Astăzi se împlinesc 38 de ani de la teribilul cutremur din 1977, unul din cele mai puternice seisme care au avut loc pe teritoriul României. Cutremurul cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter şi cu o durată de peste 50 de secunde a curmat mii de vieţi şi a lăsat tot atâţia oameni fără acoperiş deasupra capului. La aproape 4 decenii distanţa, blocurile din Buzău marcate cu „bulina roşie” continuă să fie real pericol pentru cei care locuiesc în ele.


Cutremurul din 1977, a avut loc la ora 21.22 , a depăşit 7 grade pe scara Richter şi a durat peste 50 de secunde. Potrivit presei din aceea vreme, în Buzău au fost distruse efectiv 378 de locuinţe, fapt care a făcut ca 401 familii să ajungă în stradă. 1514 a fost numărul locuinţelor deterioarate, fapt care s-a resimţit în sânul celor 1752 de familii evacuate. Totodată, potrivit cotidianului „Viaţă Buzăului”, unica publicaţie tipărită la aceea vreme, 21 de adăposturi pentru animale şi altele 101 a fost avariate, iar 81 de şcoli, creşe şi grădiniţe au fost afectate de magnitudinea seismului.

ceausescu-textila-buzau

La ora 21.22, în 4 martie 1977, soţii Ceauşescu se aflau la un banchet dat în cinstea lor de preşedintele Nigeriei. Delegaţia română efectuase o serie de „vizite de prietenie” în mai multe ţări africane – Mauritania, Senegal, Ghana şi Coasta de Fildeş. Pe 2 martie, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa au ajuns în Republica Federală Nigeria. Banchetul la care participau soţii Ceauşescu este întrerupt în momentul în care conducătorul primeşte veştile despre cutremurul care a zguduit România. La telefon a instituit starea de necesitate, iar a doua zi la ora 08.15, Nicolae Ceauşescu şi soţia sa au aterizat pe aeroportul Otopeni. Buzăul a fost al doilea oraş vizitat de “fiul poporului” la întoarcerea în ţară. În actuala reşedinţă de judeţ a Buzăului au căzut clădiri importante din oraş precum Cinema Moldavia, Şcoala Sanitară şi au fost afectate locuinţele din Piaţa Daciei, precum şi actualele blocuri din zona Obor. În 1993, clădirile afectate, dar care au rămas în picioare, precum şi blocurile de locuinţe au fost etichetate cu bulina roşie, simbolul grafic exterior care atestă că sunt predispuse oricând la evenimente tragice.

2

 

În urma unei expertize efectuate de Consiliul Judeţean Buzău, în 1993, 44 de clădiri şi blocuri au fost trecute pe lista celor cu „bulină roşie”. Nici la aproape 40 de ani distanţa acestea nu au primit fonduri pentru a fi renovate.

Recent, Uniunea Asociaţiilor de Proprietari din Buzău a semnat cu protocol de colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, în cadrul proiectului iniţiat de aceştia – „Nu tremur la cutremur”, prin care populaţia a fost instruită cu maniera în care trebuie să reacţioneze în cadru unui seism.

În Buzău sunt 44 de clădiri predispuse la prăbuşire în cazul unui seism cu o intensitate medie. Strada Cuza-Vodă este plină de astfel de imobile. Doar aici se găsesc 18 locuinţe expertizate tehnic şi încadrate în clasa I de rism seismic. Celelalte zone periculoase sunt: zona Obor, cu nouă locuinţe cu bulină roşie, zona Centru, cu cinci locuinţe, strada Independenţei, cu două şi Bulevardul Nicolae Bălcescu, de asemenea, cu două. Câte o astfel de clădire găsim în: cartierele Micro XIV şi Micro V pe străzile Piaţa Teatrului, Colonel Buzoianu, Griviţei, Transilvaniei, Parîng şi Penteleu.

CLICK AICI PENTRU LISTA CLĂDIRILOR DE LOCUIT DE PE RAZA MUNICIPIULUI BUZĂU EXPERTIZATE TEHNIC ŞI  ÎNCADRATE ÎN CLASA I – III DE RISC SEISMIC (actualizată la 01.03.2005)

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentVIDEO.Cotidianul „Opinia” a împlinit 25 de ani! Iată câteva impresii de la evenimentul festiv!
Articolul următorDrept la ţintă. Jingle.ro, aliatul tău în materie de vestimentaţie
Autor al cărţii „Drum printre ani – Istoria echipei de fotbal Gloria Buzău 1971 – 2011” şi al cărţii "50 de personaje marcante în istoria fotbalului buzoian". În prezent redactor Buzăul Sportiv şi realizator TV Buzău. Realizator TV şi moderator al emisiunilor „Fotbal Total”, „TV Sport”, „Eurofotbal”, „Sport Maxim”, „Arena sportivă” şi „Zona neutră”. Prezentator al emisiunilor „În spatele uşilor de restaurant”, „Tainele pensiunii” şi "Bilet de vacanţă". Realizator al DVD-urilor „Războinicii la Ciuta”, „Meciuri de poveste” şi „Palatul Comunal, simbol al Buzăului”. Peste 200 de evenimente sportive comentate (din fotbal, handbal şi futsal).

Lasă un răspuns