Campania obligatorie de vaccinare a pisicilor și câinilor domestici se apropie de final. Oficialii Direcţiei Sanitar-Veterinare îi avertizează pe cei care deţin animale nevaccinate să meargă cu ele la medic, pentru imunizare.  În caz contrar riscă amenzi cuprinse între 400  şi 800 de lei. Până acum, la nivelul județului nostru, campania are rezultate cu mult sub așteptări.

sara
Sara.

Vaccinările au devenit obligatorii, campania dorindu-se una din măsurile de prevenire a îmbolnăvirii oamenilor, prin contactul cu animalele de companie. Imunizarea se adresează atât proprietarilor din mediul urban, cât şi celor din mediul rural.

În judeţul Buzău, doar 2% animalele de companie aflate în evidențe au trecut prin procesul de imunizare. Responsabilii Direcţiei Sanitar-Veterinare au declarat că întâmpină dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, lovindu-se de refuzul multor proprietari, care consideră că suma pe care trebuie să o plătească pentru această operațiune ar fi prea mare. 15 lei este costul necesar pentru vaccin şi pentru implantarea cipurilor în cazul câinilor.

 

Din cele aproximativ 2.500 de exemplare vaccinate, peste 95% sunt înregistrate la nivel de municipiu, situaţia în judeţ fiind cu mult în urmă. În ciuda faptului că statul suportă o mare parte din cheltuielile pentru imunizare şi microcipare, proprietarii nu se grăbes cu animalele de companie la uşile cabinetelor veterinare. Ei trebuie însă să ştie că sunt pasibil de amenzi cuprinse între 400 şi 800 de lei.

Campania de imunizare a început în luna noiembrie şi se va încheia la sfârşitul lunii februarie. În ciuda faptului că perioada de derulare a campaniei a fost prelungită, oficialii DSV Buzău estimează că, până în martie, vor fi vaccinate şi microcipate puțin peste 10% din totalul pisicilor și câinilor domestici.

Fondurile necesare realizării acestei acțiuni se asigura astfel:

– din bugetul de stat – vaccinul și manopera de vaccinare pentru câini, precum și vaccinul pentru pisici;

– de la proprietari: – manopera de vaccinare a pisicilor;

– microcipul, manopera de microcipare și înregistrarea cainilor.

La analiza stadiului realizării acestei acțiuni în județul Ialomița, pană la data de 12.01.2015, se constată un procent infim de animale imunizate (2.77 % câini și 22.74 % pisici), datorită indisponibilității proprietarilor de a plăti identificarea prin microcipare și înregistrarea cainilor, respectiv plata manoperei de vaccinare pentru pisici.

Conform prevederilor Legii nr. 258/2013 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgența a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fară stăpân, art. 13^4: “Acțiunea de vaccinare antirabica a câinilor cu stăpân și a celor ce urmează să fie dați spre adopție se efectuează numai dupa identificarea acestora” , precum și

Punctul (5) “Identificarea câinilor cu stăpân este obligatorie și se suportă de către aparținător”

Conform art. 14 – (1) “Constituie contravenții urmatoarele fapte și se sancționează după cum urmează:

b) nerespectarea dispozițiilor prevazute la 13/4, cu amenda de la 400 lei la 800lei.”

Având in vedere consecințele negative pentru sănătatea animalelor și posibil dramatice pentru sănătatea oamenilor, solicităm proprietarilor/deținătorilor de câini si pisici să asigure suportul financiar pentru realizarea identificării, înregistrării și vaccinării antirabice în termenul prevăzut de legislație.