“Lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc nu pot citi decât o pagină din ea” – Sfântul Augustin

Până să începi lectura, apasă play pentru a reda melodia, apoi continuă liniştit. 🙂

 

Se întâmpla prin `99, pe când singurul abonament pe care îl aveam era la biblioteca şcolii nr. 12. Vreme în care atlasul geografic încă nu fusese înlocuit de albumele Panini (cele cu abţibilduri cu fotbalişti, pentru necunoscători), iar cartea cu „Statele Lumii de la A la Z” devenise cea citită din casă. Nu aveam buletin, dar ştiam că La Paz este capitala aflată la cea mai mare înălţime, Baikal este cel mai adânc lac şi că Ierihon este cel mai vechi oraş cunoscut. Dacă vă zic că învăţasem şi PIB al fiecărui stat european, mă credeţi? O vedeam mai des pe doamna Badea (bibliotecara şcolii) decât prietenii de joacă. De abia mă înălţasem şi mă bucuram că nivelul privirii depăşea înălţimea mesei… Eram de-o şchioapă, când căscam gura şi urechile la poveştile unchiului barcagiu şi experienţele sale precum un Crăciun la Rio sau ocolul pământului pe un vas de croazieră îmi forţau imaginaţia. De mic am fost pasionat de Antichitate, evoluţia Imperiului Roman, divizarea acestuia, iscusinţa poporului grec, amprenta elenilor asupra ştiinţei şi istoriei, tehnici de luptă, bătălii importante, conducătorii, reforme şi alte evenimente importante erau doar câteva din subiectele pe care le puteai aborda cu un puşti de 9-10 ani, care a stricat telecomenzi schimbând canalele între Discovery şi Cartoon Network. Grecia a avut întotdeauna un loc aparte în sufletul meu… nu mi-am putut explica niciodată „de ce?”, nu pot spune dacă este datorită istoriei, a locurilor minunate sau a vacanţelor petrecute acolo… nu m-am gândit pe vremea când urmăream „În jurul lumii” sau aşteptam să-l văd pe Răzvan Marc la Bazar, pe TVR 2, că 10 ani târziu voi avea ocazia să văd atâtea locuri şi să cunosc atâţia oamenii…

Şi totuşi, Grecia…

Prima vizită a fost făcută în 2006, urmată de altele trei realizate recente şi a reprezentat prima experienţă în afara graniţelor ţării. 10 zile în Grecia, în mijlocul lunii iulie, premiu pentru un puşti care luase „capacitatea” cu 9. Fiecare vacanţă, fiecare vizită, fiecare loc le pot descrie prin sentimente, iar trăirile nu ar încăpea într-o carte, da` într-o postare pe blog… Am avut ocazia să vad cele mai importante puncte de atracţie turistică din peninsula pe care este „aşezat” statul grec. Din insule, nu am vizitat decât una, însă experienţa este, aşa cum vă ziceam mai sus… de nedescris. Ştii cum e apa mării în şapte culori? Într-un degradeu pictat de zei, menit să satisfacă capriciul muritorilor… Aşa e Skiathos. Cu plaje demne de divinitate, dar călcate de pasul umil al muritorului de rând. Acolo respiri aether (aerul pur respirat doar de zei) şi dacă stai mai mult de o săptămână te crezi Ganymedes (zeul veşnic tânăr)…

Unul din zecile de ferry-boat-urile care duc turiştii pe plajele ascunse ale insulei.
Unul din zecile de ferry-boat-uri care duc turiştii pe plajele ascunse ale insulei.

Excursia de o zi în Skiathos, un must do elen

Prima dată, am avut cazare în Olimpic Beach, iar excursia de o zi, începe cu un drum de trei ore până la Volos (plecarea se face destul de devreme din localităţile aflate în nordul Greciei continentale), unul din principalele noduri maritime ale Greciei, urmată de încă trei pe vas… Atmosfera „pe barcă” trebuie bifată de orice împătimit al vacanţelor. Traseul, deşi are o durată măricică, este presărat cu diferite momente artistice, cu scopul de a ţine-n priză călătorul… primele 30-40 de minute sunt acompaniate de un playlist alcătuit strict din melodii instrumentale specifice poporului elen, apoi toată lumea este servită cu ouzo (băutură specifică poporului elen, o ţuică „mentolată” ca să citez un prieten oltean) sau Metaxa (asta serveau atunci, asta vă zic şi eu 🙂 ) şi atmosfera este încinsă chiar de membrii echipajului care te iniţiază în sirtaki… (Sfat. Chiar dacă nu ai mişcările la tine, nu te sfii! Du-te şi dansează! În fond, cât de des ţi se întâmplă să râdă de tine vreo 40 de oameni de 5-6 naţionalităţi? :)) )

skiathos-andrei-pitigoi
Vedere din ferry-boat. Skiathos. 2013.

Skiathos, umbra muntelui Athos

Etimologic vorbind, denumirea insulei este dată de alăturarea a două cuvinte greceşti, în speţa Ski (din greacă = umbră) şi Athos (numele unuia din cei mai cunoscuţi munţi din Grecia). Geografic, insula face parte din arhipelagului Sporadelor, poziţionat în Marea Egee, la o distanţă relativ mică de Grecia continentală, deţine un număr impresionant de turişti care anual îi calcă plajele şi este una din cele mai frumoase şi apreciate insule din vechea Eladă. Deşi mică ca suprafaţă, are 12 km lungime şi 4 lăţime, insula este una din destinaţiile cele mai căutate din ţară, lucru pe care l-am simţit, ulterior, pe propria piele când a durat săptămâni pentru găsirea unor locuri în resorturi de calitate. Skiathos îmbină, într-o manieră unică, toată frumuseţea insulelor greceşti… Marea, nisipul, munţii înalţi şi împăduriţi respectă o partitură dictată de însuşi Zeus.

SKIATHOS-ANDREIPITIGOI-2006
Skiathos, 2006.

Kastro / Skiathos Town, prima barieră împotriva piraţilor

Cea mai mare localitate a insule este denumită Skiathos… Town (uşor lipsită de inspiraţie denumirea, nu?). Un orăşel micuţ, ridicat acolo unde în urmă cu 2000 de ani se afla cetatea Kastro, amplasarea fiind aceeaşi cu a vechii urbe. Odată ajuns pe insulă, ai câteva ore bune la dispoziţie pentru vizitatea oraşului. Eu am ales o plimbare pe străduţele înguste, pavate cu piatră, printre casele văruite în alb cu acoperişul de ceramică şi ferestrele albastre care aduc aminte de Santorini. Prânzul, tradiţional grecesc, trebuie musai servit în una din terasele aflate pe plajă. Traseul vasului cuprinde şi o scurtă vizită, în sud-estul insulei, pe o plaja catalogată printre primele 10 de pe „Bătrânul Continent”, denumită sugestiv „Chrisi Ammos” (nisip de aur, cunoscută ca Koukounaries). Plecarea este programată la o oră distanţa de apusul soarelui, iar toată distracţia descrisă în rândurile de mai sus te costă în jur de 50 de euro/persoană (din câte ştiu, e mai ieftină cu vreo 10 euro dacă o contractezi din ţară). Pentru că nu am dat foarte multe detalii legate de preţuri/ tarife (a trecut ceva timp de când am fost în Skiathos şi nu ştiu cât de actuale ar fi) aici poţi vedea/achiziţiona cele mai bune sejururi pentru o vacanţă de neuitat în insula elenă.

Isprava fotografiei de faţă sau despre ospitalitatea elenă... next time... :) (Grecia. 2006)
Isprava fotografiei de faţă sau despre ospitalitatea elenă… next time… 🙂 (Grecia. Vacanţă 2006)

Despre #AmFostAcolo

Dau hrană sufletului şi nu mă uit la notă. Îmi place să povestesc despre asta, aşa că e bine să ştii că, prin articolul de faţă inaugurez rubrica #AmFostAcolo. Postarea următoare va fi dedicată celor câteva zile petrecute în Skiathos, iar apoi o să vă spun câte ceva despre călătoriile realizate în Grecia continentală (sper să nu depăşesc planul de hosting cu treaba asta 🙂 ). Următoarele poveşti din Grecia şi nu numai vor fi publicate în curând. Abonează-te să primeşti direct pe mail cele mai noi postări, următeşte-mă pe Twitter sau hai să fim prieteni pe Facebook. Toate detaliile necesare le găseşti în pagina de contact.

PS Numele melodiei este An eisai ena asteri (Dacă ai fi o stea…) şi este interpretată de Nikos Vertis. 🙂

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentCum faci bani online? Promovând Quick Mobile prin Profitshare
Articolul următorThe order of Geeks! Cea mai tare bătălie internautică!
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns