Buzău, este una dintre experienţele pe care trebuie să le ai măcar o dată în viaţă”. – Cristina Partal, fiica doamnei Poliana Partal.

filip-masscota-pensiunii

Filip, mascota pensiunii
Nu am putea încheia acest reportaj, fără a îl aminti pe Filip, Saint-Bernard-ul familiei Partal, un câine de munte, de talie mare, puternic, musculos şi viguros, cu capul mare, impozant, cu pliuri care îi brăzdează faţa, cu privirea deosebit de inteligentă, uneori serioasa, alteori trista, dar niciodata răutacioasă. Totul exprimând vigoare şi nobleţe.

PS Material realizat în 2009, pentru TV Campus Buzău, difuzat în cadrul emisiunii „Tainele pensiunii”.

Tainele pensiunii pe youtube:

Partea 1: http://www.youtube.com/watch?v=YVrjWR9YDCU&feature=related
Partea 2: http://www.youtube.com/watch?v=_sNWga_sEVY&feature=related
Partea 3: http://www.youtube.com/watch?v=v-pTyX7tP9w&feature=related
Partea 4: http://www.youtube.com/watch?v=oAqVxc5Ey0k&feature=related 
Partea 5: http://www.youtube.com/watch?v=YSRdQWz_FR8&feature=related

DISTRIBUIȚI
Articolul precedent20 de locuri care nu trebuie ratate în Skiathos (topul plajelor inclusiv)
Articolul următorTainele pensiunii – Pensiunea “Melania” (Chiojdu, Buzău)
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns